Declaratie pe proprie raspundere. Cenaclul UBB in pandemie. Antologie, Remus Octavian Campean, SCOALA ARDELEANA
DESCRIERE
O sa va dau o veste trista: Cenaclul UBB iese din carantina. Spun ca vestea nu e imbucuratoare pentru ca starea de carantina este, la urma urmei, starea normala si vitala pentru scriitor. Oare nu intra scriitorul in carantina de cate ori se asaza la masa de scris?? i nu ii este deloc usor sa gaseasca starea si timpul pentru aceasta. Nu ii este usor sa se sustraga chemarilor lumii de afara, sa inchida usa, sa se indeparteze de fereastra si sa se aseze, singur, in fata colii de hartie ca in fata unei oglinzi. Asa ca putem spune ca pandemia a fost un cadou pentru scriitori. Sigur, un cadou otravit. Caci masa de scris este mereu un camp minat. Izolarea nu asigura, obligatoriu, inspiratia si talentul… Hai sa zicem ca, totusi, le forteaza un pic sa vina! Accesul la lumea exterioara fiindu-le ingradit, vor fi obligati la lungi plimbari prin lumea interioara.? i, precum copiii din basm, sa deseneze pe hartie cu litere, chiar daca adeseori vor fi litere de cenusa pe care vanturile le vor sterge, carari lungi prin hatisurile fabuloase ale mintii.? i, sa recunoastem, pentru asta e nevoie de curaj!
Multumesc Luminitei Rusu si lui Remus Octavian Campean (ROC), initiatorii proiectului CENACLUL UBB IN CARANTINA, precum si Sandrei Cibicenco, secretara cenaclului nostru, pentru felul exigent in care au dus proiectul la bun sfarsit. Ma bucur ca aceasta isprava literara, care a debutat in 9 aprilie 2020, a avut un neindoielnic succes. Dovada sta faptul ca au trimis texte peste 50 de scriitori, dintre care 29 au fost publicati pe pagina de Facebook a Cenaclului UBB.
Daca ma intrebati cati scriitori cred eu ca ies din carantina si intra in literatura, nu pot sa va dau decat un raspuns celebru: „Cati au intrat!”. (Ion Muresan)
* * *
Proiectul Declaratie pe proprie raspundere. Cenaclul UBB in pandemie s-a nascut in perioada starii de urgenta a anului 2020. A fost definitivat prin prezenta antologie in 2021, in cel de-al saptelea an de existenta a Cenaclului UBB, infiintat in toamna anului 2014 sub conducerea poetului Ion Muresan. Este prima antologie de texte literare a Cenaclului.
Amintirea saptamanilor de izolare impusa din ratiuni medicale, cand pentru a putea iesi din case aveam nevoie de o declaratie tip, semnata pe proprie raspundere, nu e una reconfortanta. Cu siguranta, pentru nimeni. Ca orice forma de ingradire, si indemnul-impunere „Stati acasa!”, atat de des auzit pe perioada pandemiei, a generat nu doar neplaceri inerente, ci si multa creativitate. Astfel, s-a inchegat ideea printre membrii cenaclului ca biletul de iesire in lume, declaratia noastra pe proprie raspundere, sa fie textele literare scrise in perioada claustrarii. In fond, orice poem, proza, eseu sau fragment de jurnal publicat este o scrisoare adresata de autor cititorilor sai. O iesire in lume.
Membrii Cenaclului UBB sunt oameni care „scriu, citesc, iubesc literatura”, dupa cum mottoul nostru o afirma. Dupa anuntarea proiectului in aprilie 2020, am constatat ca suntem mult mai multi decat cei care obisnuiam sa ne intalnim fizic, gazduiti cu generozitate de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, la intalnirea bilunara de marti. Au raspuns apelului autori din toata tara si din strainatate. A urmat o perioada noua pentru Cenaclul UBB, in care, constransi de imposibilitatea organizarii unor sedinte de cenaclu in carne, oase si vorbe, a trebuit sa facem saltul tehnologic si sa organizam seratele literare in spatiul virtual. In aceeasi componenta care a consacrat Cenaclul UBB? sub coordonarea literara a poetului Ion Muresan, cu sprijinul constant al secretarului cenaclului, poeta Sandra Cibicenco?, dar si cu noi prieteni, unii autori deja consacrati in literatura contemporana, am reusit sa trecem bariera ecranelor si sa ducem literatura in casele multora pe parcursul anului literar 2020/2021.
Antologia Declaratie pe proprie raspundere. Cenaclul UBB in pandemie, aparuta cu sustinerea Editurii? coala Ardeleana, isi propune sa adune o selectie de texte literare scrise de cei care s-au adunat in aceasta perioada sub umbrela sa. Este prima antologie a cenaclului, aparuta la sapte ani de existenta neintrerupta, nici macar in vremea pandemiei. (Coordonatorii)
* * *
Cuprins
Iesirea din carantina, intrarea in literatura (Argument de Ion Muresan)
Nota asupra editiei
Flavia Adam
Asimptomatica
Sistem de protectie
Adrian Alui Gheorghe
Stati in casa!
Mihaela Arhip
Faleza
Nicolae Bosbiciu
Aici si acum
Nu mai exista memorie
Gabriel Bota
Cu ce esti imbracata
Dan Octavian Breaz
Mutatie
Fabula cu masti folosite
Dragul meu cititor
Al treilea semn negru
Viorel Bucur
stai acasa
tu si co(vid)
Cei care nu vor mai sti…
Silviu Buzan
Iesirea din izolare
Remus Octavian Campean (ROC)
Autoportret contre-jour
Sandra Cibicenco
Chestionarul MOP
Mircea Covaci
marti, 12 mai 2020 – fragment de jurnal din vremea COVID-19
Vasile George Dancu
Scrisoare catre personalul medical feminin de la Sectia covid Cluj-Napoca
Peter Demeny
Jurnalul unui prizonier
Restrictii
enescu
Zorin Diaconescu
Se apropie iarna
Soldier of Fortune
Oportunitatea
Andrei Dobos
Avertizari
Andrei Gazsi
Cirese de mai
Covid-19
Vasile Gogea
Topograf al „distantarii sociale”
O plimbare ratata (in „stare de urgenta”)
Anca Goja
Iubirea e un cerc
Insula paradisului
Moshe B. Itzhaki
Virusul Coroanei
Iubirea mea Corona
Contemplare in vremea Coronei
Marius Jucan
Aventura unei zile covide
Johan Klein
Un fel de rana
? tefan Melancu
Din romanul Ithaca, mon amour
Alice Valeria Micu
Crud animal singuratatea
Pseudofabula cu distante
Romulus Moldovan
Scrisoare de la peretele de sticla
Tunele
Ion Muresan
Apel la trandavie
Vianu Muresan
A venit seamanul si mi-a zis
Viata merge inainte
Vlad Musat
Atat declar, sustin si semnez
[am vazut cum copiii din brazilia…]
Mirela Orban
Ruleta ruseasca
[dimineata in care s-a trezit…]
Horea Porumb
Zilele babelor
Luminita Rusu
O femeie de succes
C de la carantina
Radu? uculescu
Perpetuum mobile…
Nr. pagini: 180
Format: 145x205
Anul aparitiei: 2021
OPINIA CITITORILOR