Criminalistica

DESCRIERE

Criminalistica ofera tuturor celor implicati in lupta contra infractionalitatii, pe langa cunostintele pluridisciplinare necesare, indrumari de ordin practic, generalizate de experienta pozitiva a organelor de urmarire pe­nala si, nu in ultimul rand, de cea a autorului acesteia.

Conceputa sub forma unui curs universitar, aceasta lucrare este structurata in patru parti.

O parte introductiva necesar a fi cunoscuta de toti cei care doresc sa descifreze tainele acestei stiinte pe cat de interesanta, pe atat de complexa si de provocatoare, fiind abordate: fun­da­mentele criminalisticii, identificarea criminalistica si capcanele criminalistice.

Partea a doua a fost rezervata tehnicii criminalistice, in continutul careia au fost plasate mai multe subdiviziuni relative la: fotografia judiciara, cercetarea crimina­listica a urmelor, balistica judiciara, cercetarea criminalistica a inscrisurilor, tehnici de identificare si de inregistrare a persoanelor.

Un spatiu insemnat a fost alocat tacticii criminalistice in continutul careia au fost introduse explicatii privitoare la: organizarea si planificarea cercetarii penale, tactica efectuarii cercetarii la fata locului, tactica ascultarii partilor si a unor su­biec­ti procesuali, metode speciale de supraveghere sau cercetare, tactica efectuarii per­­chezitiei, ridicarea de obiecte si inscrisuri, tactica dispunerii constatarilor si exper­­tizelor, reguli si procedee tactice in efectuarea altor acte de urmarire pe­nala. Notiunile si regulile specifice acestei importante parti a criminalisticii au fost dublate de examinarea normelor de procedura penala care disciplineaza admi­nistrarea probelor, dispunerea unor masuri procesuale ori intocmirea unor acte de procedura penala in cadrul primei faze a procesului penal (urmarirea penala).

In cadrul metodologiei criminalistice au fost tratate, pe categorii de infractiuni, unele aspecte de drept penal necesare intelegerii continutului juridic al acestora, problemele care trebuie lamurite in cursul cercetarii si activitatile de intreprins pentru administrarea probelor ori pentru luarea unor masuri procesuale menite sa contribuie la o mai buna desfasurare a procesului penal, sa inlature riscul reiterarii activitatii infractionale sau posibilitatea acuzatului de a se sustrage procedurilor.

Lucrarea este adresata, in principal, studentilor facultatilor de drept aflati la inceput de drum in ceea ce priveste studiul stiintei criminalisticii, disciplina extrem de necesara pentru cei care doresc sa se specializeze in domeniul stiintelor pe­nale. In aceeasi masura, poate fi de un real folos tuturor criminalistilor de la noi, deoarece, in cuprinsul acesteia, pe langa elementele spe­cifice criminalisticii, au fost introduse acele aspecte de drept penal si procesual penal absolut necesare pentru efectuarea cu maxima eficienta si in deplina legalitate a activitatii de criminalistica in procesul de investigare si de cercetare a faptelor prevazute de legea penala.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0608 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.