Cronobiologie - Cronomedicina. Medicina holistica sub imperiul timpului
DESCRIERE
Influenta ritmurilor circadiene in tratarea afectiunilor a motivat dezvoltarea unei noi discipline clinice - cronomedicina.
Aceasta a aparut ca o modalitate de a imbunatati intelegerea mecanismelor bolilor, diagnosticarea si managementul optim al terapiilor prescrise pentru ameliorarea prognosticului pacientilor. In acest context, dr. Horia Balan, autor al mai multor carti si articole de cronobiologie medicala, dar si presedinte si fondator al Societatii Romane de Cronobiologie, a scos pe piata o noua carte: Cronobiologie-cronomedicina. Medicina holistica sub imperiul timpului.
Primele trei capitole abordeaza subiecte precum „orologiile” circadiene, mecanismele sistemului biologic temporal, structura temporala circadiana sau impactul nociv pe care perturbarile ritmului circadian il au asupra sanatatii.
Ulterior, sunt prezentate „orologiile” circadiene endogene, metabolismul si riscul de obezitate, rolul sistemului circadian in senescenta si longevitate, ritmul circadian somn-veghe, dar si patologia acestuia, ca factori de risc pentru afectarea starii de sanatate. Sunt abordate apoi subiecte precum cronobiologia mitocondriei si energiei sau efectele melatoninei dependente de ritmul circadian: efectele antioxidante, supravegherea imuna, functiile vasculare, efectul pe functia reproductiva.
Ultimele doua capitole prezinta pe larg cronoterapia, definita ca administrarea medicatiei in functie de ritmurile fiziopatologiei bolilor sau a altor ritmuri. Scopul acesteia este de a optimiza eficacitatea tratamentului si de a diminua riscul aparitiei efectelor adverse. In acest sens, ne este prezentat un studiu de caz cu relevanta esentiala in cronomedicina: monitorizarea ambulatorie automata a tensiunii arteriale. Aceasta permite obtinerea unui diagnostic de acuratete al hipertensiunii arteriale, relevand totodata elemente importante precum: normotensiunea mascata, hipertensiunea mascata si, mai ales, modificarea nocturna a valorilor tensiunii arteriale - considerata cel mai important factor de risc pentru o evolutie nefavorabila a hipertensivilor.
Continutul volumului este impresionant, cu mare relevanta pentru intelegerea ritmurilor biologice in starea de sanatate a unei persoane, dar si pentru ameliorarea ingrijirii pacientilor si a prognosticului acestora.
OPINIA CITITORILOR