Dictionarul refacerii, John Freeman, Black Button
DESCRIERE
De la A la Z, John Freeman a strans cuvintele care pareau esentiale si puternice si a construit un caz pentru reconsolidarea puterii si legitimitatii lor, fiecare dintre ele bazandu-se pe precedentul. Ne indeamna sa nu ne retragem in spatele cartilor, ci sa activam cu empatie in sfera publica pentru a redefini notiunea de cetatean literar. Cu o postfata de Valeria Luiselli, Dictionarul refacerii este un cri de coeur necesar si rasunator in slujba limbajului, a sensului si a capacitatii noastre de a ne imagina, descrie si construi o lume mai buna.
Despre autor:
Autor premiat si binecunoscut critic de carte, John Freeman a fost presedintele National Book Critics Circle si, pana in 2013, coordonatorul antologiilor Granta. Recenziile sale literare si interviurile cu unii dintre cei mai cunoscuti autori din lume au aparut in mai mult de 200 de publicatii din intreaga lume, printre care The New York Times, San Francisco Chronicle, The Wall Street Journal, The Guardian, La Repubblica si La Vanguardia. Este autorul volumelor The Tyranny of Email (2009), Cum sa citesti un romancier (Vellant, 2015), Harti (Black Button Books, 2017), The Park (2020), si editorul volumelor Tales of Two Cities (2014), Tales of Two Americas (2017) si Tales of Two Planets (in curs de aparitie la Black Button Books). In prezent, John Freeman este editorul antologiei Freeman’s, aflata deja la al saselea numar. Locuieste la New York si preda la The New School.
Cum sa fim buni in vremuri ingrozitoare? Cum sa spunem adevarul? De ce sa citim? De ce sa scriem? De ce sa ne mai batem capul? Simplul fapt ca trebuie sa ne punem aceste intrebari este un simptom al neintreruptei catastrofe pe care o traim, dar suntem norocosi sa-l avem pe John Freeman care cauta raspunsuri. Limbajul este preocuparea esentiala a lui Freeman, iar in Dictionarul refacerii isi propune sa revendice si sa restaureze tot ce a fost distrus de macelul rautatii si al idioteniei. Intr-o zi s-ar putea sa fim intrebati ce citeam in 2020, cand totul parea sa se destrame, si ne vom dori sa putem raspunde: Dictionarul refacerii, de John Freeman.
Aleksandar Hemon
Prin acest exercitiu meditativ elocvent [John Freeman] ofera un alfabet al sperantei si al actiunii… Termeni rezonanti precum cetatean, dreptate si furie produc definitii extinse, incisive si exacte… Un protest, un poem si un indemn, manifestul extrem de original al lui Freeman este un manual de buzunar pentru disidenta politica informata si o lectura obligatorie pentru toti cetatenii activi.
Publishers Weekly
Finalizat in 2019, pre-pandemia COVID-19, pre-protestele la nivel global pentru combaterea violentei fortelor de ordine asupra persoanelor de culoare, Dictionarul refacerii prezinta un limbaj al regruparii si al vindecarii individuale si colective, al rezistentei si al sperantei care functioneaza intr-o perfecta simbioza prezenta si atemporala. Este un instrument pentru observatie, analiza si, mai ales, pentru actiune, o racordare a gandirii critice la realitatea imediata, un ghid al reactivitatii celulei de criza, al colaborarii si al increderii in omenire.
OPINIA CITITORILOR