Bucuresti, o geografie mentala

PRP: 55,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 49,50 lei
Diferență: 5,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Cartea autorului Cristian Ciobanu „Bucuresti, o geografie mentala" de la editura PAIDEIA

Geografia mentala aprofundeaza semnificatiile activitatilor societatii, influenteaza comportamentul indivizilor si implicit al grupurilor. Intr-o societate democratica aceste aspecte sunt de cea mai mare insemnatate generand dezbateri ample privitoare la prezentul si viitorul unor colectivitati umane si in final al intregii societati.

Geografia mentala aduce in prim plan un alt spatiu, diferit de cel fizic. Un spatiu al perceptiei cu care omul se afla in permanenta interactiune. Acest spatiu este permanent creat si modificat (o calatorie poate adauga un nou spatiu hartii noastre mentale), omul raportandu-se permanent la acesta (de exemplu a sti sau a nu sti sa ajungem intr-un anumit loc)  Cunoasterea caracteristicilor acestui spatiu mental si a modului in care se formeaza este extrem de importanta pentru a sintetiza o imagine generala, in cazul nostru, a orasului. Importanta aceasta deriva din faptul ca noi nu ne raportam la spatiul real, nu mergem permanent cu o harta in mana, avem o harta proprie in mintea noastra. Prin efectuarea de studii de geografie mentala se creeaza o imagine a spatiului mental colectiv urban care ar trebui sa constituie baza oricaror decizii privind administrarea orasului. Aceasta utilitate a geografiei mentale este cea mai importanta. Un exemplu potrivit este schimbarea denumirilor de strazi in perioada post-comunista in Bucuresti. Autoritatile nu au mai dorit ca spatiul sa poarte insemne ale comunismului (Bulevardul Victoria Socialismului spre exemplu), mai mult decat atat s-a dorit transmiterea unui mesaj anticomunist pe cat posibil. Ca rezultat au aparut numeroase strazi cu nume de eroi anticomunisti sau celebritati occidentale. Uneori frenezia schimbarii denumirii a condus la situatii contradictorii in care doua strazi au avut pentru o perioada acelasi nume (de exemplu Ion Mihalache). De asemenea s-a dorit afirmarea apartenentei la comunitatea europeana si au aparut denumiri precum Piata Charles De Gaulle. Astfel spatiul transmite imaginea unei capitale europene, conectata la istoria si valorile occidentale (atat cele de astazi cat si cele romanesti din perioada interbelica).

Autor; Cristian Ciobanu
Anul publicarii; 2012
Format; 165 x 235 mm
Nr. pagini; 192
Colectia; Literaturi

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0522 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.