Dictionarul conflictelor lumii 1945 - 2019
DESCRIERE
Cartea autorului Viorel Irascu „Dictionarul conflictelor lumii 1945 - 2019 " de la editura ROVIMED
Ideea de la care am plecat a fost legata de o dorinta mai veche de a aranja intr-un tabel toate conflictele de granita care exista intre tarile lumii, cu mentionarea concret-concisa a cauzelor care au generat acel conflict din zona frontierei. Multitudinea tipologiilor conflictelor teritoriale, cu fundament istoric sau chiar etnic, a generat in mod natural, o dorinta si mai puternica de a intra pe zone mai complexe, pe conflicte mai profunde interioare sau exterioare, intr-o lume care a parut, doar, a se aseza pe baze mai stabile, dupa al doilea Razboi Mondial.
Sutele sau miile de referinte documentate din zona scrisa sau din cea virtuala, la tot felul de tensiuni si de conflicte, m-au obligat la o munca de organizare a acestora, de aducere la matca, de clarificare a surselor, astfel incat sa rezulte o lucrare care sa mentioneze intr-un singur loc, toate problemele, razboaiele, loviturile de stat, dictaturile sau conflictele mocnite/ hibride, din lumea de astazi.
Am considerat ca aceasta lucrare reprezinta un demers necesar pentru limpezirea cauzelor si efectelor disputelor intra sau interstatale sau pentru formarea unei opinii cu privire la mersul lumii de azi. Astfel, am realizat o lucrare care releva amploarea uriasa a conditionalitatilor de natura geografica, teritorial-spatiala, etno-lingvistica, religioasa, economica sau social-politica, la care trebuie sa faca fata statele si guvernele acestora.
O munca de cercetare minutioasa a identificat peste 200 de conflicte interne, razboaie civile, dispute teritoriale, mici razboaie de gherila, insurgente maoiste de stanga sau de extrema dreapta, secesiuni, atentate teroriste si mari disensiuni intre blocurile militare si economice ale lumii multipolare in care traim.
As mentiona doar genocidurile sau masacrele nenumarate care au distrus state intregi, dupa al Doilea Razboi Mondial, cu cauze profund etnice, cu motivatii ascunse in trecutul colonial, in cazul unor tari devastate de nesfarsite razboaie civile, cum ar Burundi, Rwanda, R. D. Congo, Somalia, Sudan, Liberia si Libia din Africa, fosta Iugoslavie din Balcanii Europei post comuniste sau Afganistan, Cambodgia si Laos din Asia de Sud sau Sud-Est, ori Nicaragua sau El Salvador din America Centrala.
De notat, aparitia asa-ziselor state esuate sau terra nullius, unde razboaiele dintre clanuri si triburi, au adus tarile respective in situatia de a nu exista decat pe harti, fara admistratie si fara nicio influenta in teritoriu, pre-cum Somalia, Afganistan sau Siria. Exista o serie de conflicte inghetate sau hibride, mocnite le-am numit eu, aflate de jur imprejurul Rusiei, o forma de zona sau lupta geopolitica de tip tampon, care reprezinta o relativ noua mo-dalitate de aparare a intereselor unei foste mari puteri imperiale.
Acelasi tip de influenta este exercitat si de SUA, cu mijloace mai soft, atat in anii Razboiului Rece cat si dupa, cu o intensitate mai scazuta sau mai degraba cu vizibilitate mai mica, dar cu aceleasi instrumente de presiune. Trist este ca perspectivele de redresare politica sau de asanare a disputelor etno–sociale, sunt extrem de mici pentru unele state, cum ar fi cazul Venezuelei, alunecata deja intr-o dicatura absurda sau al Moldovei, preluata mediatic si politic de cercuri moscovite. Unele state devin stabile din moment ce intereselor unor mari puteri, se manifesta prin investitii sau crearea de baze militare, cum este cazul micutului stat Djibouti.
Cert este ca disputele dintre tari, cele interne dintre grupurile de interese sau marile orgolii ale oamenilor politici, ajung sa destructureze societati care se inscrisesera la un moment dat pe calea democratiei, fragilitatea institutiilor democratice, insa, a generat prabusirea economica si militara a unor tari ce n-au putut sau n-au stiut ce cale sa apuce, vezi situatia Ucrainei.
Masura in care am reusit sa aduc laolalta toate aceste dispute mai mult sau mai putin sangeroase, va fi data de reactia cititorilor obisnuiti, pentru care am realizat aceasta lucrare, nu neaparat pentru mediul cunoscatorilor fenomenului geopolitic si geostrategic.
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 443
Format: 21x30
OPINIA CITITORILOR