Convorbiri din intimitate - Prefata de Veronica Mateescu
DESCRIERE
Cartea autorului Paul Don Chetreanu „Convorbiri din intimitate - Prefata de Veronica Mateescu" de la editura SCOALA ARDELEANA
Consider ca accesul la lumea interioara a cuiva este un mare privilegiu si un mare dar pe care cineva ti-l face. Prin aceasta carte, darul este dublu, atat din partea pacientei care va fi denumita de aici Dora (nume care ascunde identitatea reala a acesteia), cea aflata in terapie, cat si din partea lui Paul, terapeutul, care nu ramane doar la nivelul unei descrieri profesionale a terapiei, ci intra si in universul lui personal, aratand cum, de fapt, cele doua se impletesc, pentru ca, in cazul lui, si al tuturor psihoterapeutilor care se dedica acestei profesii, a fi terapeut nu este doar un rol profesional, ci un mod de viata. [...] Proiectul scrierii acestei carti s-a conturat dupa inceperea primelor sedinte de terapie, in care terapeutul a observat cum, la finalul fiecarei sedinte, primea din partea Dorei cate un cadou, care consta intr-o scriere legata de interesele profesionale ale acesteia. Interpretarea gestului in sine si a continutului acestor scrieri-cadou, pline de viata, farmec si emotii, corelat cu ceea ce se intampla in cadrul terapeutic, in care Dorei, o persoana solitara, ii era greu sa isi exprime emotionalitatea, refugiul ei fiind in citit si in scris, i-a generat terapeutului ideea de a-i propune sa scrie impreuna o carte despre procesul terapeutic, astfel incat Dora sa poata sa lucreze si sa se confrunte cu ea insasi in spatiul ei de siguranta. Cei doi fac periodic schimb de comentarii legate de sedintele de terapie, schimbul in sine, dincolo de scris, devenind o parte a procesului terapeutic, fiind un prilej de reflectie si de auto-reflectie, de ajustare reciproca, uneori de trairi disonante, creand o relatie umana si terapeutica profunda. (Veronica Mateescu)
* * *
Sufletul si mintea raman teritoriile cele mai alambicate ale cosmosului interior uman. Controversele si conflictele intrapsihice, convulsiile intre elementele pulsionale in raport cu cele rationale creeaza tensiuni, convulsii, zbucium, deruta, confuzie in vietile fiecaruia dintre noi pe calea implinirii devenirii noastre ca fiinte umane autentice si caracteriale pe deplin asumate.
Cartea de fata reprezinta unul din demersurile psihoterapeutice extinse, reprodus cu sensibilitate, profesionalism, autenticitate, dubitatie de ambele parti implicate - terapeut si pacient - intr-o maniera pe cat de sincera, pe atat de debordanta la nivel de trairi personale si profesionale, la nivel de ipoteze, incertitudini si strategii de abordare si rezolvare a simptomelor, care captiveaza cititorul prin sondarea inconstientului, a pulsiunilor primare, a miturilor si arhetipurilor, a oniricului si concretitudinii. Similitudinile sau antagonismul perceptiei personale a celor doua parti implicate in raport cu fiecare sedinta terapeutica dovedesc, odata in plus, fragilitatea si intersubiectivitatea perceptiei umane si, implicit, necesitatea comunicarii interumane pe cat mai multe paliere - de la cele rationale la cele simbolice, metaforice, emotionale, spirituale - pana la atingerea unei unitati simbiotice a intelegerii depline prin curiozitate, curaj si creativitate.
Zonele de tranzitie problematice, dubitative, care se succed ca un camp minat intre probleme de sexualitate, abuz, libertate, moarte, dependenta, demnitate, responsabilitate, dreptate, prejudecati, pierderi, aspiratii, vise, mituri, finitudine a timpului, boala, rutina, sacrificiu, iubire, angoasa, trecut si viitor vulnerabilizeaza si provoaca cititorul, oferindu-i prilejul reflexiv si meditativ de a se identifica si de a-si ridica probleme asupra alegerilor liber asumate care sa-l poata transpune si conduce spre descoperirea sensului personal existential in raport cu unicitatea calatoriei vietii. (Dr. Liana Don, Psihiatru, psihoterapeut, formator si supervizor in psihoterapie pozitiva si hipnoterapie Ericksoniana)
* * *
Paul Chetreanu-Don s-a nascut in 30. 04. 1985, in Cluj-Napoca. In 2004 a absolvit Colegiul National,, George Cosbuc\\" din Cluj-Napoca (limba germana matern). A cochetat cu Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca a Universitatii,, Babes-Bolyai\\", insa nu a absolvit. Este licentiat al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei si al celei de Educatie Fizica si Sport, ambele in cadrul Universitatii,, Babes-Bolyai\\" din Cluj-Napoca. Masteratul l-a absolvit in cadrul Facultatii de,, Psihologie si Stiinte ale Educatiei\\" in specializarea,, Psihologie Clinica, Consiliere Psihologica si Psihoterapie\\". In prezent lucreaza ca psihoterapeut, avand formari profesionale in,, Psihoterapie Pozitiva\\",,, Hipnoza Ericksoniana\\" si,, Terapia cognitiv-comporta-mentala\\", fiind si formator in,, Psihoterapie Pozitiva\\".
A publicat sase volume de versuri: Conglomerat al mortii, Eu sunt... un visator malign, Exilul iubirii, Priviri dinspre mine inspre mine, Rastignirea timpului, Pierdut intr-un an de poezie, ele fiind publicate in cadrul editurilor Eikon si Scoala Ardeleana. De asemenea, are in curs de publicare o serie de volume, dintre care amintim: Dedesubturi abisale (versuri), Abatorul fericirii (versuri), o carte despre viata si boala lui Friedrich Nietzsche: Asa simtit-a Zarathustra, o carte de aforisme intitulata Haotisme si o traducere din limba germana a cartii lui Stefan Zweig Kampf mit dem Damon (Lupta cu demonii).
ISBN: 978-606-797-306-8
OPINIA CITITORILOR