Drept international privat
DESCRIERE
„Atunci cand relatiile private sunt «complicate» de existenta unui (sau unor) element(e) de extraneitate, pasim (inconstient?!) pe teritoriul Dreptului International Privat – desertul infricosator in care nu-ti poti fixa si identifica usor reperele, in care vantul sufla simultan din mai multe directii (cu care relatia prezinta legaturi), desertul in care furtuna este nelipsita si care te oboseste inca de la primii pasi, dar care totusi te imbie, te atrage prin misterul si goliciunea lui. Desertul care pare a nu-ti ascunde nimic, care te incita, care-ti inoculeaza spontan ideea unui parcurs facil, dar care te surprinde de multe ori nepregatit – mai ales atunci cand a devenit prea tarziu pentru a mai da inapoi; care nu-ti permite sa infiintezi poteci pentru altii, dupa cum nu-ti dezvaluie potecile si cararile altora; desertul care te obliga sa lupti, sa-ti fixezi reperele, sa-ti aduni argumentele, sa-ti limpezesti si ordonezi gandirea, sa-ti fundamentezi rationamentele, care, in orice caz, te invata cum sa supravietuiesti sau care te lasa linistit … sa mori” – D. A. Popescu.
Volumul Drept international privat incearca sa aduca repere stabile si certe in acest desert, oferind tuturor celor interesati – studenti, teoreticieni si practicieni deopotriva – un instrument valoros de lucru. In peste 1000 de pagini, acesta dezvolta si aprofundeaza atat elementele relevante de teorie generala, dar mai ales regulile speciale, de origine nationala sau europeana, in continua metamorfoza, specifice disciplinei. Lucrarea include numeroase referinte de drept comparat si valorizeaza jurisprudenta europeana si straina pertinenta, intr-un demers constant de identificare a problemelor generate de practica si de oferire a unor raspunsuri documentate si argumentate.
Autorii sunt cadre didactice la Facultatea de Drept a Universitatii Babes- Bolyai din Cluj Napoca, cu o bogata experienta didactica si de cercetare.
OPINIA CITITORILOR