Ca la Carte. Exercitii de empatie de Vasile Dan
DESCRIERE
„Despre Vasile Dan n-au scris multi critici, dar au scris cei mai buni.”
(Nicolae Manolescu, Istoria critica a literaturii romane)
* * *
Expresia din titlul Ca la Carte nu se refera aici decat la obiectul acestor „exercitii de empatie”, de fapt lecturi critice la unele aparitii editoriale noi, in special de poezie. %u0218i mai explicit: la carti primite la revista Arca. Nu e vorba, asadar, neaparat de carti alese, prin selectare, de mine insumi dintr%u2011o productie editoriala extinsa, cea a momentului, asa cum, eventual, s%u2011ar presupune, ci doar de%u2011o simpla coincidenta, uneori fericita, intre optiunile si criteriile mele valorice si ceea ce mi%u2011a pus in cutie postasul. Am citit cartea cu creionul in mana, cum s%u2011ar zice azi metaforic, cu o cat mai mare deschidere. Adica fara sentimentul acela al unei judecati critice infailibile pe care il intuiesti, suveran, la orice critic literar de vocatie. (Vasile Dan)
* * *
Cuprins
Nota bene
Un testament poetic cinic (Nicolae Prelipceanu)
Dialog cu vizibilul (Gabriel Chifu)
Poezia „trivalenta” (Gabriel Chifu)
Inapoi la roman, la epicul pur (Gabriel Chifu)
Timpuri crimordiale (Ioan Moldovan)
O antologie de poezie tanara (Jde jderi)
Alte poeme negre (Aurel Pantea)
Un lunedist ex-centric (Romulus Bucur)
Poza, eschiva, realitatea mimata (%u0218erban Axinte)
Prospetime lirica si senzualitate frusta (Maria Pilchin)
„Porumbita de lut” (Ana Pop Sirbu)
O rezonanta (Ana Pop Sirbu)
Haiku. Pauza. Poezie (Domnica Pop)
Mesaje SOS (Viorel Muresan)
Un precursor al minimalistilor (Petru M. Has)
Un altfel de card de credit (Traian %u0218tef)
Cum se poate scrie un poem de dragoste (Traian %u0218tef)
Un poemation (Traian %u0218tef)
O litanie (Horia Ungureanu)
Dezvrajirea poeziei (Andrei Mocuta)
Poezia ca jurnal intim (Andrei Mocuta)
Singur printre douamiisti (Ioan Dehelean)
Dialoguri in agora (Petre Don)
Demitizarea lirica a monumentelor (Gheorghe Mocuta)
Resurectia viziunii poetice (Nichita Danilov)
Ulise valahul (Adam Pusloji%u0107)
Poezia eufonica (Ovidiu Somesan)
„Hieroglife scrise de aer” (Eugen Suciu)
O seductie veche: proza scurta (Boszormenyi Zoltan)
Muzica oratoriului liric (Ela Iakab)
Un tanar poet altfel (Mihok Tamas)
O poeta apriga (Rodica Draghincescu)
O poezie semantic spectrala (Ovidiu Genaru)
Poezia centripeta (Alice Valeria Micu)
Micropoeme (Ioan Matiut)
* * *
VASILE DAN s-a nascut in 8 mai 1948, in comuna Chetani, judetul Mures, unde termina scoala gimnaziala. Studiile liceale le-a urmat la Cluj-Napoca, la Liceul „George Baritiu”, iar Facultatea de Filologie, romana-engleza, la Oradea (1969-1972). A debutat in Steaua in 1967, in numarul 6 al revistei, cu poezia „Clopote”. A fost profesor de limba si literatura romana, redactor al revistei Vatra intre 1980 si 1981, bibliotecar la Biblioteca Medicala din Arad pana in 1989. In 1990 fondeaza revista de cultura Arca (Arad), pe care o conduce pana astazi. A debutat editorial cu volumul de versuri Privelistile (Editura Facla, 1977, Premiul de debut al editurii). Au urmat: Nori luminati, poeme, Editura Eminescu, 1979; Scara interioara, poeme, Editura Facla, 1980; Arbore genealogic, poeme, Editura Eminescu, 1981 (Premiul pentru Poezie al Asociatiei Scriitorilor din Timisoara); Intimplari crepusculare si alte poeme, Editura Eminescu, 1984; Elegie in gradina, poeme, Editura Eminescu, 1987; Drumul cu fiinte, poeme, Editura Eminescu, 1990; Un Li pe drumul matasii. Jurnal chinezesc, Editura Mirador (editia I, 1997; editia a II-a, 2002; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Arad); Pielea poetului, poeme, Editura Mirador, 2000 (Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, 2001); Carte vie, poeme, Editura Mirador, 2003 (Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, 2004); Proza zilei, microeseuri, Editura Gutenberg Univers, 2004; Poem vechi, antologie de poezie, Prefata de Al. Cistelecan, Editura Dacia, 2005; A sziv valahol fenn dobog / Inima suna undeva sus, editie bilingva, maghiara-romana, Editura Amon, Budapesta, 2006, traducere si selectie: Gaal Aron; Folyekony tukor, poeme traduse in limba maghiara de Balazs F. Attila, Editura AB-ART, Bratislava, 2010; Intimplari crepusculare si alte poeme, antologie de autor, Editura Tipo-Moldova, 2011; Critica de serviciu, cronici literare, Editura Mirador, 2013; Lentila de contact, poeme, Editura Mirador, 2015 (Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania, 2016; Nominalizare la titlul Cartea Anului de catre revista Romania literara, 2015); focul rece si alte poesii, Editura Cartea Romaneasca, 2018 (Premiul „Cartea Anului”, acordat de A. R. I. E. L.).
In 2014, a castigat marele premiu Cununa de lauri (ex aequo cu Aurel Pantea) la cea de-a IV-a editie a Turnirului de Poezie organizat la Barcelona de Uniunea Scriitorilor din Romania. Distins cu Premiul National „Tudor Arghezi” pentru Opera Omnia, poezie (Targu Jiu, 2017).
ISBN: 978-606-797-523-9
OPINIA CITITORILOR