Codul muncii. Comentat - Actualizat la 20 octombrie 2016 - Marius-Catalin Predut

PRP: 70,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 63,00 lei
Diferență: 7,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016
Pagini: 660

DESCRIERE

Considerentele principale care au stat la baza elaborarii prezentei lucrari, Codul muncii comentat, au la baza interactiunea economiei si institutiilor publice romanesti cu economiile si institutiile europene sau ale altor state (in special a celor din Uniunea Europeana) care a condus la remodelarea raporturilor de munca si de serviciu, la cresterea diversitatii fortei de munca, a drepturilor ce este necesar a fi aparate si a obligatiilor care se impun a fi respectate.

Dinamica activitatii societatilor, determinata de evolutiile economice, sociale si tehnologice, a impus interventii repetate ale legiuitorului si, implicit, noi abordari sau nuantari jurisprudentiale si doctrinare ale reglementarilor dreptului muncii.

Lucrarea este elaborata prin prisma legislatiei interne si europene actualizate, in acord cu noile realitati faptice, cu practica judecatoreasca la zi a Curtilor de Apel, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si, in special, cu deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale.

Sub aspect legislativ, comentariile au in vedere ultimele modificari aduse de Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, prin care, incepand cu 12 august 2016, s-a introdus un nou caz de suspendare a contractului individual de munca la initiativa salariatului, precum si dreptul la acordarea de timp liber salariatului care a adoptat un minor.

Prezenta lucrare, Codul muncii comentat, are in vedere:
- Decizia Curtii Constitutionale nr. 261/2016 prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile privind suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare a salariatului;
- Decizia nr. 2/2016, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie referitoare la examinarea recursului in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Suceava cu privire la interpretarea si aplicarea unitara a legii in ce priveste calitatea procesuala pasiva in cauzele privind reconstituirea vechimii in munca/constatarea incadrarii activitatii desfasurate in grupele I si/sau a II-a de munca, in situatia in care fostul angajator nu mai exista;
- Decizia Curtii Constitutionale nr. 814/2015 prin au fost declarate neconstitutionale dispozitiile privind interzicerea de a concedia persoanele care ocupa functii eligibile intr-un organism sindical, in cazurile in care concedierea nu are legatura cu activitatea sindicala.

In anexe, sunt cuprinse principalele acte normative care completeaza dispozitiile Codului muncii si care au suferit modificari in ultima vreme:
- Legea nr. 62/2011 a dialogului social, actualizata prin Legea nr. 1/2016;
- Legea nr. 319/2006 securitatii si sanatatii in munca;
- Hotararea de Guvern nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor;
- Hotararea de Guvern nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier;
- Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, prin care a fost introdus concediul de acomodare.
De asemenea, sunt abordate si posibilele modificari care vor fi aduse Codului muncii, prin introducerea telemuncii, dreptul pensionarilor si somerilor de a adera la sindicate si altele.

Cu experienta in consultanta si litigii de munca, autorul, avocat Marius-Catalin Predut, se pozitioneaza echidistant fata de toate punctele de interes din sfera dreptului muncii si abordeaza riguros o arie larga de probleme si ipoteze, practice sau teoretice, care apar in interpretarea si aplicarea legislatiei muncii si asigurarilor sociale. Astfel, prin analiza temeinica a fiecarui articol, prezenta lucrare reflecta cu obiectivism si acuratete schimbarile structurale si functionale ale societatilor si este un instrument de lucru util atat studentilor si practicienilor (avocati, juristi, magistrati, consilieri juridici si de resurse umane), cat si angajatorilor si lucratorilor.

Nr. de pagini: 660
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0505 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.