Codul penal. Codul de procedura penala - Actualizat 11 octombrie 2017 - Legile de executare.
DESCRIERE
Cartea autorului *** „Codul penal. Codul de procedura penala Actualizat 11 octombrie 2017 Legile de executare." de la editura HAMANGIU
Odata cu intrarea in vigoare a noilor Coduri penal si de procedura penala, de la 1 februarie 2014 se aplica si noi reglementari privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, stabilite de Legea nr. 254/2013.
Aceasta lege reflecta si este in acord cu o serie de documente internationale si europene in domeniu, precum Ansamblul de reguli minime pentru tratamentul detinutilor sau Conventia europeana a drepturilor omului, dar si cu numeroase instrumente ale Consiliului Europei, de la Regulile penitenciare europene la recomandarile Comitetului European pentru Prevenirea Torturii si Pedepselor sau Tratamentelor lnumane sau Degradante (CTP) care privesc aspecte distincte ale regimurilor penitenciare.
Necesitatea respectarii complexului de reguli europene a condus la imbunatatirea substantiala a reglementarilor referitoare la asigurarea normalitatii regimului penitenciar roman, mai ales in ceea ce priveste dreptul condamnatilor la informare, la sesizari, la plangeri si reclamatii. Mai mult, se pune accentul pe umanizarea pedepsei, pe actiunile socio-educative si pe posibilitatea contactului cu lumea exterioara.
Este, totodata, de mentionat imposibilitatea justificarii prin lipsa de resurse a conditiilor de detentie care incalca drepturile omului.
Fata de toate acestea, o lucrare precum cea de fata este o necesitate. In continutul sau sunt analizate reglementarile actuale ce vizeaza executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, precum si in ce masura dispozitiile Legii nr. 254/2013 sunt in acord cu prevederile europene si, de asemenea, pana la ce grad sunt respectate in practica.
Comentariile sunt insotite de extrase din jurisprudenta relevanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a instantelor nationale, dar si de textele din documentele europene care au inspirat legiuitorul roman la elaborarea noii legi in materie.
Prezentul demers constituie un instrument util pentru deslusirea problemelor ce pot aparea la momentul cel mai important, acela al aplicarii efective a normelor legale.
Desi cartea, prin natura sa, se adreseaza in special practicienilor, ea poate fi folosita cu usurinta si de cei aflati inca pe bancile facultatilor, care vor sa aprofundeze un domeniu complex si interesant, cu multiple conotatii practice.
Nr. de pagini: 634
Anul aparitiei: 2017
OPINIA CITITORILOR