Deepak Chopra, Cele sapte legi spirituale ale supereroilor. Cum sa ne folosim de propria noastra putere interioara pentru a schimba lumea

PRP: 20,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 18,00 lei
Diferență: 2,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

DESCOPERA-TI SUPERPUTERILE

„In paginile urmatoare, incerc sa creez o conexiune intre punctele ce leaga unele traditii intelepte stravechi cu personajele costumate ale supereroilor care domina mitologiile moderne de astazi. Noi trebuie nu doar sa identificam in aceste multiple personaje unele calitati la care aspiram si care sunt deja in stadiu latent in noi, ci trebuie sa le si hranim cu calitatile intentiei, atentiei si actiunii. Daca reusim, rezultatul va fi un traseu clar pe harta care ne va conduce catre trairea vietii noastre la potentialul ei maxim, descoperind supereroul din noi si rescriind povestea omenirii.”

-  DEEPAK CHOPRA, din Introducere

 

„Supereroii au facut parte din cultura omenirii cu mult inainte de Superman si Spider-Man. In aceasta carte remarcabila, Deepak Chopra probeaza uimitoarea origine a supereroilor inca de la Buddha si Zeul Shiva– o experienta a lecturii care nu trebuie ratata.”

-  STAN LEE, cocreator al filmelor Omul Paianjen,
Cei patru fantastici, Omul de Otel (Iron Man), Razbunatorii, Thor si Hulk

 

„Deepak si Gotham Chopra scriu cu perspicacitate, ireverenta si intelepciune in felul lor unic. Niciodata nu a avut lumea o mai mare nevoie de un nou model de eroi pentru a ne reinventa povestea colectiva, iar aceasta carte o face intr-un mod eroic.”

-  PETER GUBER, autorul cartii Tell to win

Cuprins:

Cuvant inainte vii
Introducere 1
Legea echilibrului 9
Legea transformarii 31
Legea puterii 53
Legea iubirii 79
Legea creativitatii 97
Legea intentiei 115
Legea transcendentei 131
Activarea creierului de Supererou 155
Lista lecturilor recomandate unui Supererou 164

Fragment:

INTRODUCERE

 

 

            Cand copiii mei, Malika si Gotham, au mai crescut, ne-am format un ritual pe care il practicam in fiecare seara inainte ca ei sa mearga la culcare. Eu le spuneam o poveste, de regula un fel de poveste mistica ce implica binele contra raului, natura sau animale vorbitoare. Intr-un punct anume de maxim suspans, cand povestea atingea punctul culminant, personajul principal fiind nevoit sa-si confrunte inamicul, sa faca fata unei provocari dramatice sau sa ia o decizie critica, ma opream. Le ceream sa viseze finalul peste noapte, cu cat mai multa actiune posibila. Cu aceste instructiuni, adormeau setati pe aventura. Dimineata, cand se trezeau si se catarau in patul nostru, le ceream sa-mi povesteasca ce au visat. Ii ascultam cu rabdare povestind despre misiunile in care fusesera implicati. Ma uimea imaginatia lor bogata si calatoriile magnifice in care se aventurau pe parcursul noptii. Adesea povestile lor imi aminteau despre marile mituri ale omenirii– povestile acelea epice despre binele impotriva raului, iubire si actiune, tradare, loialitate, conflict, cucerire, virtute si viciu, multe emotii si experiente cu care ei insisi nu au apucat inca sa se confrunte in tinerele lor vieti. Au accesat oare mintile lor inocente marele rezervor al imaginatiei colective?

            Marele psiholog elvetian Carl Jung ne-a vorbit despre subconstientul colectiv si simbolurile lui arhetipale. Miturile exista in„campul akashic”, un plan eteric al existentei unde informatia, si in cazul acesta imaginatia colectiva, este stocata si tot de aici este recreata generatie dupa generatie. Miturile sunt cel mai aproape de ceea ce putem noi conceptualiza ca fiind de neconceput– infinitul. Sunt expresia cea mai inalta a finitului– a luptei de a articula infinitul. Aceste povesti sunt primordiale; ele capteaza transcendentul si apoi il imbraca cu inceputuri, cuprinsuri si incheieri. Adesea povestile sunt similare, dar poarta masti si costume moderne. Scenariile sunt simple si personajele fascinante si adesea infatiseaza lupta eterna dintre bine si rau, dintre sacru si profan, dintre divin si diabolic. Baietii buni castiga intotdeauna, dar niciodata nu castiga cu adevarat. Baietii rai pierd adesea, dar uneori dau impresia ca au castigat. De fapt, niciuna din parti nu castiga sau pierde cu adevarat, iar povestea nu se sfarseste niciodata. Acesta este dansul dintre creativitate si inertie, dintre evolutie si entropie.

            Mai tarziu, cand copiii au mai crescut, le-am adus din locurile mele natale din India valize intregi pline cu benzi desenate locale care repovestesc marile legende ale mostenirii noastre indiene. Acestea bineinteles ca mai tarziu le-au stimulat imaginatia, dat fiind ca acele povesti marete ale nenumaratilor zei si zeite, imparati si cuceritori erau atat de viu reprezentati in paginile acelor carti. Imi place sa cred ca toate acestea au jucat un rol foarte important in faptul ca atat Gotham cat si Mallika au ajuns sa fie niste povestitori talentati.

            In timpul liceului, Gotham nu a fost niciodata cel mai bun elev, insa creativitatea lui era remarcabila, si acest trend a continuat si in timpul colegiului, la Universitatea Columbia din New York City. Asa cum am facut dintotdeauna, am ales sa-mi concentrez suportul in acele domenii in care era interesat decat sa ma ingrijorez pe rezultatele obtinute in domenii care nu-l interesau. I-am incurajat explorarile academice pe subiecte cum ar fi religia comparativa, literatura si filmul. Dupa absolvire, i-a venit ideea, impreuna cu prietenul lui Sharad Devarajan, de a reilustra unele din povestile indiene prezentate in acele carti vechi de benzi desenate si de a le face cunoscute lumii intregi.

            Impreuna, au inceput sa recruteze tineri scriitori si artisti din India– dintre care unul se numeste Jeevan Kang si ale carui realizari grafice originale pot fi regasite in paginile urmatoare. La fel ca Jeevan, acesti nonconformisti erau majoritatea tineri care in cele din urma ar fi sfarsit prin a ajunge sa lucreze sub nivelul lor pentru marile studiouri conglomerate din Occident, insa care au fost incantati de ideea de a-si folosi muschii creativi pentru a visa la noi personaje si povesti. Curand, Gotham si Sharad l-au contactat pe Sir Richard Branson pentru sprijin in investitia lor, si impreuna au format o companie care se ocupa de carti de benzi desenate pe nume Virgin Comics. Astazi, dupa ani de constructie a companiei impreuna cu grupul Virgin, se afla aproape in intregime in proprietatea lui Gotham si a lui Sharad si se numeste Liquid Comics (www. liquidcomics. com). Gotham, Sharad si creatorii pe care i-au adunat in jurul lor produc mituri moderne minunate, iar povestile dezvoltate in paginile cartilor sunt transpuse apoi in domenii digitale, filme de lung metraj, jocuri video si multe altele. Unele dintre proiectele lor sunt in colaborare cu regizori de film cum ar fi John Woo, Guy Ritchie, Shekhar Kapur, Wes Craven si altii.

            Aceasta carte este o evolutie, un punct culminant si un amalgam al tuturor acestor valori. In multe feluri, o vad ca pe o distilare a propriilor mele idei valoroase de peste ani, explorari, intelegeri ale constiintei si crearea de mituri, fuzionate cu ale lui Gotham si ale unei noi generatii de creatori si povestitori. Sunt foarte mandru de faptul ca inca o data, ca si acum multi ani in urma, am initiat povesti pline de elemente arhetipale si personaje si le ascult pe masura ce fiul meu si altii aflati in parteneriat cu mine le aduc la noi si marete nivele. Acest lucru imi confirma credinta pe care o am ca miturile reale si care dainuiesc, impreuna cu personajele care le populeaza nu sunt niciodata generate de un singur creator. Ele isi au originea in acele campuri universale care sunt fructificarea eonilor de vise umane, aspiratii, temeri si imaginatii, iar acestea se afla intr-o transformare si evolutie constanta.

            Aceasta carte este povestea crearii miturilor moderne si a crearii noilor supereroi care vor transcende identitatile nationale si etnice. Acesti supereroi trebuie cu orice pret sa rezolve crizele noastre curente intr-o lume a conflictelor, terorii, razboaielor, distrugerii ecosistemelor si a nedreptatii sociale si economice. Personajele si calitatile generate si descrise sunt speciale si reprezinta pionierate, sunt sinteza propriei mele reflectii si, la fel de important, sunt intelegerea lui Gotham si a generatiei lui, care a fost inspirata de marii supereroi si i-a imitat, fie ei de provenienta orientala sau occidentala, de la Buddha pana la Batman.

            Cele sapte legi spirituale ale supereroilor a fost inspirata de cartea mea Cele sapte legi spirituale ale succesului[1]. Am incercat sa extrag esenta acelei carti insa aplicata noii generatii de cautatori spirituali. Este in acelasi timp o carte despre propria mea calatorie intreprinsa invatandu-l pe Gotham despre supereroii Indiei si invatand in schimb despre supereroii Americii. In ultimii cativa ani, si eu si el am vorbit si am participat la raspandirea Conferintelor de Benzi Desenate San Diego impreuna cu alti scriitori fantastici de mituri, incluzandu-l pe legendarul Stan Lee, creatorul companiei Marvel Universe, si Grant Morrison, cel mai prolific scriitor din industria benzilor desenate din ziua de astazi.

            Noii supereroi trebuie sa se exprime pe ei insisi in limbajul zilelor noastre si sa vorbeasca unei noi generatii, desi nu pot fi limitati si nu se pot afla in proprietatea niciunuia dintre noi. Traim vremuri periculoase si aflate la rascruce. Pe de-o parte, ne expunem riscului propriei noastre extinctii si de asemenea a planetei noastre din cauza devastatoarei combinatii dintre obiceiurile stravechi tribale si tehnologiile moderne care au abilitatea de a sterge orice urma a vreunei fiinte umane de pe planeta de mai multe ori la rand. Pe de alta parte, posedam de asemenea un sistem nervos prin intermediul caruia universul se autosesizeaza. Mai mult ca niciodata, posedam mijloacele si perspicacitatea de a crea o lume cu totul noua in care stadiul nostru curent de supravietuire a celor mai buni poate evolua la acela al supravietuirii celor mai intelepti. Calea pe care o alegem va determina viitorul nostru. Acea alegere va fi modelata de calitatile catre care aspiram, calitati pe care le putem identifica (si imita) la unii dintre marii eroi si eroine care au populat legendele si sa le aducem la cunostinta civilizatiei noastre actuale.

            Nu e nicio coincidenta faptul ca in vremea de azi, supereroii ne-au captat imaginatia cum nu s-a mai intamplat niciodata pana acum. Oriunde te-ai uita, supereroii si supernaturalul au devenit o parte dinamica a conversatiilor noastre principale. Supereroii sunt impregnati cu puteri magice care provoaca legile spatiului si timpului, oferindu-ne o viziune a unei lumi care se poate schimba. Supereroii exploreaza limitele energiei si constientei si ne permit sa ne intelegem mai bine pe noi insine si potentialul nostru.

Iata de ce, in opinia mea, supereroii ne pot ajuta sa salvam planeta intr-un fel cat se poate de real. Si mai important, noi putem deveni acei supereroi. In paginile urmatoare, am incercat sa unesc punctele dintre unele traditii stravechi intelepte, asa cum le-am inteles eu in viata mea si personajele supereroilor costumati care abunda in mitologiile moderne de astazi. La Batman am vazut calitati care se aseamana cu cele ale lui Buddha. La Superman, cu siguranta regasim atribute care il definesc si pe Lord Shiva. Dincolo de acestea, totusi, avem nevoie sa atingem noi frontiere. Trebuie nu doar sa identificam in aceste personaje anumite calitati aspirationale care deja se afla in stadiu latent in noi, ci trebuie sa le si hranim cu ingredientele puternice ale intentiei, atentiei si actiunii, astfel incat sa putem crea o noua casta a personajelor. Acele personaje sunt cele care pastreaza legatura nu numai cu sinele lor intelept ci de asemenea cu sinele lor umbra, si au o intelegere mai profunda a conexiunii tuturor lucrurilor. Daca reusim, rezultatul va fi un traseu clar determinat pentru trairea vietii la potentialul nostru maxim, descoperindu-ne supereroul din noi si rescriind povestea omenirii.

Deepak Chopra

 

 

1

LEGEA ECHILIBRULUI

 

 

Echilibrul este interactiunea dintre fiinte, sentimente, gandire si fapte. Supereroii integreaza aceste patru nuclee ale stadiilor existentei in turbulenta lumii si activitatea de zi cu zi si procedand astfel, sunt capabili sa faca fata in mod creativ fiecarei provocari cu care se confrunta si sa creeze o atmosfera de putere interioara si iubire oriunde s-ar afla. Drept rezultat, supereroul ideal este un maestru al artelor martiale, care in esenta lor reprezinta o disciplina spirituala.

 

 

            Am descoperit recent ca daca intrebi pe cineva cine este supereroul lui preferat este ca si cum l-ai intreba care este parintele lui favorit. Este o intrebare la care e imposibil de raspuns virtual si care poarta asupra ei o povara periculoasa. Fiul meu m-a informat ca daca iei cele doua mari edituri de carte de benzi desenate– Marvel si DC Comics– ai de ales intre cinci si zece mii de personaje.

           – Sunt inclusi aici eroii si raufacatorii, unii dintre ei trecand dintr-o parte intr-alta din cand in cand, imi divulga el. Destul de adesea unii dintre eroi se dovedesc a fi distructivi, devin raufacatori pana la punctul chiar de autodistrugere.

            Mi-a insirat cateva exemple: Wolverine, Justitiarul, Hulk.

           – Dar cum ramane cu Batman? l-am intrebat eu, expunandu-mi cunostintele limitate despre acest neinfricat, incercand sa prind o frantura din ceea ce povestea el.

           – Are momentele lui, aproba Gotham din cap.

           – Da-mi un exemplu, l-am provocat eu.

            A analizat intrebarea pret de o clipa inainte sa inceapa.

           – Lui Batman i se mai spune Cavalerul Negru, deoarece chiar daca el este un protector al asupritilor si un sustinator al dreptatii, un aducator de lumina prin virtutea faptului de a fi un supererou, partea lui intunecata– umbrele si temerile– este cea care il conduce de cele mai multe ori. Este vorba de o copilarie chinuita, zguduita de tragedie, de teama de a fi izolat si angoasa in fata sentimentului de lipsa de sens care nu i-au dat pace. Indiferent cat de eroic se dovedeste a fi Batman, indiferent cat de triumfator este, trecutul lui tragic il trage mereu de maneca si ii provoaca actiunile. Chiar si adversarii sai cei mai de seama– cum ar fi Jocker sau Riddler– reflecta propriul lui haos interior. Acestia reprezinta propriile lui temeri si cosmaruri, lipsite de control si aduse la viata, pentru ca in interiorul lui freamata unele din aceleasi caracteristici care, lasate sa se infecteze, l-ar putea coplesi. Ar putea deveni ele insesi. Traieste pe muchie de cutit, sub amenintare continua, tentat de intuneric, dar rar se intampla sa cada.

           – E constient de toate acestea? am intrebat eu, impresionat.

            Gotham aproba din cap.

           – Angoasa este cea care il conduce pe Batman.

            Intrase in poveste de-acum. A continuat asa, povestind despre una din povestile lui preferate din paleta vasta a miturilor cu Batman.

           – Se numeste War on Crime. Batman intalneste un tanar ai carui parinti au fost ucisi intr-un atac violent. Pentru Batman este amintirea propriului sau trecut tragic, copil fiind si purtand numele de Bruce Wayne, cand a fost martorul uciderii prin impuscare a propriilor sai parinti de catre o epava de om ahtiat dupa droguri. Anii au trecut, iar acum Batman cunoaste foarte bine provocarile negre cu care s-a confruntat baiatul, crescand fara a avea parte de indrumarea parintilor sai. Reflectand asupra naturii acelei intunecimi– de la gangurile reci si umede din Gotham City si pana la costumele de corporatist emanand lacomie si voracitate– Batman priveste cum tanarul orfan merge pe linia subtire a muchiei unui cutit; un pas gresit te poate atat de usor duce catre o viata a criminalitatii, a conflictului si a abandonarii de sine.„Nu momentele de tragedie ne definesc viata”, a mai spus Gotham, citand faimoasa replica a lui Batman din War on Crime,„ci alegerile pe care le facem pentru a face fata tragediilor.” Foarte intens, nu-i asa? spuse el cu un zambet.

           – Mda, am aprobat eu. Nu-i rau.

 

            Marile povesti cu supereroi sunt propriile noastre povesti. Sunt metafore pentru provocarile si conflictele cu care ne confruntam in propriile noastre vieti iar puterile– intelepciunea noastra interioara– trebuie sa o detonam din interiorul nostru pentru a depasi acele provocari si pentru a evolua incontinuu.

            Luptele pe care le da Batman pe strazile si gangurile din orasul lui sunt aceleasi pe care le dam si noi, in propriile noastre vieti. Amplasamentul, personajele si intriga se combina pentru a crea povesti mitice eroice in care binele lupta contra raului, insa luptele cu care se confrunta acesti eroi au ecou asupra propriilor noastre experiente. In vietile noastre acestea se arata sub forma conflictelor emotionale cu cei pe care ii iubim si cu care muncim, a dilemelor spirituale si etice aprinse de coliziunea dintre stiinta si spiritualitate, si a angoasei existentiale stavilite de tehnologia in continua evolutie care ne inconjoara. Noi cu totii, simpli muritori, suntem expusi acestui torent al schimbarilor. Multi dintre noi incearca incontinuu sa prinda„intelesul” intr-o intelegere rigida si statica a lumii.

            Dar putem invata de la supereroii pe care i-am creat impreuna, din incercarile si victoriile lor, din forta si slabiciunile lor, putem invata cum sa ne ducem la bun sfarsit propriile noastre batalii de zi cu zi. Daca putem sa le stapanim abilitatile, vom descoperi multa cunoastere benefica si calauzire pentru a trai profund implicati in transformarea personala si globala. Aceste abilitati sunt cheia pentru a ne maximiza propriile noastre potentiale ca indivizi, iar la nivel colectiv sa facem lumea mai buna actionand toti deodata. Iar Legea Echilibrului este singurul loc din care trebuie sa incepem.

            Supereroii stiu ca singura modalitate de a rezolva orice provocare este introspectia. Ei stiu ca echilibrul este ingredientul cheie pentru identificarea oricareia dintre superputerile lor, flexarea si apoi extragerea maximului de efect din ea. Exista o vorba in traditia intelepciunii orientale care spune ca masura iluminarii unui om este data de gradul in care acesta se simte confortabil cu paradoxul, contradictia, confuzia si ambiguitatea. Friedrich Nietzsche spunea:„Trebuie sa fie haos inauntrul tau ca sa dai nastere unei stele cazatoare.” Asta este ceea ce fac marii supereroi. Se conecteaza cu propria lor constiinta si se impaca cu frecusurile vietii. Raman centrati si actioneaza din acel loc al puterii si al echilibrului.

            Supereroii prospera atunci cand exista confuzie si haos, pentru ca indiferent cata nebunie ar fi in jurul lor, ei raman bine ancorati. Ei inteleg instinctiv ca viata este o confluenta de sensuri, relatii si contexte. Supereroii isi dau seama ca pentru a gasi armonia, trebuie sa punem in echilibru tot ceea ce ne inconjoara. Pe scurt, supereroii pun in echilibru fortele luminii si ale intunericului, furiei si seninatatii, sacrului si profanului din ei insisi iar din aceasta isi construiesc o identitate puternica si care stie ce vrea.

            Echilibrul nu vine doar din principala abilitate de a cumpani intre toate fortele opuse ale universului, ci si din abilitatea de a le recunoaste si a le stapani. Cosmosul insusi este o colectie a tuturor fortelor care au existat vreodata in spatiu si timp. Lumina si intunericul, binele si raul, divinul si diabolicul, pacatosul si sfantul si orice alta pereche de energii conflictuale care satureaza universul– acestea reprezinta sangele care curge prin venele vietii noastre si ne animeaza actiunile. Fluxul si chiar coliziunea dintre aceste forte si energii este ceea ce genereaza viata insasi. Istoria civilizatiei umane este doar o alta marturie a acestui lucru, infatisand contrastele din interiorul umanitatii insesi. Pentru fiecare Gandhi exista un Hitler. Pentru fiecare miscare hranita cu ura care creste si are impact peste timp exista una justificata care contraataca si contrasteaza cu ea. Aceasta frictiune si balansare ulterioara a fortelor opuse este ceea ce pune bazele existentei noastre progresive.

            Noi insine suntem un amalgam al acestor energii si forte. Te-ai simtit vreodata atat de ros de furie si frustrare incat sa-ti doresti sa dai cu pumnul in perete sau sa controlezi de la distanta un loc anume? Apoi ai simtit furia incredibilului Hulk sau a lui Wolverine. Ai simtit vreodata nevoia de a te razbuna pe cineva care nu s-a purtat corect cu tine? Acelasi caracter razbunator il mana din urma pe Batman, Daredevil sau pe Justitiar. Daca aceste emotii isi sunt familiare, inseamna ca deja ai facut parte dintr-o poveste cu supereroi.

            Acum sa trecem la urmatorul nivel. Cum putem mentine in mod constient echilibrul in interiorul nostru si sa facem alegerile de pe un teren al constientei? Cum putem sa facem sa actionam dintr-un loc al intentiei contemplative in loc sa reactionam la vartejul de emotii si revendicari din jurul nostru? Cum sa ne aflam pacea in vietile noastre si sa facem ca acea pace sa se reflecte in actiunile noastre? Cum putem fi siguri ca drumul nostru prin viata este evolutiv?

            Inceputul raspunsului este mentinerea calmului. In acest caz, calm inseamna sa fii centrat si sa fii in deplina claritate a constientei. Asa cum Batman anticipeaza viitorul pentru orfanul din War on Crime, ancorandu-te in starea de calm capeti forta de a lua decizii clare si eficace.

            Supereroii ca Batman nu cedeaza niciodata in fata a nimic ce le-ar diminua din calitatea constiintei lor. Ei nu aluneca in stari de constiinta alterata care le-ar putea deforma limpezimea mintii si a trupului. Din contra, ramanand mereu sobri si din punct de vedere emotional proaspeti si energici isi permit sa existe in stari de constienta expandata in care nicio farama de neliniste si agitatie nu ii poate perturba vreme indelungata.

            Experientele adevarate de bucurie, extaz si iubire nu le poti avea decat in starile expandate sau mai inalte de constienta. Aceste experiente se nasc din conexiunea cu adevaratul tau Sine, Sinele transcendent (despre care vom discuta intr-un capitol ulterior). Caracteristicile acestui Sine transcendent sunt aceleasi cu ale naturii insesi. Starea naturala a Universului este sa se afle in echilibru– fie ca e vorba de ecologie, anotimpuri sau corpurile noastre individuale si metabolismul lor. Cand ceva iese din echilibru, natura cauta in mod spontan sa refaca balanta cu scopul de a evolua incontinuu. Singurul lucru care poate opri acest proces de restaurare naturala este actiunea noastra de inhibare atunci cand introducem o toxicitate artificiala in sistem.

            Supereroii sunt ancorati intr-o totala claritate. Deoarece starea de claritate este atat de importanta pentru supereroi, ei fac orice pentru a o intretine si a o sustine. Promoveaza starea de bine fizic si de sanatate mintala. Isi cultiva starea de bine din punct de vedere fizic prin exercitii regulate si o nutritie buna, observand efectele hranei asupra corpului lor si cum aceasta ii face sa se simta mai plini de energie. In acelasi timp, ei sunt in orice clipa atenti la starea lor mentala de bine. Aceasta incepe prin a se asigura ca somnul este de buna calitate si odihnitor si, mai mult, ca coordonarea dintre minte si corp ramane mereu la un nivel optim, cel mai bine fiind obtinuta prin practicarea unor discipline cum ar fi artele martiale, yoga, meditatia si tehnici de respiratie.

            Starea de bine emotionala este la fel de importanta pentru mentinerea varfului de constienta a supereroilor. Aceasta este sustinuta de relatiile de prietenie sanatoase si eliberarea de emotiile toxice, cum ar fi ostilitatea, resentimentele, teama, vinovatia si depresia. Pentru a curata aceste toxine:

-    Ostilitatea este durerea readusa in memorie si dorinta de a regla conturile

-    Teama este anticiparea durerii in viitor

-    Invinovatirea este durerea directionata catre sine atunci cand te blamezi singur

-    Depresia este diminuarea energiei ca rezultat al tuturor celor de mai sus.

 

Supereroii se tin departe de aceste emotii toxice, si asta nu prin negarea durerii emotionale, ci prin pastrarea contactului cu aceasta si transcenderea ei. Ei inteleg ca orice poveste, inclusiv a lor, nu poate fi definita in termeni de bine absolut, pentru ca orice lucru lipsit de un contrast de baza– frictiunea dintre bine si rau, lumina si intuneric– devine banal si osandeste persoana la o definitiva si totala inertie. Din contra, cei mai dinamici si puternici supereroi (sau oameni) sunt cei care pot echilibra fortele luminii si ale intunericului in propria lor fiinta, sa navigheze prin zonele umbrite ale propriilor lor temeri, furii si emotii intunecate, pentru ca apoi sa le canalizeze catre actiuni mai constructive si mai pline de compasiune.

Datorita constientei lor clare, supereroii isi asuma responsabilitatea pentru toate experientele dureroase fara ca vreodata sa joace rolul victimei. Ei sunt capabili sa intre in contact cu durerea si sentimentele lor prin constientizarea desavarsita a senzatiilor corpului. Senzatiile corpului reflecta starile emotionale. Pentru supereroi, abilitatea de a localiza emotii si sentimente in corp, de a le defini, de a le exprima pentru ei insisi fara sa-i blameze pe altii, de a le impartasi cu prietenii apropiati, de a le elibera prin ritualuri constiente, de a merge mai departe si a celebra libertatea care vine atunci cand nu te agati de experientele dureroase din trecut le permite sa nu devina victimele lor. De fapt, eliberarea de toxinele emotionale elibereaza o energie imensa asupra supereroilor, pe care acestia o pot aloca atat pentru propria lor evolutie cat si pentru cea a comunitatii.

 

 

* * *

 

 

            Cu si din aceasta stare de constiinta, supereroii pot integra cele patru niveluri principale ale existentei– fiintarea, simtirea, gandirea si actiunea. Constientizarea acestor niveluri penetreaza fiecare intentie si actiune a supereroilor si le permite sa fie cei mai buni. Primul nivel al existentei este fiintarea. Asta inseamna constienta focalizata. Ca si in cazul supereroilor, tinta noastra este gasirea linistii de nezdruncinat din noi insine in turbulenta si haosul lumii din jurul nostru. In ciuda nebuniei, stresului si vacarmului de activitati care urla in jurul nostru– fie acestea fizice sau emotionale– noi trebuie sa gasim o cale de a ne conecta cu linistea din interiorul nostru.

            Al doilea nivel al existentei este simtirea. Simtirea este absolut precisa in actiunile noastre si nu se lasa distrasa de impulsurile toxice care ne lipsesc de putere, cum ar fi furia, ostilitatea, retributia, gelozia si teama. Aceasta maniera de focusare asupra sinelui este lipsita de mila. Nu ca ar fi lipsita de empatie, ci doar ca exista o precizie disciplinata fata de constientizarea totala a propriilor noastre sentimente. Fiind in contact cu propria noastra constientizare a emotiilor avem siguranta ca orice intentie care se naste din aceasta este de asemenea inradacinata intr-un echilibru emotional. Simtirea mai inseamna si extirparea nevoii de a avea dreptate si de a fi cel mai important. Supereroii nu sunt niciodata convinsi ca doar ei au dreptate.

            Al treilea nivel al existentei este gandirea. Cea mai inalta forma de gandire este creativitatea. Este revelatia ca nu exista problema care sa nu poata fi rezolvata prin creativitate. Acest mod de a gandi ar trebui sa fie in aliniament cu cele mai inalte idealuri si valori ale noastre cum ar fi adevarul, bunatatea, armonia si evolutia spirituala. Cand alegerile sunt deliberate si puse in actiune din acest loc de focusare emotionala, rezultatul va fi transformational si pozitiv.

            Al patrulea si ultimul nivel al existentei este actiunea. In multe feluri, este culminarea primelor trei niveluri ale existentei si inseamna iesirea din cele trei stadii mai orientate catre reflectie si orientarea catre actiune. Sigur ca aceste actiuni trebuie sa fie aliniate cu fiinta noastra, sentimentele si gandirea noastra. Acest lucru se intampla in mod spontan atunci cand suntem sensibili la feedback, hotarati si dornici de a ne asuma riscuri calculate. Atunci cand soseste momentul actiunii, noi vom sti intuitiv ce avem de facut, si o vom face impecabil si cu intentia binelui suprem, lasand rezultatele, cu o detasare totala, in seama marelui necunoscut.

            Cand aceste patru niveluri ale existentei se afla in armonie unul cu celalalt, actiunile noastre, comportamentul si infatisarea o demonstreaza. Fiecare parte din noi– de la sentimentul propriului sine, interactiunea cu ceilalti si contributia adusa lumii– se integreaza si se echilibreaza in mod spontan, iar rezultatele sunt reale si substantiale. Deciziile curg fara efort. Intentiile noastre personale se aliniaza cu evolutia de baza a naturii. Ele ne conduc catre alegeri pe care le simtim intuitiv ca fiind cele corecte si care genereaza sincronicitate sau coincidente pline de sens. Inteligenta universala– sau inteligenta profunda si atotcuprinzatoare care animeaza tot ce tine de natura, inclusiv pe noi– curge prin noi. Insesi intentiile noastre sunt intentiile universului. Atunci cand operam din acea stare de liniste si calm a sinelui, nu exista sa intalnim vreo rezistenta care sa nu poata fi depasita cu usurinta.

            In cazul supereroilor, ei se afla la un nivel maxim de eficienta atunci cand opereaza de la acest nivel de constienta echilibrata, unde propriile lor emotii interioare (sentimente)– chiar daca sunt alimentate de emotii ascunse in profunzime si inflamabile– sunt integrate nivelurilor lor de fiintare si gandire. Rezultatul este superactiunea. Batman este protectorul Gotham City-ului. Superman are grija de Metropolis. Ei fac ceea ce trebuie la momentul cel mai potrivit si in maniera cea mai potrivita pentru a-i proteja pe cei care au nevoie de ajutor.

 

            Insa nici chiar supereroii nu sunt perfecti tot timpul. De fapt, personaje din marile mitologii au expus dezechilibre epopeice. Ca si noi, in momentele mai grele pot fi grenade emotionale gata de a exploda. Zeus, regele zeilor si cel mai puternic din stravechiul panteon grecesc, era renumit pentru furia si inclinatia sa de a se napusti cu fulgere si trasnete asupra celor care-l iritau. Lord Shiva, echivalentul sau indian, era cunoscut sub numele de„distrugatorul universului”; o simpla clipire din ochi a fost de-ajuns odinioara ca sa astearna o era de intuneric similara cu apocalipsa.

            Dar ce spuneti despre o„superfiinta” si mai familiara, cunoscuta pentru furia si nebunia ei de necontrolat: Dumnezeu insusi. Pe parcursul intregului Vechi Testament, Dumnezeu este un demon irascibil responsabil de genociduri si care cere sacrificii de la cei mai devotati discipoli (cum ar fi Abraham) si pedepseste nenumarati altii (cum ar fi Saul) pentru ofense aparent inofensive, chiar discutabile. Si totusi, razbunatorul si necrutatorul Dumnezeu din Vechiul Testament este acelasi cu Domnul plin de mila si compasiune din Noul Testament. Dumnezeul cel sarman, neiertator si ucigas din Vechiul Testament nu e cineva cu care nu ti-ai dori nici macar sa bei o ceasca de cafea, insa noul si superiorul Dumnezeu din Noul Testament este puternic si fermecator, responsabil si educativ in acelasi timp, si cu siguranta cineva pe care l-ai invita cu placere sa ia cina la tine acasa.

            Toate mitologiile religioase si spirituale sunt pline cu personaje din acestea– zei si zeite pline de paradoxuri si contradictii, a caror furie si razbunare nu cunosc limite, insa pe partea cealalta bunavointa si binecuvantarile lor sunt aducatoare de minuni, salvare si revelatii. De ce? Pentru ca Dumnezeu este asemeni noua. Dumnezeu este de fapt instinctul nostru cel mai inalt de a ne cunoaste pe noi insine si o proiectie a propriei noastre constiinte. Ca si in cazul supereroilor, imperfectiunea lui este propria noastra imperfectiune. Aspiratia lui catre echilibru este propria noastra aspiratie.

 

            Ram este stravechiul supererou din inima celei mai mari legende a Indiei, Ramayana. El este incarnarea lui Dumnezeu pe pamant in incercarea de a-si salva sotia, zeita Sita, din ghearele demonicului Lord Ravan. Manifestarea fizica a lui Ravan duhneste de intunecime si viciu– are o piele putreda, plina de basici, mai multe capete si o fata cu adevarat oribila. El a rapit-o pe Sita in speranta ca divinitatea si fertilitatea ei ar putea ajuta la regenerarea nu doar a fiintei lui, dar si a mediului apocaliptic in care isi duce existenta.

            Pentru a o salva pe Sita, Ram porneste cu oastea impotriva hoardelor de demoni ale lui Ravan. Insa inainte de batalia apocaliptica, sfetnicii spirituali ai lui Ram il sfatuiesc ca, pentru a fi siguri de victorie, sa invoce toate elementele si fortele universului si apoi sa le stapaneasca, folosindu-se astfel de forta acestora in ceea ce avea sa fie cu siguranta batalia vietii lui. Pentru a putea face asta, continua sfetnicii lui Ram, va avea nevoie de cel mai invatat savant al lui, care sa detina cunostinte avansate, pentru a-l putea conduce printr-un ritual. Acesta nu poate fi un om obisnuit si nici macar un oficial religios, ci trebuie sa fie cineva care sa inteleaga cum trebuie invocata multitudinea acestor forte, cineva care de fapt a mai facut asta. Pentru Ram, este identificat o singura fiinta care se califica: Ravan. De fapt, nu ar trebui sa fie cu adevarat o surpriza pentru Ram faptul ca inamicul lui numarul unu, cea mai puternica fiinta malefica din tot universul, este ceea ce este deoarece stapaneste asupra tuturor fortelor si elementelor din univers.

            Asa ca Ram face ceva de neimaginat. Inainte de razboi, il invita pe Ravan sa faca ritualul pentru el. Ravan vine. Intr-adevar, el nu este doar intruchiparea raului; el este de asemenea fiinta cea mai invatata, un maestru al celor sapte chakre, originile adevaratei puteri, deopotriva fizice si psihice. Ravan este de acord sa faca ritualul pentru Ram, cu o singura conditie. Ram este confuz, nu doar din cauza ca inamicul lui pare dornic sa-l ajute dar si pentru ca nu stie ce i-ar putea oferi lui Ravan in schimbul serviciilor sale. Demonul o are deja pe sotia lui, Sita. Ram si-a pierdut deja regatul si este gata sa porneasca la razboi impotriva celei mai puternice forte a raului din univers. Pare ca nu are prea multe de oferit.

            Ravan zambeste.„Cand se va termina razboiul dintre noi”, spune el,„in penultimul moment, tu si cu mine ne vom afla fata in fata, binele contra raului. Cand va sosi acel moment final, promite-mi ca sageata care mi se va implanta in inima va veni direct de la tine. Vreau ca Dumnezeu sa ma omoare. Pentru ca in acea lovitura finala se va afla ispasirea mea. Dreptatea ta va echilibra furia mea. Stapanirea ta va echilibra nebunia mea. Tu imi vei lumina umbra.”

            Ram este de acord.

 

            Simplu spus, umbra este partea diabolica a sufletului nostru. In constiinta supereroilor, umbra apare adesea ca o supercanalie, dar nu va lasati inselati. De fapt supecanalia este supereroul sabotat de un dezechilibru din interiorul lui. Pe cata vreme energia divina din noi tinde catre evolutie, creativitate si constiinta elevata, energia umbrei diabolice din noi este distructiva, separativa si autosabotoare.

            Supereroii combat acest lucru stiind ca oricine are o umbra, inclusiv ei. Sa sustii ca tu nu ai o umbra inseamna de fapt sa o negi, sau sa te mentii intr-un intuneric total, rupt de lume. Daca alegi lumina, asa cum fac supereroii, iti vei vedea mereu umbra. Stiind acest lucru, lumina puternica a constiintei elevate poate sa arunce mereu o privire asupra umbrei sabotoare.

            Umbra rar da inapoi. Chiar si atunci cand pare invinsa, de regula doar se retrage ca un superticalos pentru a se regrupa si a elabora un nou plan. Asta pentru ca natura ei este sa stearga orice samanta care ar putea da nastere unei evolutii. Asa ca daca-ti ignori umbra sau consideri ca ai pus stapanire pe ea, va deveni si mai puternica si mai agresiva. Nu numai ca nu te va lasa in pace, ci va cauta sa te anihileze complet. Supereroii decazuti i-au permis umbrei sa devina victorioasa. Echilibrul dintre fortele luminii si cele ale intunericului a fost compromise pentru totdeauna, iar acum domneste epoca intunericului. In istoria benzilor desenate gasim o gramada de povesti care dovedesc acest lucru– eroi si eroine corupti de propriile lor puteri sau infectati de egourile lor.

            Intr-un singur punct un simbiot intunecat il inclesteaza pe eroicul Spider-Man. Fiinta din umbra scoate la suprafata impulsurile intunecate ale lui Spider-Man, facandu-l sa devina arogant, razbunator si egoist. Faimosul lui costum in rosu si albastru chiar se transforma in negru atunci cand isi asuma de-a dreptul personalitatea umbrei. Dar in cele din urma Spider-Man reuseste, prin propriile sale puteri, sa reziste in fata acestor aspecte ale umbrei si se leapada de simbiot. Acesta acapareaza atunci o alta fiinta si devine unul dintre dusmanii de prim rang ai lui Spider-Man, cunoscut sub numele de Venom, care il urmareste incontinuu si-i aminteste mereu ce supererou ar fi putut deveni daca s-ar fi abandonat propriei sale umbre.

            Umbra este primitiva si secretoasa si traieste in rusine si vinovatie, cand aparand cand disparand din vedere. Se ascunde prin pasaje secrete, alei intunecate si poduri bantuite de fantome, si prin inchisorile sufletului nostru. Situatiile abjecte cum ar fi saracia, conducatorii mediocri, o mentalitate de genul„noi contra lor”, represiunea, privatiunea, nedreptatea sociala, tortura, sustinerea faptului ca numai tu ai dreptate mereu, suprimarea dorintei, teama si conflictul, toate acestea creeaza terenul perfect care sa sustina cresterea si dezvoltarea umbrei. Aceste circumstante putrede si decadente sunt familiare incepand cu peisajele urbane mitologice ale Sodomei si Gomorei si pana la Sin City si Gotham City. Insa acestea nu sunt de fapt decat partile singuratice si abandonate ale noastre insine. Supereroii sunt constienti de asta si stiu intotdeauna cum sa evite sa se regaseasca in situatii care sa aprinda energia umbrei.

            Mai mult, supereroii isi recunosc umbrele, intra in legatura cu ele, chiar le imbratiseaza si le iarta, si apoi le folosesc in mod creativ. De fapt, supereroii inteleg faptul ca atunci cand este gestionata corect, umbra poate fi cel mai bun aliat al nostru. Cei mai multi oameni simt vinovatie si rusine atunci cand se confrunta cu umbra lor si prin urmare fac tot ce le sta in putinta sa o puna sub zavor si sa faca in asa fel incat sa dispara orice semn al acesteia. Bineinteles ca acest lucru nu face decat sa antagonizeze umbra si ii permite sa iasa la suprafata atunci cand este mai putin dorita. Dar supereroii sunt mai presus de aceste tabuuri. Ei stiu ca nu exista experienta in lipsa contrastului– fierbinte si rece, placere si durere, intuneric si lumina. In lumea spatiului, timpului si cauzalitatii– sau a relativitatii, cum obisnuim sa-i spunem– acest joc al antitezelor este factorul care duce la evolutia universului si a tot ceea ce se afla in interiorul lui.

            Odata constienta adusa in prezenta umbrei si a conditiilor care o pot agita, supereroii dau un bobarnac usor lucrurilor si se intreaba pe ei insisi ce dar ar putea de fapt sa le aduca umbra. Acest gest ii face pe supereroi mai putin critici la adresa nu numai a lor insisi ci si la adresa altora, si ii indeparteaza de melodrama si senzationalismul asociat judecarii celorlalti si generator de barfa. Rezultatul este inca o data o cumpatare care ii aduce pe supereroi mai aproape de energia lor spirituala si de identitatea lor creativa.

            In felul acesta, supereroii pun umbra in serviciul creativitatii. De exemplu, daca cineva are o personalitate care provoaca dependenta, atunci acea persoana ar trebui sa-si canalizeze acea energie inspre ceva benefic– exercitii sau explorari creative. Unele dintre cele mai celebre opere de arta ale civilizatiei, cum ar fi cele create de Michelangelo si Picasso, sunt produsele imbratisarii de catre artisti a propriilor lor umbre si a concentrarii energiei acestora intr-un mod creativ. Daca umbra ta este plina de furie si manie, contempla felul in care aceasta energie coplesitoare poate fi canalizata catre o alta directie si transformata in ceva mai productiv. In starea de calm in care devii constient de tine insuti si de umbra ta, capeti puteri noi pentru a o stapani.

 

            Subiectele benzilor desenate si marile mitologii stravechi sunt de regula axate pe circumstante dure. In vreme ce peisajele urbane putrezinde abunda in crime si saracie sau in taramuri imaginare in care sunt vanati demonii si apocalipsa e la un pas, in aceste lumi isi fac aparitia adesea acei mari eroi pentru a-si face treaba. Iar ceea ce monteaza povestea este chiar dusmania dintre aceste forte. In cele mai bune dintre aceste povesti, dusmania nu moare niciodata pentru ca n orice poveste– sau personaj– in care binele invinge raul in termeni absoluti sau in care viata invinge moartea pentru totdeauna risca propria extinctie. Banalitatea acelui„pana la adanci batraneti” ar osandi un personaj sau o lume la o inertie definitiva. Cautarea echilibrului in aceste lumi ale contrariului, paradoxului si conflictelor este calatoria supereroului. Este calatoria noastra.

            Din acest motiv, echilibrul este prima lege spirituala a supereroilor. Pentru a ne gasi pacea in viata noastra de zi cu zi si a aspira catre stari superioare de constiinta este absolut important sa gasesti si sa mentii fragilul echilibru dintre fiintare, simtire, gandire si actiune. Recunoasterea si salvarea propriei tale umbre din temnitele propriului tau suflet– si apoi folosirea ei in scop creativ prin constientizarea starii de calm– este calea cea mai practica si eficienta de a practica Legea Echilibrului.

            Aceasta lege, atunci cand este pusa in aplicare, are potentialul de a schimba felul in care gandim si actionam. Putem pasi dincolo de bariera de zgomot care ne inconjoara si descoperi potentialul nostru de a trai in armonie cu noi insine si lumea. Actiunile noastre, deciziile si gandurile vor prinde radacini, iar noi vom incepe sa vedem lumea si locul nostru in ea dintr-o perspectiva cu totul noua. Asemeni unui supererou care sta deasupra pamantului si priveste in jos, si noi capatam brusc o noua perspectiva.

 

            Urmatoarele exercitii de supererou vor alimenta echilibrul. Ceea ce trebuie sa faci este sa devii tot mai constient de ele in comportamentul tau integrand ritualuri in jurul lor in fiecare zi; observa-le in anumite momente din zi sau pentru anumite perioade de timp. In cele din urma vor deveni parte din existenta ta obisnuita.

    Angajeaza-te in a te simti bine din punct de vedere fizic si emotional. Acorda atentie fizicului; integreaza o forma de exercitii cardiovasculare in rutina ta zilnica. De asemenea acorda atentie dietei tale si alimentelor pe care le oferi corpului tau. mai mult, in ce priveste corpul tau emotional, observa relatiile si situatiile toxice in care te bagi singur si elimina-le treptat din viata ta.

intelege si mentine o relatie sanatoasa cu umbra ta. Identifica in ceilalti acele calitati care genereaza stres, rezistenta, repulsie, frustrare si furie. Fa o lista cu toate acestea si apoi reflecteaza la prezenta lor in tine. Data viitoare cand vei simti vreuna din aceste emotii distructive dandu-ti tarcoale, respira adanc si contempla-i sursa. Nu te lasa sa devii victima emotiilor tale. Recunoaste-le si gandeste-te cum le-ai putea canaliza in ceva mai constructiv.

Nr. de pagini: 176
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0620 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.