Credinta noastra este viata noastra, Iuliu Hossu, Viata Crestina
DESCRIERE
O marturie de credinta, un testament de suflet si un model de urmat:
Memoriile Arhipastorului nostru de pioasa amintire,
Cardinal Iuliu Hossu, martir pentru credinta
“In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Spirit. Amin.
Marire Tie, Doamne, marire Tie, acum si pururea si in vecii vecilor, pentru toate cate mi-ai daruit pe intreaga calea vietii mele, mie celui mai nevrednic rob al Tau, pana in ziua de astazi, cand in numele Tau preasfant incep a scrie sirele acestea, destinate scumpei mele eparhii, tuturor fratilor preoti si fii credinciosi, pe care Te-ai milostivit a mi-i incredinta spre arhiereasca pastorire.”
Lecturand aceste randuri de la inceputul primului caiet al volumului Memoriilor eminentului Arhiereu Iuliu Hossu, cititorul poate crede ca este inceputul unui text liturgic sau al unui citat din scrierile Parintilor Bisericii. Daca, insa, va avea rabdarea sa citeasca intregul volum, va descoperi ca este preambulul testamentului de suflet al bunului pastor adresat preotilor si credinciosilor sai.
Cu smerenie, ilustrul autor precizeaza motivul spiritual al acestor memorii: “nu le spun aici si nu le voi insira in cele ce urmeaza pentru a ma lauda, fereste-ma Doamne Isuse; pentru a Ta preamarire le spun si le repet, pentru ca Tu Te-ai preamarit in desavarsirea darului Tau, in nevrednicia si neputintele mele…”. Intregul text pare un dialog cu Dumnezeu si o smerita marturisire facuta in fata Tronului Gloriei ceresti. Adeseori pe aceste file apar nume ale Divinitatii, ale sfintilor, rugaciuni, citate si meditatii biblice, pentru ca aceasta i-a fost trairea si intreaga viata: o neincetata rugaciune, o jertfa liturgica pentru Biserica si pentru mantuirea sufletelor. Stilul simplu, direct, nepatimas, nerazbunator, ci dimpotriva conciliant, oferind iertare si cerand iertare de la Dumnezeu pentru toti si pentru propria persoana, degaja un echilibru interior si o libertate de gandire demna de un suflet ales, de un maestru al vietii spirituale.
Ne bucuram ca in Anul Domnului 2019, Papa Francisc, urmasul Sfantului Petru in tronul de la Roma, a acceptat ca in cadrul vizitei in Romania sa celebreze Sfanta Liturghie pe pamantul binecuvantat al Blajului. Este locul sfant al Bisericii si al neamului nostru, locul de unde “a rasarit soarele romanilor”, la umbra Catedralei mame ctitorita de Episcopul vizionar Inocentiu Micu, pe Campia Libertatii strajuita de vrednicii reprezentanti ai Scolii Ardelene si de fauritorii Marii Uniri. Acolo va avea loc evenimentul ce va ramane inscris cu litere de aur in Cartea Bisericii si a Neamului romanesc: Pontiful Roman al Bisericii Catolice va promulga public Decretul de ridicare la cinstea altarelor a celor sapte Episcopi greco-catolici Martiri pentru credinta, in perioada 1950-1970. De asemenea, ne bucuram pentru ca in relicvariul care va fi adus la Blaj, la momentul Beatificarii, vor fi si moastele Fericitului Episcop Martir pentru credinta, Iuliu Hossu, cel dintai cardinal al neamului romanesc, ramas fidel pana la sfarsit crezului sau de viata si slujire: “Credinta noastra este viata noastra”. Astfel, putem afirma ca prorocia facuta in detentie de catre Arhiereul Iuliu Hossu se implineste: “Biserica noastra va invia din mormantul care i s-a pregatit cu grija si piatra, lespedea grea, va fi rasturnata. Invierea va straluci, nelegiuirea nu va ramane biruitoare, minciuna se va destrama iar adevarul va straluci biruitor”.
Fie ca acest volum, republicat la ceasul beatificarii ilustrului nostru Arhiereu Martir pentru credinta, sa constituie pentru toti cititorii o lumina spirituala, care sa-i calauzeasca pe drumul vietii spre mantuirea sufletelor si spre viata vesnica. - Florentin Crihalmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla
Numar pagini: 448
Format: 15x22
OPINIA CITITORILOR