Clima Romaniei - Administratia Nationala de Meteorologie
DESCRIERE
Cartea autorului *** „Clima Romaniei - Administratia Nationala de Meteorologie" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE
Daca acceptam clima ca fiind totalitatea starilor de timp cunoscute de un anumit teritoriu pe o perioada lunga (de ordinul secolelor), se desprind imediat cel putin doua concluzii, mai intai stabilitatea ei in raport cu vremea, iar in al doilea rand, faptul ca, deoarece putine statii dispun de siruri de observatii neintrerupte mai lungi de un secol, acestea sunt departe de a acoperi intreaga gama de stari de timp posibile pentru diferite teritorii.
Chiar daca de la inceputul organizarii serviciilor meteorologice nationale s-au stabilit metode si principii care au ramas valabile pana astazi, au intervenit schimbari in instrumentatia statiilor, in programul observatiilor si, ceea ce este mai grav, in amplasarea statiilor si in zonele din imediata vecinatate a acestora. De asemenea, de-a lungul timpului s-au manifestat tendinte contradictorii in privinta continutului observatiilor meteorologice, care pana la introducerea automatizarii monitorizau un numar din ce in ce mai mare de parametri, pentru ca dupa aceea numarul acestor parametri sa scada sensibil.
Elaborarea unei lucrari de sinteza, cum este si cea de fata, a beneficiat de o conjunctura deosebit de favorabila, intrucat pentru o perioada apreciabila (1961-2000) dispunem de observatii continue, de la un mare numar de statii meteorologice, efectuate dupa un program unitar, cu in trumente compatibile. Prin tematica abordata, Clima Romaniei este o reluare la un interval de 40 de ani a lucrarii cu acelasi titlu aparute sub redactia lui Stefan Stoenescu si Dumitru Tastea. Prin metodele si mijloacele folosite, lucrarea se plaseaza insa la nivelul inceputului de secol XXI. Perioadele complementare analizate de cele doua lucrari au permis punerea in evidenta, in lucrarea de fata, a schimbarilor intervenite mai ales in privinta extremelor de temperatura si precipitatii, fata de inceputul secolului. Obiectivul principal al lucrarii este, insa, acela de a pune la indemana celor interesati o evaluare a starii actuale a climei de pe teritoriul Romaniei, pentru a actiona in cunostinta de cauza in diferite domenii, activ influentate de conditiile de clima (agricultura, transporturi, turism, hidroenergetica).
Autorii
Nr. de pagini: 316
Anul aparitiei: 2008
OPINIA CITITORILOR