Chiar daca ti-e frica, actioneaza

PRP: 42,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 33,60 lei
Diferență: 8,40 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016
Categoria: Motivational

DESCRIERE

Cartea autorului Susan Jeffers „Chiar daca ti-e frica, actioneaza" de la editura ACT SI POLITON

Chiar daca ti-e frica… actioneaza / Feel the Fear and Do It Anyway® de Susan Jeffers este o carte care iti va aseza ochelarii adevarului pe ochi pentru a-ti arata lumea vazuta fara frici. Este o carte de dezvoltare personala care te va ajuta sa iti identifici, intelegi si in cele din urma, infrangi, fricile personale, pentru a reusi astfel sa obtii mai mult de la viata. Este cartea care iti va fi de un real folos daca vrei sa iti sporesti increderea in sine, daca vrei sa devii mai hotarat, daca vrei sa preiei fraiele vietii tale si sa te lasi mai putin influentat de altii, si de ce nu, daca vrei sa iti faci visurile sa devina realitate…


Susan Jeffers a fost doctor in psihologie si autoarea mai multor volume de „self-help” care au cunoscut un succes rasunator la public. „Chiar daca ti-e frica… actioneaza”, a fost refuzata initial de edituri cu atata convingere, incat, unul dintre refuzuri a sunat in felul urmator: „Lady Di ar putea sa pedaleze goala pe strazi, impartind cartea gratis, ca tot n-ar citi-o nimeni”… Ulterior cartea s-a vandut in peste doua milioane de exemplare si a fost tradusa in peste 35 de limbi. Alte titluri de succes din palmaresul autoarei sunt: Feel the Fear… and Beyond (Simte frica... si dincolo de ea), The Little Book of Confidence (Micuta carte a increderii) si Life is Huge! (Viata e uriasa!).


Autoarea porneste de la premisa ca fiecaruia ii este frica de ceva: de vorbitul in public, de a-si impune punctul de vedere, de a lua decizii, de intimitate, de schimbarea locului de munca, de singuratate, de batranete, de sofat, de pierderea unei persoane dragi, de a pune capat unei relatii, etc. Insa tot ea crede ca:


„Vei fi, poate, surprins si incurajat sa afli ca, desi incapacitatea de a-ti invinge frica poate sa para o problema psihologica si sa o simti ca atare, in cele mai multe cazuri nu este. Eu cred ca este in principal o problema de educatie si ca, prin reeducarea gandirii, vei putea sa accepti ca frica e un simplu fapt al vietii, nu o bariera in calea succesului.”


Susan Jeffers povesteste ca s-a luptat ea insasi cu frica in tinerete si ca momentul ei de „iluminare” a survenit nu dupa vreo discutie cu un maestru Zen, ci, dupa ce a citit sloganul unei companii aeriene: „Iesi in lume”. Constatand ca se rupsese de lume din cauza fricilor si dorind sa si le depaseasca, Susan Jeffers s-a documentat la modul cel mai serios, citind carti, participand la workshopuri, vorbind cu oamenii care erau dispusi sa o asculte, si astfel, treptat, a reusit sa se elibereze de propriile temeri, constatand in acelasi timp ca, multi alti indivizi se confruntau cu aceeasi problema ca si ea. Din dorinta de a-i ajuta s-a nascut cartea de fata care isi propune sa schimbe modul de gandire al oamenilor, autoarea fiind de parere ca frica trebuie scoasa din domeniul terapiei psihologice si adusa in domeniul educatiei.


DE CE NE ESTE TEAMA?


Potrivit lui Jeffers, frica poate fi defalcata pe trei niveluri.


PRIMUL NIVEL: Povestea de suprafata – include doua tipuri de temeri:


1.    cele care se „intampla pur si simplu: batranetea, invaliditatea, pensionarea, singuratatea, plecarea copiilor de acasa, etc.


2.    cele care necesita o anume actiune: reluarea studiilor, luarea deciziilor, schimbarea carierei, legarea de prietenii, incheierea sau inceperea unei relatii, vizita la medic;


AL DOILEA NIVEL: temeri care implica egoul: refuzul, succesul, esecul, vulnerabilitatea, sa fii inselat, sa fii neajutorat, dezaprobarea, pierderea, etc


AL TREILEA NIVEL: Atitudinea de genul: Nu pot sa fac fata!


De fapt, autoarea crede ca: la baza tuturor temerilor noastre se afla frica ca nu vom face fata tuturor provocarilor vietii, concluzionand ca: „Daca ai sti ca poti face fata la orice iti apare in cale, de ce ti-ar mai fi frica? De nimic probabil…”


Iar odata ce te vei convinge de faptul ca poti face fata la oricare dintre provocarile vietii nu vei mai simti nevoia sa controlezi nimic din lumea exterioara: ce face partenerul tau de viata, ce fac prietenii tai, ce fac copiii tai, ce se intampla la interviu, ce se intampla la locul de munca, ce se intampla in noua ta cariera, ce se intampla cu banii tai sau ce se intampla la bursa de valori. Cu alte cuvinte:


„Ca sa-ti diminuezi temerile, nu trebuie decat sa-ti cresti mai mult increderea in propria capacitate de a face fata la orice iti apare in cale.”


Asadar, in opinia lui Susan Jeffers, frica apare din cauza unei neincrederi in sine. O neincredere pe care o transmitem mai departe aproape inconstient de cate ori le spunem celor dragi: „sa ai grija!”, intrucat aceste cuvinte ascund un dublu mesaj: „Lumea e foarte periculoasa”... si... „tu nu vei putea sa-i faci fata”. Partea proasta este ca, alimentati cu atata neincredere de-a lungul vietii, ajungem sa acumulam deficite mari de incredere (frici) care ne impiedica sa obtinem ceea ce ne dorim de la viata.


ADEVARURILE FRICII


Autoarea reda cateva realitati pe care le-a descoperit dupa ce a divortat si a trebuit sa invete sa se descurce din nou singura:


ADEVARUL NR. 1: Frica nu dispare niciodata atat timp cat continui sa ma dezvolt, cu alte cuvinte, frica ta nu va disparea, dar relatia ta cu ea se va schimba;


ADEVARUL NR. 2: Singura modalitate de a scapa de frica de a face ceva este sa fac lucrul respectiv; altfel spus, frica de anumite situatii dispare abia in momentul in care te confrunti cu ele;


ADEVARUL NR. 3: Singura modalitate de a ma simti mai bine in propria piele este sa actionez; pentru ca, atunci cand ai facut ceva ce nu stiai sigur ca poti face capeti si un plus de incredere in sine foarte valoros.


ADEVARUL NR. 4: Nu numai eu simt teama atunci cand ma aflu pe un teritoriu necunoscut, ci toata lumea o simte; dar asta nu trebuie sa ne impiedice sa actionam.


ADEVARUL NR. 5: Sa actionezi, chiar daca ti-e frica, este mai putin inspaimantator decat sa traiesti cu frica profunda ce provine din sentimentul neputintei; altfel spus, teama resimtita daca nu iti asumi riscuri este mai mare decat cea resimtita atunci cand iti asumi riscurile;


Jeffers numeste aceste realitati ADEVARURILE FRICII, adaugand in legatura cu ele:


„Trebuie sa te hranesti cu ele in permanenta pana devin parte din fiinta ta – pana incepi sa-ti schimbi comportamentul si sa te indrepti catre scopurile dorite, in loc sa te retragi.”


NU FRICA ESTE PROBLEMA


Din moment ce toata lumea resimte frica, concluzia este ca nu frica este adevarata noastra problema, ci modul in care o stapanim.


 „Pentru unii frica este irelevanta. Pentru altii, creeaza o stare de paralizie. Primii isi stapanesc frica de pe o pozitie de putere (prin alegere, energie si actiune), pe cand ultimii o stapanesc de pe o pozitie de durere (prin neputinta, depresie si paralizie)… Secretul de a face fata fricii il constituie trecerea de la o pozitie de durere la una de putere. Atunci, faptul ca ti-e frica devine


Autoarea dezvaluie aici graficul De-la-durere-la-putere si te invata sa il aplici in viata ta. Jeffers iti pune la dispozitie chiar si un vocabular pe care sa il folosesti ca semn al evolutiei tale dinspre „durere” spre „putere”, oferindu-ti explicatii detaliate in legatura cu diferentele pe care le presupune la nivel emotional si psihologic folosirea unor anumiti termeni in defavoarea altora. Ca sa ne rezumam la un singur exemplu, autoarea recomanda folosirea lui „stiu ca” in loc de „sper ca” pentru ca fiecare dintre noi detine in launtrul sau resurse incredibile de putere pe care nu le-a folosit inca.




„Nu numai felul de a fi ti se modifica odata cu un vocabular mai puternic, ci si prezenta ta in lume. Oamenii care manifesta forta interioara sunt tratati diferit fata de cei care par slabi. Cu cat ai un discurs mai puternic, cu atat mai mult vei fi o forta in lumea din jur.”


Solutia propusa de autoare pentru a ne depasi starea de neputinta este aceea de a ne depasi sistemul de credinte negative care ne tine blocati in aceasta stare folosindu-ne de toate mijloacele pe care le avem la indemana.


„Esti construit de la natura sa-ti folosesti puterea personala. Cand n-o faci, resimti stari de neajutorare, paralizie si depresie, care sunt indiciul ca ceva nu merge cum ar trebui. Si tu, la fel ca noi toti, meriti tot ce este minunat si captivant in viata. Iar aceste sentimente ies la iveala numai cand intri in contact cu sinele tau puternic.”


ASUMA-TI RESPONSABILITATEA!


Autoarea aduce in discutie faptul ca multi dintre noi ne plangem de propriile vieti, uitand ca tot noi suntem singurii care detinem cu adevarat controlul asupra destinului nostru.


„Dintr-un motiv sau altul, tu alegi, constient sau inconstient, sa ramai la un loc de munca oribil, tu alegi sa-ti urasti viata fiindca esti singur, tu alegi sa ramai intr-o relatie distructiva, tu alegi sa o lasi pe fiica ta sa te innebuneasca, tu alegi sa sabotezi tot ce este bun in viata ta... sau orice altceva e valabil pentru tine.”


Observam astfel ca vietile noastre ar putea fi mult mai bune daca ne-am asuma cu adevarat responsabilitatea pentru actiunile noastre. Dar ce inseamna asumarea responsabilitatii? Jeffers ne ofera sapte posibile definitii in acest sens, ilustrand fiecare definitie cu studii de caz reale care demonstreaza ca fricile si piedicile ni le punem noi insine prin gandurile si impresiile false pe care le avem in legatura cu cele mai multe situatii de viata.


Autoarea ne propune in continuare sase exercitii pentru a ne simti mai puternici fata de propriile frici, dar si sapte moduri de a ne recapata increderea. Jeffers incurajeaza gandirea de tip Pollyanna in detrimentul pesimismului, nefiind catusi de putin de acord cu faptul ca: „atitudinea negativa este realista, iar cea pozitiva este nerealista.” Ba din contra, ea crede ca noi ne cream singuri realitatea, si isi sustine acest punct de vedere cu urmatorul argument:


„Se pare ca mai bine de 90% dintre motivele noastre de grija sunt inutile fiindca acele lucruri rele nu se intampla niciodata. Asta inseamna ca sunt sanse ca mai putin de 10% din grijile noastre negative sa fie intemeiate. Daca e asa, nu e mai realist sa ai o atitudine pozitiva decat una negativa?”


Studiile de caz prezentate pentru a ilustra aceasta idee sustin cum nu se poate mai bine faptul ca: ”Cuvintele pozitive ne fac puternici din punct de vedere fizic; cuvintele negative ne fac slabi din punct de vedere fizic.”


Autoarea ne mai sfatuieste sa „ne alimentam” zilnic cu gandire pozitiva din orice surse, pentru ca aceasta este solutia pentru a ne reeduca modul de gandire, si, mai mult decat atat, ne pune la dispozitie un adevarat program de urmat pentru a dobandi gandirea pozitiva. Acesta se intinde pe tot parcursul zilei, si se desfasoara incepand din patul in care te trezesti dimineata, drumul pe care mergi spre serviciu, la birou, pe drumul de intoarcere spre casa, etc.


„Gandirea pozitiva iti schimba totul in viata. Fara Gura-Sparta cea negativista, te vei intreba de ce ti-era tot timpul atat de frica inainte. Vei avea o energie pe care n-ai crezut-o niciodata posibila. Vei rade mult si vei iubi mai mult. Vei atrage din ce in ce mai multi oameni pozitivi in viata ta. Vei fi mai sanatos din punct de vedere fizic. Te vei bucura ca traiesti.”


Bineinteles ca gandirea pozitiva nu ne va apara de necazuri si momente mai dificile in viata, dar ea ne va ajuta sa trecem diferit prin astfel de momente:


„Cu totii avem parte de pierderi si dezamagiri. Nimeni nu este imun. Iar gandirea pozitiva autentica permite lacrimilor sa curga, stiind mereu ca vom depasi suferinta si vom trai o viata frumoasa si productiva. Da, exista suferinta in lume... iar gandirea pozitiva autentica permite lacrimilor sa curga si pentru lume. Foametea exista. Rasismul exista. Razboiul exista. Problemele de mediu exista. Si tot asa. Lasa lacrimile sa curga, iar apoi implica-te! Implica-te avand sentimentul pozitiv ca se poate face ceva, chiar daca raspunsul nu e usor de vazut. Negarea duce la inactivitate... la fel si senzatia de zadarnicie.”


Presupunand ca ai reusit sa iti antrenezi suficient gandirea si ca ai ajuns la stadiul de a vedea pozitiv lumea, s-ar putea ca urmatorul impas pe drumul transformarii tale sa fie faptul ca celor din jur nu le va placea schimbarea ta si vor incerca sa te traga la loc in jos cu negativismul lor. Autoarea te sfatuieste ce sa faci in aceasta situatie pentru a nu cadea in capcana, oferindu-ti si exemple relevante in acest sens.


„Ce cale in viata te va face sa te dezvolti? Asta e calea pe care trebuie sa apuci. S-ar putea sa fii surprins cand cei dragi vor ajunge pana la urma sa inteleaga si sa respecte asta. Daca nu, noua ta forta iti va permite sa rupi legaturile nesanatoase si sa initiezi altele noi, mai sanatoase.”


Vei invata in continuare cum sa iei decizii in urma carora nu ai cum sa pierzi, urmand un scurt, dar valoros ghid oferit de autoare in acest sens, retinand totodata faptul ca orice decizie ai lua: „Nu esti un ratat daca nu reusesti/ Esti de succes fiindca ai incercat”. Susan Jeffers nu te seduce si abandoneaza imediat, oferindu-ti tot aici cateva sfaturi utile de urmat dupa luarea unei decizii. In final te invita sa analizezi si sa alegi singur care cale e mai buna, prezentand in paralel Procesul luarii deciziilor N-am nimic de castigat si Procesul luarii deciziilor N-am nimic de pierdut. La final, autoarea iti propune spre rezolvare cateva exercitii practice menite sa iti schimbe modul de gandire.


”Ne simtim instrainati, singuri si pustiiti. Indiferent ce facem sau ce avem, nu ne simtim niciodata impliniti. Aceste senzatii de pustietate sufleteasca sau singuratate intensa sunt indicii ca am deviat de la curs si ca trebuie sa ne corectam directia. Adesea credem ca aceasta corectie inseamna un nou partener, o noua casa, o noua masina, un nou loc de munca sau orice altceva nou. Nu asa stau lucrurile.”


Jeffers dedica un intreg capitol din carte celor sapte pasi pe care trebuie sa-i urmezi pentru a ajunge la schimbarea vizata. Potrivit autoarei, acesti pasi te vor ajuta sa-ti stabilesti structura de baza a vietii, ca sa-ti poti continua apoi traiul intr-un fel care sa iti sustina dezvoltarea si satisfactia. Tot ce iti ramane de facut apoi este sa spui DA propriului univers, „universul” intruchipand acel plan de viata care pare sa preia controlul. Indiferent daca intamplarile care survin in viata noastra sunt bune sau mai putin bune, spune Jeffers, antidotul pentru frica consta in a spune DA, in acceptarea situatiilor de viata care survin in existenta noastra la un moment dat si in transformarea lor in experiente pozitive. Autoarea ne ofera si aici exemple sugestive, printre care si cel al lui Viktor Frankl autorul volumului Man’s Search for Meaning (Omul in cautarea sensului vietii). Daca el a putut sa isi transforme anii petrecuti in lagarele naziste de concentrare intr-o experienta pozitiva, inseamna ca oricine poate. Cealalta varianta ar fi:


„Daca tu crezi ca o situatie din viata ta este lipsita de speranta, atunci iti pui mainile in san si te lasi distrus.”


Pe de alta parte: „sa spui da inseamna sa te ridici si sa actionezi conform convingerii ca poti gasi un sens si un scop in tot ce iti ofera viata.”


„Cand incepi sa vezi posibilitati acolo unde totul pare imposibil, vei incepe sa vezi ca lumea functioneaza „perfect”. Poti sa gasesti un rost si un scop in toate – daca-ti deschizi mintea catre asa ceva.”


In final, sfatul autoarei pentru a scapa de fricile tale este sa te bucuri mai mult de viata asa cum e, incetand sa te ingrijorezi pentru fiecare nimic:


„Asta inseamna sa accepti in mod constient ce ti se intampla in viata. Am auzit odata spunandu-se ca secretul vietii nu este sa-ti dai seama ce poti obtine de la val, ci, mai degraba, sa-ti dai seama cum sa ajungi pe el. Sau, cum si-a intitulat Barry Stevens cartea: Don’t Push the River – It flows by itself (Nu impinge raul – Curge si singur). Nu te mai lupta cu propria viata. Las-o mai moale, si lasa raul sa te poarte catre noi aventuri prin modul in care iti traiesti viata. In acest fel – si numai in acest fel – este imposibil sa pierzi.”


Ceea ce iti va placea pagina cu pagina la aceasta carte este faptul ca iti ofera mereu noi teme de meditatie dar si perspective noi, demne nu doar de luat in seama, dar si, mai ales, de pus in aplicare.


Chiar daca ti-e frica… actioneaza / Feel the Fear and Do It Anyway® de Susan Jeffers este o carte despre cum sa devii puternic infrangandu-ti temerile. O carte care te incurajeaza si te motiveaza sa pornesti si sa continui pe acest drum. O carte care te va invata sa ai rabdare si sa reduci la tacere „Gura Sparta”. O carte care te va invata sa iti gasesti identitatea superioara si Sinele Superior, dar si sa ai rabdare ca transformarea sa se produca, dat fiind faptul ca suntem toti asemenea semintei din ghiveci. Chiar daca aparent nu se intampla nimic atat timp cat samanta este in pamant, ea se transforma de fapt de la o zi la alta, tot mai mult, pana cand, intr-o zi, cand nici nu te astepti, se va ivi la suprafata sub forma de floare. O carte care te invata sa iti vindeci mintea si trupul si sa te ridici deasupra lumii meschine, fiind ferm convins ca Legile Energiei Universale nu dau gres niciodata. O carte care te invata sa daruiesti: informatie, laude, iubire, incredere, timp, bani etc, pentru ca ceea ce oferi Universului el iti restituie inzecit.


In final nu-ti mai ramane decat sa te „muti” din campul ideilor in cel al vietii reale pentru ca:


„Nimic nu-ti va merge, daca tu nu muncesti pentru asta. Spune DA vietii. Participa. Misca-te. Actioneaza. Scrie. Citeste. Inscrie-te. Ia atitudine. Sau fa ce ti se potriveste. Implica-te in proces. Dupa cum a scris Rollo May in Descoperirea fiintei: „Orice organism are o singura nevoie in viata, aceea de a-si implini propriul potential”.


TESTIMONIALE


„Este o lectura obligatorie. Cel mai practic ghid de amplificare a puterii personale pe care l-am citit vreodata. Chiar daca ti-e frica... actioneaza se afla pe locul intai pe lista lecturilor pe care vi le recomand.”– Jordan Paul, coautor al cartii Do I Have to Give Up Me to Be Loved by You  (Trebuie sa reunt la mine ca sa ma iubesti?)


„[Este o carte] care se adreseaza sufletului curajos al fieca¬ruia dintre noi, la care acesta raspunde cu un «Da» asa de clar, incat nu se poate sa nu il auzim.”– GINI KOPECKY, Redbook


„Reconfortanta, practica, optimista… un program de exercitii de bun simt pentru minte.” – The San Diego Union


„Spre deosebire de majoritatea cartilor care isi propun sa-l ajute pe cititor sa faca fata problemelor vietii, Susan Jeffers ofera aici o multime de sfaturi care intr-adevar functioneaza. Mai mult de atat, este o placere sa o citesti.” – McCallʼs


„Sfaturi intelepte si de bun simt. Utila pentru incurajarea si ideile ei.”  – Booklist


„Unica… Un instrument cu adevarat revolutionar pentru a trai fara nicio teama.”  – The Pilot

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0529 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.