Comunism inc. - Istorii despre o lume care a fost - Ioan Stanomir

PRP: 39,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 31,20 lei
Diferență: 7,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 336

DESCRIERE

Comunism inc. - Istorii despre o lume care a fost - Ioan Stanomir
 
In Comunism inc.: Istorii despre o lume care a fost, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir exploreaza zona de umbra constituita de„emigratia interioara/exilul intern“ din Romania comunista. Este vorba de acel segment intelectual care, in cele doua decenii dintre 1944 si 1964, a refuzat sa accepte dictatul Partidului Muncitoresc Roman, ducand mai departe traditia libertatii si pluralismului.

Volumul propune o imagine in oglinda, prin contrapunerea celor doua ipostaze care ilustreaza conditia intelectuala sub comunism: pe de o parte, participarea entuziasta si complicitatea cu crima si represiunea; pe de alta parte, asumarea demnitatii ca modalitate de reafirmare a umanismului si pluralismului.

Comunism inc. este o suita de portrete ce reda complexitatea morala si intelectuala a deceniilor in care se naste Republica Populara Romana. Ea este, simultan, o meditatie despre turpitudinea intelectuala, dar si un omagiu adus celor care, in tacerea exilului sau a emigratiei interne, au scris cu gandul la un viitor al libertatii.

„Perioada imediat urmatoare abdicarii fortate a regelui Mihai I s-a inscris in memoria colectiva a societatii romanesti interbelice sub semnul traumei, careia sintagma inspirata a lui Marin Preda,, ii va sublinia dimensiunea spectrala. In anii sai de pionierat, regimul comunist a insemnat instaurarea un climat al violentei ca politica de stat concomitent cu constructia unui nou cadru social unde nimic nu ramane neschimbat, de la discurs la gesticulatie, de la reflectie la conduite, pe fondul suprimarii tuturor libertatilor proprii societatilor democratice. Cartea de fata are in vedere in special cea de-a doua perioada, care realizeaza tranzitia si dinamica ei convulsiva.

Am pornit de la premisa ca nici un document nu este atat de relevant ca literatura, intelegand prin aceasta si critica literara, pentru a investiga perioada de tranzitie de la o societate liberala cu toate derapajele ei, cum a fost societatea interbelica, la societatea comunista proiectata de ingineriile sociale staliniste.“ (Angelo MITCHIEVICI)

„Eseurile de fata sunt organizate in forma unui triptic. Fiecare dintre etajele acestea corespunde unui segment temporal si de sensibilitate. Intentia autorului a fost aceea de a oferi cititorului un montaj cinematografic, capabil sa recupereze vocile unui timp trecut, cel dintre 1947 si 1964, dar si timbrul propriei sale subiectivitati, asumate ca atare.

poate fi citit asemenea unui film documentar. Arheologia intelectuala pe care se intemeiaza aduce la lumina obiectele ce locuiesc acest trecut. Povestea lor este o poveste despre lasitate, dar si despre demnitatea celor care nu adera. Este istoria Romaniei comuniste– pe temeliile ei se asaza Romania de dupa 20 mai 1990, cea care alege, in contra onoarei si curajului, mediocritatea compromisului.“ (Ioan STANOMIR)

Fotografia de pe coperta© Yury Vassiliev, Grove, photo performance, video installation, 2001, from Russian Red series.

Nr. de pagini: 336
Anul aparitiei: 2016
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0693 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.