Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi de Ruxandra Hurezean

PRP: 39,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 29,25 lei
Diferență: 9,75 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 212
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Cartea autorului Ruxandra Hurezean „Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi de Ruxandra Hurezean" de la editura CURTEA VECHE

Istoria satului Crit si a sasoaicei Sofia Folberth, personajul central al cartii Ruxandrei Hurezean, scoate in evidenta simplitatea, vrednicia si cumintenia unei lumi apuse. Viata bine randuita a acestui sat transilvanean nu inseamna doar bucuriile celor care l-au locuit, ci si greutatile traiului lor. Razboiul, apoi comunismul au marcat adanc destinul acestei comunitati, producand declinul unui fel de a fi ce dainuia de secole.


Absolventa a Facultatii de Filozofie din Cluj-Napoca, Ruxandra Hurezean lucreaza de peste 25 de ani in presa. A publicat mai multe volume de reportaje in care practica un altfel de jurnalism, foarte apropiat de literatura. A obtinut mai multe premii pentru articolele sale, atat din partea Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj, cat si din partea Ambasadei Germaniei la Bucuresti. Interesata de viata minoritatii germane din Romania, a publicat si volumul Povestea sasilor din Transilvania. Spusa chiar de ei.


Povestea de viata a Sofiei Folberth este o poarta de intrare in lumea satului Crit si, prin aceasta, in cea a sasilor transilvaneni, inainte ca trecutul lor sa fie inghitit cu totul de istorie. Intemeiat in vremuri medievale in jurul unei cruci infipte in varful unei coline, satul Crit traieste astazi din amintirile simplitatii sale nobile de odinioara.
Ruxandra Hurezean recupereaza o parte insemnata din splendoarea acestui paradis rural, insa descopera si primele semne ale declinului sau in perioada razboiului si a comunismului care i-a urmat.
Pastrarea memoriei acestei comunitati, in carti precum cea de fata, reprezinta nu doar un act de dreptate in raport cu trecutul, ci si o incercare de a pastra vie speranta unei posibile renasteri.

Ruxandra Hurezean descrie in cartea sa Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi cat de profund inradacinate sunt traditiile sasilor transilvaneni si cat de puternic au marcat acestea, timp de 750 de ani, viata comunitatii locale. Aceasta carte isi propune sa familiarizeze publicul larg cu mostenirea sasilor transilvaneni, oferind cititorilor romani oportunitatea de a cunoaste mai indeaproape o alta parte a istoriei vii a Romaniei, pornind de la istoria unui mic sat.

Werner Hans Lauk, fost Ambasador al Republicii Federale Germania in Romania

Ruxandra Hurezean este ca un fel de romancier, care face din persoanele pe care le are in vedere ca jurnalist niste personaje pe care le iubeste si pe care ne propune si noua sa le iubim.
Aurel Codoban, profesor la Universitatea „Babes-Bolyai“

Aceasta carte este rezultatul unui proiect finantat de Fundatia „Michael Schmidt“.

„Consideram ca este de datoria fiecaruia dintre noi sa ne insusim identitatea culturala si sa contribuim ca generatia noastra sa ofere viitorului o mostenire mai bogata si mai valoroasa.“

Michael Schmidt este sas, originar din satul Crit. Om de afaceri de succes, crede in valorile culturale ale acestei comunitati si le sustine in mod activ. Vorbesc de la sine numeroasele proiecte desfasurate prin intermediul Fundatiei „Michael Schmidt“ in Transilvania: restaurarea orgii bisericii din Crit, finantarea filmului Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp, reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale, Festivalul „Saptamana Haferland“, care se desfasoara anual in mai multe localitati din judetul Brasov, precum Saschiz, Rupea, Bunesti, Crit, Viscri, Fiser, Mesendorf si Roades, dar si proiectele de sustinere a invatamantului in limba germana pentru studentii care vor sa devina invatatori si profesori de limba germana.

Nr. de pagini: 212
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0651 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.