Drept constitutional si institutii politice (Volumul I). Teoria generala a dreptului constitutional. Drepturi si libertati (Editia a 4-a, revizuita)
DESCRIERE
Cartea autorului Marieta Safta „Drept constitutional si institutii politice (Volumul I). Teoria generala a dreptului constitutional. Drepturi si libertati (Editia a 4-a, revizuita)" de la editura HAMANGIU
Lucrarea Drept constitutional si institutii politice. Vol. I valorifica experienta relevanta a autoarei dobandita in activitatea desfasurata in cadrul Curtii Constitutionale si in invatamantul universitar, oferind o prezentare completa si clara a notiunilor si conceptelor specifice materiei dreptului constitutional.
Cea de a patra editie a prezentei lucrari, imbogatita cu recentele decizii de neconstitutionalitate pronuntate de Curtea Constitutionala, prezinta aspectele importante ale teoriei dreptului constitutional, ale constitutiei si constitutionalismului, precum si consideratii despre statutul constitutional – ce includ o ampla analiza asupra cetateniei, drepturilor, libertatilor si indatoririlor cetatenilor –, tratate in contextul dinamicii raporturilor dintre ordinea juridica nationala si cea internationala, respectiv cea europeana.
Lucrarea Drept constitutional si institutii politice. Vol. I se adreseaza in primul rand studentilor din invatamantul juridic, dar si oricarei alte persoane interesate de problematica abordata, fiind, deopotriva, un instrument util si pentru practicienii in domeniu.
„In contextul actual, deosebit de importanta este si intelegerea raporturilor dintre ordinea juridica nationala si cea internationala, respectiv europeana. Aceasta, in considerarea statutului Romaniei de stat membru al Uniunii Europene, care impune o regandire a institutiilor traditionale ale dreptului constitutional, precum si in considerarea pluralismului legal in materia drepturilor omului. Sunt realitati care vor constitui, de buna seama, provocari in activitatea juridica atat a teoreticienilor, cat si a practicienilor dreptului.
Pornind de la coordonatele fundamentale care au jalonat activitatea de elaborare a primei parti a cursului de drept constitutional si avand in vedere ca aceasta este dedicata teoriei dreptului constitutional, constitutiei si constitutionalismului, precum si problematicii drepturilor si libertatilor fundamentale, sunt examinate si formele dialogului dintre instantele de jurisdictie constitutionala, respectiv dintre acestea si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, precum si, cat priveste statele membre ale Uniunii Europene, dintre acestea si Curtea de Justitie a Uniunii Europene”.
Anul aparitiei: 2018
Format: 14. 5X20. 5 cm
Nr. pagini: 328
OPINIA CITITORILOR