De ce am plecat din Romania
DESCRIERE
Coordonat de Iuliana Alexa, fost redactor-sef al unei bine-cunoscute publicatii internationale, Psychologies, volumul reuneste douazeci si sapte de marturii ale unor persoane emigrate din Romania in tari dintre cele mai diverse (Austria, Belgia, Canada, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Ceha, Statele Unite ale Americii, Suedia, ?arile de Jos), fie la inceputul anilor 1990, fie mai recent, in ultimul deceniu. Fiecare dintre cei intervievati si-a spus povestea de viata, cand si unde a emigrat, daca a plecat la ceva sigur sau nu, care ii era situatia profesionala si familiala, la ce se gandea cand a decis sa faca pasul, daca ar mai repeta gestul, ce a primit din partea tarii de adoptie si nu a primit de la tara de bastina, cum s-a adaptat, ce abilitati sunt necesare, daca se simte vinovat pentru ca a parasit Romania si ce reprezinta pentru el Romania astazi.
De ce am plecat din Romania este o carte plina de emotie, de furie, de speranta, scrisa printr-un efort cathartic al unor oameni bucurosi ca isi pot comunica experienta. Volumul coordonat de Iuliana Alexa descrie cealalta Romanie, din afara granitelor, formata din romani curajosi si muncitori, capabili sa o ia oricand si oriunde „de la zero”.
„De ce pleci? Pleci din disperare economica? Da, dar pleci si pentru ca mediul profesional din Romania nu te mai stimuleaza intelectual si ai nevoie de mai mult. Pleci din exasperare morala in fata peisajului politic dezolant. Cu alte cuvinte, pleci pentru o idee. Or, asta e ceva cu adevarat extraordinar, pentru ca arata ca oamenii pot actiona din motive ce tin de ceva abstract, nu de nevoi imediate. Pleci pentru ca nu te adaptezi mediului care nu te contine din punct de vedere etic, pleci pentru ca vrei sa vezi la televizor ceva decent, sau pentru ca vrei sa vezi pe strada piste de biciclete ori cladiri de patrimoniu respectate. Cu alte cuvinte, pleci dintr-o exasperare estetica? Dar poate pleci pentru ca, pur si simplu, vrei sa respiri alt aer, sa traiesti in alta tara si gata. Pana la urma, cine spune ca trebuie musai sa faci parte dintr-un proiect anume intr-un loc sau altul de pe bucata asta de roca numita Pamant? Ca trebuie sa pleci umilit si obidit? Poate pleci din curiozitate. Ce greutate afectiva are geografia? Te impregneaza un loc pana la durere? Poti iubi Romania «cu o ura grea», precum Cioran, de pe o terasa din Bangkok? Sau din Bruxelles? O iubesti mai indulgent de la departare? Ce inseamna atasamentul fata de un loc?” Iuliana Alexa (coord.)
OPINIA CITITORILOR