Drept bancar. Editia a III-a
DESCRIERE
Lucrarea analizeaza in detaliu institutiile dreptului administrativ, fiind rodul unei activitati dedicate cu pasiune cercetarii fenomenului administrativ din dorinta de a gasi resorturile modernizarii statului roman.
Institutiile dreptului administrativ sunt prezentate atat din perspectiva teoretica, cat si practica. Institutiile sunt analizate diacronic punand in evidenta evolutii, constante si valori de la aparitia dreptului administrativ ca stiinta in secolul al XIX-lea si pana la provocarile din prezent ale dreptului administrativ european legate de dezvoltarea unui Spatiu administrativ european in cadrul Uniunii Europene si ale dreptului administrativ global privind adaptarea organizatiilor internationale la schimbarile rapide ale contextului international.
Problemele fundamentale ale dreptului public sunt prezentate si dintr-o perspectiva empirica, fiind reliefate numeroase aspecte de jurisprudenta si de practica administrativa prin care se exemplifica modul de interpretare si aplicare a prevederilor din actele normative in realitatea sociala.
Garantat de specialisti
Prof.univ.dr. Verginia VEDINAS: „Am fost impresionati, inca din momentul analizei cuprinsului lucrarii domniei sale, de viziunea exhaustiva a autorului si inedita, sub multe aspecte, care vadeste in primul rand dorinta acestuia de a nu lasa necercetata nici una din temele care se regasesc, in mod traditional, intr-un curs de drept administrativ.
In al doilea rand, remarcam efortul autorului de a aduce o nota de certa originalitate in tematica propusa si in modul de prezentare a acesteia. Avem in vedere extrapolarea aspectelor cercetate atat in ceea priveste dreptul intern, cat si cel al Uniunii Europene.”
Prof. univ. dr. h. c. Ioan Alexandru: „Prezentul curs este o incununare a unei remarcabile activitati publicistice de pionierat in domeniul dreptului administrativ. Notiunile cercetate surprind dreptul administrativ ca fenomen dinamic care influenteaza sistemul social determinand numeroase interferente si conexiuni cu impact asupra evolutiei societatii. (…) Cartea cuprinde numeroase elemente de noutate pentru un curs de drept administrativ, care denota originalitatea autorului.”
Recomandare
Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Examen critic al Deciziilor Curtii Constitutionale
Din cuprins
- statul si separatia puterilor in stat
- administratia publica
- izvoarele dreptului administrativ
- actul administrativ
- contractele administrative
- controlul activitatii administratiei publice
- raspunderea in dreptul administrativ
- domeniul public si domeniul privat
- functia publica si functionarii publici
- contenciosul administrativ
- principiile de organizare si functionare a administratiei publice locale
- structuri asociative ale unitatilor administrativ-teritoriale
- integrarea autoritatilor si institutiilor administrative din Romania in sistemul de valori al Uniunii Europene
Puncte forte
- pentru prima data intr-un curs de drept administrativ se acorda o atentie sporita materiei contractelor administrative
- abordeaza in mod detaliat institutiile specifice dreptului administrativ
- sursa eficienta de informatie
- bibliografie bogata si variata
- aspecte practice relevante
Despre autor
Catalin-Silviu Sararu este doctor in Drept; avocat in Baroul Bucuresti (din 2005); cadru didactic universitar la Departamentul de Drept din Academia de Studii Economice din Bucuresti; Redactor-sef al revistelor „Juridical Tribune - Tribuna juridica” si „Perspectives of Business Law” Journal; Presedinte al Societatii de Stiinte Juridice si Administrative.
Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 298
Format: 13x20
OPINIA CITITORILOR