Culegere de hotarari judecatoresti pronuntate in materia medierii

PRP: 70,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 60,20 lei
Diferență: 9,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011

DESCRIERE

Potrivit Raportului privind starea justitiei, dat publicitatii de Consiliul Superior al Magistraturii, datele statistice din ultimii 5 ani releva o tendinta de crestere a numarului de cauze pe rolul instantelor judecatoresti, pe aproape toate palierele, numai Inalta Curte de Casatie si Justitie mentinand relativ constant numarul cauzelor de solutionat. Fata de 2009, in anul 2010 numarul cauzelor de solutionat a crescut cu 21,79%.

Evident, cresterea numarului de cauze pe instanta a avut un efect negativ asupra incarcaturii ce a revenit fiecarui judecator. Astfel, in anul 2010, fiecare judecator a avut de solutionat un numar de 1.020 cauze la judecatorii, 959 cauze la tribunale, 696 cauze la curtile de apel– este cea mai mare incarcatura de cauze pe judecator din ultimii 6 ani (cu exceptia situatiei numerice de la curtile de apel depasita in anul 2005, cauzata de modificarile legislative, cand fiecarui judecator i-a revenit spre solutionare un numar de 844 cauze).

Datele furnizate pentru anul 2010 de Consiliul Superior al Magistraturii sunt ingrijoratoare, constatandu-se reticenta justitiabililor in a recurge la procedura medierii, ca metoda alternativa de solutionare a litigiilor (in anul 2010 instantele au incuviintat doar 258 de medieri in timpul proceselor), ca de altfel si la procedura administrarii probelor de catre avocati (existenta in legislatie de mai multi ani, dar neutilizata pana in prezent), ceea ce duce, in mod automat, la aglomerarea instantelor de judecata cu tipuri de cauze fara importanta deosebita, dar mare consumatoare de resurse, precum si cu proceduri de comunicare de inscrisuri cu toate partile, care presupun, de regula, amanarea solutionarii cauzelor.

GEMME (Asociatia Magistratilor Europeni care sustin Medierea), cu sediul la Paris, Cour de Cassation, 5, Quai de l’horloge, Franta, este reprezentata in Romania printr-o sectiune nationala, care a inceput sa isi desfasoare activitatea in luna ianuarie 2010, din initiativa judecatorilor de la mai multe instante din tara, interesati in promovarea medierii ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, persoana juridica de drept privat, independenta, nonprofit, neguvernamentala si apolitica, asociatie profesionala a judecatorilor, isi propune sa contribuie la progresul societatii prin actiuni ce au drept scop realizarea unei justitii independente, impartiale si performante, afirmarea si apararea independentei justitiei fata de celelalte puteri ale statului, precum si prin initierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea si realizarea de proiecte privind imbunatatirea, modernizarea si reformarea sistemului justitiei.

In vederea popularizarii medierii si cunoasterii practicilor instantelor judecatoresti, cele doua asociatii au solicitat tuturor tribunalelor din Romania sa comunice acordurile incheiate ca rezultat al medierii, precum si hotararile judecatoresti pronuntate de tribunale si judecatoriile din raza lor teritoriala, prin care s-a luat act de aceste acorduri.

Volumul reuneste practic toate raspunsurile primite, fiind prima culegere de acest tip realizata in materia medierii, menita sa contribuie la popularizarea institutiei, atat in mediile interesate, cat si in intreaga societate.

Ca principiu, medierea atenueaza radacinile unui conflict intre doua sau mai multe persoane, care ar putea provoca nenumarate alte conflicte judiciare. Rolul sau este, asadar, important in faza premergatoare actului de justitie, in special pentru ca poate preveni ca o parte a litigiilor sa ajunga in instante.

Totodata, medierea reprezinta si o alternativa in solutionarea cu celeritate a cauzelor, pentru micsorarea nevoilor de suplimentare a resurselor umane si financiare.

In numele GEMME– Sectiunea romana si al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, tinem sa multumim tuturor colegilor din cadrul birourilor pentru informare si relatii publice de la instantele contactate, pentru bunavointa manifestata si promptitudinea raspunsurilor.

 

Dragos Calin, judecator,
Curtea de Apel Bucuresti,
Vicepresedinte al GEMME Europa

   
Autor: Grupul European al Magistratilor care sustin Medierea - Sectiunea Romana, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania
Anul publicarii: 2011
Nr. pagini: 532

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0592 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.