Cei dintai vor fi cei din urma. Romania si sfarsitul Razboiului Rece

PRP: 69,99 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 52,49 lei
Diferență: 17,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2013

DESCRIERE

Cartea "Cei dintai vor fi cei din urma", continuarea volumului "Fereste-ma, Doamne, de prieteni", se constituie intr-un demers absolut necesar a istoriei recente a Romaniei ca actor pe scena internationala.

Si de aceasta data, Larry Watts ne ofera un studiu chintesential, vital pentru a ne apropia de adevar aflat in spatele uimitoarei apoteoze a regimului Ceausescu in 1978, si transformarilor survenite pana in ajunul prabusirii acestuia, incapabil de acomodare la o noua conjunctura internationala, in 1989.

Asa cum demonstreaza uriasa documentatie stiintifica prezentata aici, chiar daca soriceii pot constitui o provocare pentru elefanti, sansele lor de a se salva printre pachidermele intrate in perioada rutului sunt infime.

General dr. Ioan Talpes
Director al Serviciul de Informatii Externe (1992-1997)
Consilier Prezidential pe probleme de securitate nationala (1991-1992,
2000-2004)
Ministru de State (Vice Prim Ministru) pentru Integrarii Europene,
Justitiei si Securitate Nationale (2004)

Istoricul Larry L. Watts a deschis un capitol cu totul nou in istoriografia romaneasca. Cele doua volume ale Dr. Watts, schimba radical perspectivele solid statornicite privind raporturile dintre
Blocul rasaritean si Republica Socialista Romania. Autorul demonstreaza convingator nevoia de a le reconsidera si a le regandi in ansamblul lor.

Analiza, care indeamna la citit, dezvaluie capcanele multiple ale istoriei contemporane. In aceste vremi de repetate apasari asupra lumii cartilor si societatii romanesti, Editura RAO ne ofera o opera de substanta, o lucrare-reper a istoriografiei noastre.
Prof. Acad. Dinu Giurescu
Universitatea Bucuresti
Senator, Parlamentul Romaniei (din 2012)


PREFATA AUTORULUI
 
Ca sovietolog, m-am implicat in studiile privind Romania in perioada de varf, post-destindere, a Razboiului Rece. Pe vremea aceea, spre sfarsitul anilor 1970, subestimarea semnificatiei declaratiilor, politicilor si actiunilor Romaniei si extrapolarea acestor atitudini si comportamente la ceilalti membri esteu ropeni ai Pactului de la Varsovia devenisera o practica uzuala in randul analistilor americani specializati in politica regiunii. Sursele romanesti care afirmau 'contrariul erau tratate cu neincredere. Cum Romania era pe atunci doar un subiect de interes periferic, am "clasat" aceasta informatie intr-un ungher indepartat al mintii. Mie nu-mi fierbea nicio oala acolo, daca pot sa spun asa.

Vizitele repetate in Romania in anii 1980 si expunerea mea directa la conditiile de viata dure impuse populatiei in cursul respectivului deceniu nu au facut decat sa ma predispuna la aceeasi lipsa de incredere. Dupa 1989, cand am revenit in Romania, am inceput sa lucrez cu diverse oficialitati in probleme de prevenire a conflictelor etnice, de reformare a armatei si a serviciilor de informatii si de integrare in Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Faptul ca am putut remarca direct eforturile lor autentice de instaurare a democratiei in ciuda aparatului administrativ cvasi-distrus si a reactiilor ne constructive din partea unui Occident lipsit de bunavointa mi-a readus in minte atitudinile neIncrezatoare ale analistilor americani fata de sursele romanesti, atitudini pe care le observasem in anii Razboiului Rece. Astfel, dorinta de a descifra cauzele acestei continue perceptii gresite asupra intentiilor si comportamentelor Romaniei s-a transformat pentru mine intr-o preocupare constanta.

Deja evidenta in volumul Fereste-ma, Doamne, de prieteni, aceasta preocupare este ilustrata mai explicit in lucrarea de fata. Cei dintai vor fi cei din urma reia firul conflictului manifestat intre Romania si Pactul de la Varsovia de acolo de unde fusese intrerupt in Fereste-ma, Doamne, de prieteni, in 1978, si il continua pana in prima saptamana a lunii decembrie 1989. Volumul incepe prin a aborda dificultatile pe care anomalia romaneasca le ridicase in fata an~h! tllor OCCidentali incepand cu sfarsitul anilor 1970 si pana in ajunul Revolutiei care a dus la caderea regimului comunist m-am bazat in documentarea mea, pe multe surse romanesti. Motivul  nu este nicidecum lipsa unor analize clare si bine realizate, fiinca
acestea  nu lipsesc. Ele nu au fost insa reprezentate aici deoarece practica de a pune sub semnul intrebarii credibilitatea surselor romanesti era atat de extinsa, incat atunci cand am inceput acest proiect am preferat sa evit (aproape) in intregime acest risc, incercand sa creionez imaginea in principal din perspectiva rapoartelor si documentelor alcatuite de ceilalti membri ai Pactului de la Varsovia. Obstacolul "conceptiilor incetatenite" este unul greu de surrnontar. iar pentru a-i cominge pe ceilalti sa-I abordeze sunt necesare dovezi nu doar limpezi si comingatoare, ci incontestabile. Exceptiile pe care mi le-am permis sunt studii sau culegeri documentare cu anexe oficiale, pe motivul ca acestea pot fi accesate mai usor decat arhivele respective. Aceeasi logica a stat la baza website-ului wvvw. larrylwatts. com, pe care am postat circa 300 de link-uri si documente originale din arhivele fostilor membri ai Pactului de la Varsovia, ale fo tei Republici Sovietice Socialiste Moldovenesti, ale Agentiei Centrale de Informari a Statelor Unite, a Departamentului de Stat si ale Casei Albe, la care se vor adauga alte documente.

Cei dintai ror fi cei din urma se constituie in esenta Intr-o serie de studii de caz.

Unele examineaza principalele tinte ale operatiunilor clandestine si de dezinformare ale sovieticilor si procesul de sistematica atribuire eronata din cadrul aliantei. Altele se concentreaza asupra eforturilor romanesti de a bloca utilizar~a Pactului de la Varsovia ca pe un instrument de proiectie a puterii sovietice, de folosire a medierii ca o modalitate de blocare a extinderii influentei sovietice in diverse regiuni ale lumii si de a urma politici de securitate si dezarmare capabile sa limiteze exercitarea puterii militare sovietice.

Caldura cu care publicul roman a primit volumul Fereste-ma, Doamne, de Prieteni a fost coplesitoare pentru o lucrare de anvergura si dimensiunile ei. cu mai multe tiraje dupa cel dintai. lansat in 2011. Desi in cuprin ul au era reliefata discrepanta uriasa dintre politica interna restrictiva a Romaniei si cea externa evident liberala, unii au criticat lucrarea ca fiind o abordare., unilaterala", deoarece nu aborda si situatia grea a populatiei in perioada regimului comunist.

Coperti cartonate cu supracoperta
Anul aparitiei: 2013
Nr. de pagini: 699
 
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
Cei dintai vor fi cei din urma. Romania si sfarsitul Razboiului Rece

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0568 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.