De la inima spre cer
DESCRIERE
Cartea autorului Catalin Kasper „De la inima spre cer" de la editura EAGLE
De la inima spre cer este, poate, cea mai lucida cronica a unui „subiect” delicat in Romania, legionarii. Bazata pe o munca intensa de documentare si pe nenumarate marturii istorice, povestea acestui „roman istoric” pare sa limpezeasca o serie de ape tulburi si sa darame cutumele impuse de regimul comunist tuturor celor care au trecut prin scoala societatii socialiste multilateral dezvoltate, pe care regimurile postrevolutionare le-au cultivat sarguincios mai departe, simtind ca le sunt si lor de folos.
De la inima spre cer este o carte document. Desi scrisa ca un roman, povestile spuse de Mos Ilarie Bichis se bazeaza pe evenimente reale din istoria moderna a Romaniei, concentrandu-se mai ales in jurul fenomenului legionar si al legiunii „Arhanghelul Mihail”, prezentand deopotriva si unele personajele care au gravitat, de o parte sau de alta a baricadei, in jurul Miscarii Legionare: Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, maresalul Ion Antonescu, Armand Calinescu, Constantin Argetoianu, regele Carol al II-lea, Gavrila Marinescu.
Romanul nu se limiteaza doar la legionari, autorul ne propune si o abordare originala a istoriei, opusa total materialismului dialectic, care priveste istoria ca o facatura exclusiv omeneasca. Autorul considera ca cea mai mare greseala este de a nega rolul divinitatii la faurirea istoriei, aducand in prim plan si alte personaje si intamplari ca sa-si sustina opiniile, precum Parintele Arsenie Boca sau Petrache Lupu, oameni care au avut legaturi certe cu cerul, ori eveimentele care au condus la „Minunea de pe Valtava”, unde divinitatea a intervenit direct ca sa schimbe istoria.
„De la inima spre cer este o carte crestina si nationalista, in sensurile avute de cuvintele acestea cand Romania era Mare, ceea ce duce, aproape inevitabil, la o impartasire a legionarismului ca ideologie politica si culturala, in datele sale primare, emotionale si vizionare.
Atentie, insa! Cartea nu este o apologie a extremismului, nici prin ce povesteste, nici prin ce comenteaza, nici prin ce sugereaza. Figura parintelui Arsenie Boca, duhovnic al personajului din memorii si foarte elocventele exemple de cautare a solutiei non-violente sunt in stare sa indeparteze si mai mult legionarismul romanesc de miscarile cu adevarat fasciste si criminale. (De altfel, Legiunea a fost singura miscare politica nationalista, din tarile foste aliate cu Germania lui Hitler, care nu a fost condamnata de catre invingatorii din al doilea razboi mondial, ca fiind criminala.)
Asa cum am incercat sa nu intervenim cu nimic in fluxul memoriilor de front si de temnita ale lui mos Ilarion, tot astfel nu am lasat autocenzura politica sau snobismul cultural sa intervina asupra notatiilor despre personaje istorice.
Aveti in fata dumneavoastra, deci, viata si modelul de viata ale unor romani cu credinta lor puternica in Cruce si Tara. Este un document, inclusiv in momentele de mare subiectivitate”
Catalin Badea-Gheracostea
Calin Kasper s-a nascut in Sighisoara, la 21 martie 1951, intr-o cladire din vechiul Burg, lipita de Turnul cu ceas si vecina cu casa Vlad Dracul. A terminat Facultatea de Transporturi Bucuresti, sectia Automobile. Lucreaza ca stagiar la Uzina de Automobile Dacia, apoi in alte „locuri de munca“ unde, aproape de fiecare data, se rafuieste cu mentalitatile comuniste, intrand in conflict cu sistemul si fiind „degradat“ la stadiul de muncitor necalificat. Din 1984 se muta la Casa Pionierilor din Sighisoara, unde conduce si propulseaza in campionatul national clubul de Karting. In 1993 emigreaza legal si se stabileste definitiv in Germania.
OPINIA CITITORILOR