Cele 7 obișnuințe ale adolescenţilor extraordinar de eficace.
DESCRIERE
Cartea autorului Sean Covey „Cele 7 obișnuințe ale adolescenților extraordinar de eficace." de la editura ACT SI POLITON
„Daca Cele 7 obisnuinte ale adolescentilor extraordinar de eficace nu te ajuta, inseamna ca ai deja o viata perfecta.” - Jordan McLaughlin, 17 ani
Imaginati-va o harta - un ghid pas cu pas care sa va ajute sa ajungeti de unde sunteti acum, acolo unde doriti sa va aflati pe viitor. Obiectivele, visurile, planurile voastre... va sunt toate la indemana. Doar ca aveti nevoie de instrumentele care sa va ajute sa le realizati.
Actualizata pentru epoca digitala, aceasta carte clasica aplica principiile celor 7 Obisnuinte asupra problemelor si deciziilor importante pe care adolescentii le intampina. Intr-un stil distractiv, Sean Covey ofera o abordare simpla pentru a-i ajuta pe tineri sa isi imbunatateasca imaginea de sine, sa construiasca prietenii, sa isi indeplineasca obiectivele, sa se inteleaga cu parintii, sa faca fata provocarilor moderne precum social media si hartuirile din mediul online.
In plus, aceasta carte este intesata cu imagini, idei creative, citate grozave si povesti reale extraordinare despre adolescenti din toata lumea. O carte indispensabila pentru tineri, dar si pentru parinti, profesori sau oricare adult care lucreaza cu adolescentii!
„Mi-as fi dorit sa fi avut aceasta carte cand eram adolescenta.” - Shannon Hale, autoare a volumului Princess Academy (Academia printeselor), bestseller New York Times
Cititi mai multe informatii despre cartea "Cele 7 obisnuinte ale adolescentilor extraordinar de eficace"
Obisnuinta 1: Fii proactiv
Asuma-ti responsabilitatea pentru viata ta.
Oamenii proactivi sunt o specie diferita.
Oamenii proactivi:
• Pot ignora anumite lucruri fara sa se simta jigniti
• Isi asuma responsabilitatea pentru alegerile lor
• Gandesc inainte de-a actiona
• Gasesc solutii atunci cand se intampla ceva rau
• Gasesc intotdeauna o modalitate de a face lucrurile sa se intample
• Se concentreaza asupra lucrurilor in legatura cu care pot face ceva si nu se ingrijoreaza de lucrurile pe care nu le pot schimba
Obisnuinta 2: Incepe cu finalul in minte
Defineste-ti misiunea si obiectivele din viata ta.
Atunci cand spun sa incepi cu finalul in minte, nu spun sa decizi ecare mic detaliu al viitorului tau, cum ar sa-ti alegi cariera sau sa decizi cu cine te vei casatori. Eu spun doar sa te gandesti in perspectiva si sa decizi in ce directie vrei sa-ti duci viata, astfel incat fiecare pas pe care-l faci sa fie intotdeauna in directia potrivita.
Obisnuinta 3: Da prioritate prioritatilor
Stabileste prioritatile si incepe sa faci cele mai importante lucruri.
E vorba despre a invata sa stabilesti prioritatile si sa-ti gestionezi timpul astfel incat prioritatile sa fie pe primul loc, si nu pe ultimul. Dar aceasta obisnuinta presupune mai mult decat simpla gestionare a timpului. A pune prioritatile pe primul loc te ajuta si sa inveti sa-ti depasesti temerile si sa fii puternic in timpul perioadelor dificile.
Obisnuinta 4: Gandeste „castig-castigi”
Adopta o atitudine conform careia toata lumea poate sa castige.
Gandirea de tip „castig-castigi” este o atitudine fata de viata, un cadru mental de gandire care spune ca eu pot sa castig si ca acelasi lucru este valabil si pentru tine. Nu este vorba despre mine sau despre tine, amandoi suntem implicati in asta. Gandirea de tip „castig-castigi” este fundamentala pentru a te intelege bine cu ceilalti oameni. Ea are ca punct de pornire ideea ca suntem cu totii egali, ca nimeni nu este inferior sau superior altcuiva si ca, de fapt, nimeni nu trebuie sa fie astfel.
Obisnuinta 5: Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles
Asculta oamenii cu sinceritate.
Secretul pentru a comunica si a avea putere si influenta asupra oamenilor poate rezumat intr-o fraza: „Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles.” Cu alte cuvinte, mai intai asculta, si apoi vorbeste. Daca poti sa deprinzi aceasta obisnuinta simpla – sa vezi lucrurile din punctul de vedere al altcuiva inainte de a-l spune pe-al tau – vei avea acces la o cu totul alta forma de intelegere. De ce secretul comunicarii consta in aceasta deprindere? Pentru ca cea mai profunda nevoie a sufletului omenesc este sa fie inteles. Toata lumea vrea sa fie respectata si apreciata pentru ceea ce este – o persoana unica, cum nu mai e alta, care nu a fost niciodata clonata (cel putin pana acum).
Obisnuinta 6: Coopereaza prin sinergie
Lucreaza impreuna cu altii pentru a realiza mai mult.
Sinergia e recompensa, fructul delicios din care vei gusta pe masura ce vei deveni mai bun la aplicarea celorlalte obisnuinte, in special la aplicarea gandirii „castig-castigi” si pe masura ce vei incerca mai intai sa intelegi. Sa inveti sa cooperezi prin sinergie e ca si cum ai invata sa zbori in stoluri cu altii, in loc sa incerci sa zbori de unul singur prin viata. Vei fi uimit cat de mult si de repede vei inainta!
Obisnuinta 7: Ascute fierastraul
Revigoreaza-te cu regularitate.
Asemenea unei masini, ai nevoie de reglaje si de schimburi de ulei regulate. Ai nevoie de o pauza ca sa reimprospatezi cel mai bun lucru care functioneaza pentru tine – tu insuti! A avea timp sa te relaxezi si sa-ti acorzi putina grija si atentie este un lucru esential. La asta se refera a lucra mai putin si mai destept.
OPINIA CITITORILOR