Cine este Biserica... Omagiu Monseniorului dr. Albert Rauch

PRP: 25,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 23,75 lei
Diferență: 1,25 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2010

DESCRIERE

Volumul omagial dedicat monseniorului dr. Albert Rauch este intitulat:„Cine este Biserica?”, cu subtitlul:„40 de ani in dialogul iubirii. Omagiu Monseniorului dr. Albert Rauch”si cuprinde doua parti. Prima dintre ele, care chiar poarta titlul„Cine este Biserica? Wer is die Kirche? Editat deci bilingv, care cuprinde 16 conferinte sau microstudii ale Monseniorul Albert Rauch pe diverse teme, dar care in general sunt orientate, sunt focalizate spre tema aceasta mare a Bisericii.

Si de ce se numeste„Cine este Biserica?” si nu Ce este Biserica? Ne miram de ce acest Cine si nu acest Ce in intrebare. Raspunsul l-am dat noi, foarte pe scurt, in ultima coperta a cartii. La un moment dat Monseniorul Albert Rauch povestind cu doi teologi greci le-a pus aceasta intrebare: Ce-ati raspunde, foarte pe scurt, daca v-as intreba nu ce este Biserica, ci cine este Biserica? Iar amandoi au raspuns intr-un cuvant Biserica este intreaga creatie. Deci, cu alte cuvinte toate aceste studii ale lui Albert Rauch si toate cele dedicate lui se orienteaza spre acest mister al Bisericii, in sensul lui originar.

Adica Dumnezeu zideste intreaga creatie avand in vedere Biserica, avand in vedere sfintenia ei, creatia cea noua. Iar figura daca vreti, metafora, simbolul creatiei noi si al Bisericii si al unitatii ei, care este un alt nume al iubirii, este Fecioara Maria. Deci, daca ar trebui sa ma exprim mai teologic, intr-o sintagma mai tehnica, toata aceasta parte a volumului omagial„Cine este Biserica?” are in vedere o teoestetica mariologica. Chipul deplinatatii fapturii si al frumusetii ei, in sensul acesta al sfinteniei lui Dumnezeu, este Fecioara Maria, si in Fecioara Maria intrezarim cerul nou si pamantul nou si chipul ultim al Bisericii.

Deci, sunt o serie de studii, cateva sunt despre Romania, cateva despre ecumenismul duhovnicesc, foarte multe dintre ele se refera la teologii rusi Berdeaiev, Bolgakov, Soloviev, Florenski deoarece, vrem nu vrem, noi romanii trebuie sa recunoastem inca o data: Ortodoxia a fost cunoscuta in Occident cu un veac si jumatate mai devreme prin rusi in special, prin greci in al doilea rand si numai acum in anii din urma, in deceniile din urma, sunt cunoscuti mai bine si romani. Este si un studiu dedicat spiritualitatii ortodoxe romane, Romania in Europa - se cheama.

A doua parte a acestui volum omagial cuprinde o serie de studii in onoarea Monseniorului Albert Rauch. Le-am pastrat in limba lor originara cu mici rezumate, este vorba despre personalitati din lumea academica occidentala si din Romania Prof. Ernst Christoph Suttner de la Viena, Prof. Nikolaus Wyrwoll, Andrej Danielov, Decanul de la Facultatea din Minsk si o alta serie de personalitati, plus din Romania studii ale profesorilor de la Alba Iulia Emil Jurcan, Mihai Himcinschi, George Remete si din tara un studiu al profesorului Gheorghe Anghelescu, fostul Ministru al Cultelor de la Constanta, al profesorului Picu Ocoleanu de la Craiova si altele.

Iar in ultima parte a cartii ne-am gandit sa dam ocazia catorva personalitati sa dea o marturie mai directa despre cum au petrecut la Regensburg, cum au cunoscut Occidentul, fiindca sa nu uitam acest institut a fost deschis in anii 1970. Este prima cadere a cortinei, daca vreti, intre cele doua emisfere crestine, atunci erau si doua emisfere politice fiindca au avut ocazia sa cunoasca teologi ortodocsi din Romania si numai din Romania, care se aflau de cealalta parte a Cortinei de Fier, sa cunoasca Occidentul si Bisericile Occidentale. E vorba despre parintele staret Vartolomeu Androni de la Cozia, este si Exarhul Manastirilor din Episcopia de Ramnicu Valcea, Parintele Prof. Vasile Stanciu de la Cluj si Parintele Arhid.

Mircea Oros tot de la Cluj Napoca. Iar in final exista un capitol cu fotografii„Memoria in imagini” axate in principal pe relatia Institutului de la Regensburg cu Biserica Ortodoxa Romana si o parte din ele fotografii din anul 2006 cand Institutul pentru Bisericile Rasaritene de la Regensburg si-a sarbatorit jubileul de 40 de ani, chiar in zilele in care Papa Benedict al XVI-lea, nascut si el tot in Regensburg, si-a vizitat locurile natale.”

584 pagini + 12 planse color
14 x 22,5 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0476 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.