Colorand graul. Editie Bilingva (romana / engleza)
DESCRIERE
Cartea autorului Cosmin Nasui „Colorand graul. Editie Bilingva (romana / engleza)" de la editura VELLANT
Colorand griul/Colouring the grey cuprinde in 240 de pagini bogat ilustrate lucrarile a sapte artisti vizuali romani care si-au lasat amprenta asupra evolutiei artei contemporane din Romania ultimilor cinci ani. Insotind un proiect selectat in cadrul Bienalei Internationale de Arta Contemporana de la Moscova din 2011, albumul este o lectura obligatorie pentru toti cei interesati de tendintele artei romanesti actuale si de modul in care acestea sunt asimilate de scena artistica internationala. Volumul - aparut in format bilingv RO/EN - contine conceptul proiectului curatorial si sapte studii dedicate operelor artistilor, alaturi de o selectie a corespondentei dedicate alcatuirii proiectului si de o sectiune de scurte biografii. Cartea ofera o generoasa inventariere a operelor celor sapte artisti romani contemporani, fiind ilustrata cu peste 350 de reproduceri color.
Colorand griul/Colouring the grey este rezultatul a cinci ani de cautare, documentare, monitorizare si promovare a celui de-al doilea val de artisti contemporani emergenti din Romania, asa cum ii numeste curatorul proiectului, Cosmin Nasui, in prezentarea volumului. Pornind de la succesul scolii realiste a griurilor din Europa de Est, proiectul isi propune sa inventarieze, sa comenteze si sa puna in context opera a sapte artisti contemporani romani care au abordat griul in lucrarile lor: Ana Maria Micu, Dragos Burlacu, Francisc Chiuariu, Catalin Petrisor, Bogdan Rata, Aurel Tar, Bela Zoltan.
Griul poate fi considerat o caracteristica a artei contemporane romanesti, precum si o culoare de tranzitie de la comunism la capitalism, o stare de spirit dominata de confuzie, un simbol al intregii societati, in cautarea identitatii. Aceasta preferinta denota o alegere justificata in contextul in care arta contemporana are si un rol antropologic, devenind astfel un rezervor de amintiri, o arhiva si un refugiu prin care istoria vorbeste si artistii se implica activ in societate.
Proiectul Colorand griul - Al doilea val de artisti contemporani emergenti romani (,, Colouring the Grey. Second wave of Romanian contemporary emerging artists\\") a fost selectat in cadrul sectiunii Special Programs a celei de-a patra editii a Bienalei Internationale de Arta Contemporana de la Moscova (22. 09-30. 10. 2011), de catre curatorul Peter Weibel si comisarul Joseph Backstein.
Adresabilitate: pasionati de arta & cultura vizuala, jurnalisti culturali, curatori, galeriile de arta, studenti/profesori din domeniul artelor plastice etc.
OPINIA CITITORILOR