Bucura-te de o stare de sanatate perfecta cultivand iubirea de sine. Gandurile si alimentele - Dieta Suprema
PRP: 45,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 40,50 lei
Diferență: 4,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Louise Hay
Editura: ADEVAR DIVIN
Anul publicării: 2015
DESCRIERE
Spre deosebire de alte carti despre sanatate pe care le-ai mai citit, cartea de fata transcende opiniile personale, trendurile si dogmele, prezentandu-ti intr-o maniera cat se poate de delicata un sistem simplu, dar profund, prin care iti poti vindeca organismul, mintea si spiritul, prin schimbarea felului in care gandesti. Decenii la rand, autoarea de bestselleruri Louise Hay a transformat viata oamenilor invatandu-i cum sa se elibereze de convingerile lor limitatoare.
Acum, in acest tur de forta, Louise face echipa cu cele doua experte pe care le consulta frecvent, una in domeniul sanatatii naturiste si cealalta in domeniul nutritiei, Ahlea Khadro si Heather Dane, pentru a-ti revela marele secret al starii ei de sanatate, de fericire si de longevitate: trairea unei vieti bogate in substante nutritive. Louise, Ahlea si Heather te vor invata cum sa iti optimizezi la maximum starea de sanatate, starea de spirit si nivelul energetic.
Citind cartea Bucura-te de o stare de sanatate perfecta cultivand iubirea de sine vei afla:
-Secretele pe care le-a aplicat Louise de-a lungul anilor pentru a da o eficacitate maxima afirmatiilor repetate, fapt care te va ajuta sa iti ali-niezi corpul cu mintea;
-Vei descoperi ce inseamna de fapt nutritia si cum sa transcenzi confuzia care domneste la ora actuala in legatura cu dietele cele mai adecvate;
-Vei invata sa asculti povestile pe care ti le spune corpul;
-Vei afla tehnici de prelungire a longevitatii, de amplificare a vitalitatii, de imbunatatire a starii de spirit, de aprofundare a intuitiei si de satis-facere a nevoilor unice de vindecare ale corpului tau, de-a lungul fie-carei etape de viata.
La cei 88 de ani ai sai, Louise are foarte multe lucruri de spus despre felul in care poti trai o viata lunga, fericita si sanatoasa. Te invitam sa ni te alaturi intr-o calatorie uimitoare care iti va transforma viata in cea mai frumoasa poveste de iubire posibila
Cuprins:
Prefata: Incepe-ti propria poveste de iubire, de Louise Hay... ix
Introducere: Cum am ajuns sa scriem impreuna aceasta carte, de Ahlea Khadro si Heather Dane... xiii
Partea Intai: 7 pasi pentru a-ti imbunatati starea de sanatate prin alimentatie, gandire si iubire
Capitolul 1
Pasul nr. 1: Creeaza-ti o perspectiva noua asupra sanatatii... 1
Descopera de ce apar simptomele, bolile si afectiunile, si cum iti poti crea o perspectiva diferita asupra capacitati tale de a-ti crea o stare de sanatate optima, de fericire si de longevitate.
Capitolul 2
Pasul nr. 2: Iubeste-te pe tine insuti si iubeste-ti corpul– Despre alimentatie, pier- derea in greutate, boli si multe altele... 37
Adevarul despre alimentatie, pierderea in greutate si boli, si pasii plini de iubire pe care ii poti face pentru a-ti vindeca trupul si mintea.
Capitolul 3
Pasul nr. 3: Afla cum functioneaza in realitate corpul tau– Fundamentul starii de sanatate... 85
Afla cum functioneaza sistemul tau digestiv si faptul ca organismul tau a fost perfect conceput pentru a-ti sustine starea de bine.
Capitolul 4
Pasul nr. 4: Asculta-ti corpul– Un secret atotputernic, dar putin cunoscut, al starii de sanatate... 153
Descopera cum iti poti asculta organismul, lasand astfel sistemul tau interior de ghidare sa preia controlul ori de cate ori deciziile personale legate de sanatate, buna dispozitie si nutritie ti se par confuze.
Capitolul 5
Pasul nr. 5: Pune accentul pe alimentele si pe gandurile care iti pot vindeca organismul si mintea... 185
Afla care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi si cele pe care trebuie sa le eviti pentru a te bucura de o sanatate optima.
Capitolul 6
Pasul nr. 6: Imbunatateste-ti starea de sanatate– Remedii preparate acasa pentru tratarea simptomelor tale... 255
Descopera o serie de remedii naturale usor de preparat, care te pot ajuta sa te eliberezi de simptome si sa iti imbunatatesti starea de sanatate.
Capitolul 7
Pasul nr. 7: Calea catre o stare de sanatate optima... 295
Un plan de actiune pe care il poti adopta in propriul tau ritm.
Partea a doua: Imi iubesc bucataria– Cum iti poti prepara singur mese pe cat de delicioase, pe atat de sanatoase
Capitolul 8
De unde trebuie sa incepi... 309
Elemente de baza ale artei culinare, inclusiv informatii despre ustensile, echipamente si depozitarea alimentelor pentru mesele luate in timpul unei calatorii.
Capitolul 9
Exemple de meniuri si optiuni alimentare... 317
Nu esti sigur ce sa mananci la micul dejun, la pranz, la cina, ca desert sau ca o gustare? Vei gasi aceste informatii aici, inclusiv o lista cu alimentele pe care ar trebui sa pui accentul si cu cele pe care ar trebui sa le eviti.
Capitolul 10
Retete... 351
Tabelul conversiilor... 452
Despre autoare... 453
Fragment:
Capitolul 2
Pasul nr. 2: Iubeste-te pe tine insuti si iubeste-ti corpul– Despre alimentatie, pierderea in greutate, boli si multe altele. Am aratat asadar ca starea de sanatate este o reflectare a relatiei tale cu tine insuti si ca boala este maniera corpului tau de a te invita sa revii la iubirea de sine. Mai intai de toate, dorim insa sa explicam de ce exista atat de multa boala pentru pamant– de ce s-au deconectat atat de multi oameni de ei insisi si de ce pare atat de dificil sa te iubesti pe tine insuti? Asa cum am mai spus, lipsa iubirii de sine deriva din senzatia ca nu esti suficient de bun. Haide sa analizam mai indeaproape acest concept. Cati oameni au crescut afland de la adulti ca sunt perfecti? Ca tot ce tine de fiinta lor este frumos, unic si sublim? Adevarul este ca marea majoritate a oamenilor au primit in copilarie exact mesajul opus: ca aproape nimic nu este in regula cu ei. Ei au primit astfel de mesaje de la„Iubirea este cel mai miraculos remediu. Iubirea de sine produce miracole in viata noastra.”
- Louise Hay
Familie, de la scoala, de la institutiile religioase, de la prieteni si de la mass-media. Astfel s-a nascut o convingere aproape generalizata ca nu suntem suficient de buni. Cum am putea fi cine suntem cu adevarat si cum am putea avea incredere in sistemul nostru intern de ghidare daca avem convingerea ca nu suntem suficient de buni? In bestsellerul ei, Poti sa-ti vindeci viata, Louise descrie cateva exercitii importante pe care ti le recomandam cu caldura. Iata doua dintre ele, direct legate de subiectul nostru:
1. Scrie pe o foaie de hartie toate convingerile negative pe care le ai in legatura cu tine insuti si identifica-le sursa de provenienta. Au provenit ele de la parintii tai, de la scoala, de la biserica, de la alte figuri autoritare, din mass-media? Identificarea sursei acestor convingeri reprezinta un prim pas catre intelegerea faptului ca ele sunt simple ganduri si ca nu sunt adevarate. Aceste convingeri stau in calea acceptarii si iubirii tale de sine. (La sfarsitul acestui capitol iti vom oferi o serie de afirmatii pe care le vei putea aplica in fata oglinzii ori de cate ori vreuna din aceste convingeri va iesi la suprafata.)
2. Imagineaza-ti un copil de trei ani. Uita-te la el si intreaba-te ce s-ar intampla daca i-ai spune pe un ton furios toate lucrurile negative pe care le gandesti despre tine insuti. Cu totii avem un astfel de copil in interiorul nostru, iar atunci cand ii spunem in mod repetat ca nu este suficient de bun, nu este deloc de mirare ca ajungem sa ne simtim atat de rau.
Ce crezi ca s-ar intampla daca in loc sa iti repeti in permanenta ce nu este in regula cu tine, ti-ai spune incontinuu cat de mult te iubesti? Cum crezi ca ar arata viata ta daca te-ai incuraja in permanenta si daca te-ai accepta in fiecare zi exact asa cum esti? Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a-ti crea o stare de sanatate optima. Eliminarea mesajelor negative primite din mass-media. Daca te-ai angajat sa te reconectezi cu iubirea de sine, este posibil sa devii dintr-odata mult mai constient de mesajele primite prin intermediul mass-mediei. Exista foarte multe emisiuni de radio si de televiziune, reviste si multe site-uri de Internet special create pentru a face bani prin intarirea mesajului ca nu esti suficient de bun. Publicitatea te face sa te simti mai putin perfect decat esti, astfel incat sa cumperi anumite produse si servicii. Ea se adreseaza in mod special acelei parti din tine care crede in mesajele negative primite in copilarie. Inca din secolul XIX, expertii in publicitate s-au folosit de teama, de vinovatie si de rusine pentru a crea un dezechilibru emotional, astfel incat sa ii determine pe oameni sa cumpere anumite lucruri. Scopul lor a fost dintotdeauna sa amplifice senzatia de deconectare de sine, astfel incat oamenii sa simta ca au nevoie de anumite lucruri pentru a deveni acceptabili sau mai buni. In cartea sa, Programarea mentala, autorul Eldon Taylor (publicat de Hay House) afirma ca numai in anul 2007 companiile de publicitate au cheltuit 149 de miliarde de dolari, folosind psihologi si alti experti, pentru a afla ce i-ar determina cel mai mult pe oameni sa le cumpere produsele. Cu aceasta ocazie, ei au aflat care sunt butoanele prin care ii pot manipula cel mai usor pe oameni, schimbandu-le alegerile si comportamentul. Aceste mesaje de teama, de vinovatie si de rusine, au modelat in nenumarate feluri viata oamenilor, deciziile si atitudinile lor. De multe ori, ele conduc la optiuni care nu au nimic de-a face cu o stare de sanatate perfecta, insistand asupra infatisarii exterioare si asupra opiniilor celorlalti, nu asupra lumii interioare care ne face pe fiecare in parte sa fim unici si minunati. Intr-o prelegere tinuta in anul 2014 la San Diego, in cadrul unei conferinte TEDxYouth, dr. Caroline Heldman a vorbit audientei despre un studiu pe care l-a facut pentru a afla ce se intampla atunci cand mass-media le prezinta pe femei ca pe niste simple obiecte ale dorintei sexuale a barbatilor. Iata cateva dintre concluziile la care a ajuns:
- Numarul reclamelor la care este expus un om obisnuit a crescut de la 500 pe zi in anii 70 la 5. 000 pe zi la ora actuala. In publicitatea moderna, 96% din trupurile prezentate ca obiecte sexuale sunt feminine.
- Copiii cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani depind in medie de tehnologie opt ore pe zi, devenind astfel o prada usoara pentru agentiile de publicitate. Pentru a atrage atentia consumatorilor in competitia cu alte agentii de publicitate, aceste reclame tind sa devina hipersexualizate.
- Cu cat femeile sunt mai conditionate sa se simta niste obiecte sexuale, cu atat mai mult:
- Sunt mai deprimate.
- Isi monitorizeaza corpul, devenind excesiv de atente la felul in care stau, in care le sta parul, la cei care le privesc si asa mai departe. O femeie obisnuita isi monitorizeaza corpul la fiecare 30 de secunde.
- Se simt rusinate de corpul lor, suferind de tulburari alimentare.
- Cad prada disfunctiilor sexuale.
- Sufera de absenta pretuirii de sine.
- Le scad notele la scoala.
- Intra in competitie cu alte femei.
Toate aceste argumente sunt tot atatea motive pentru a nu mai consuma articolele de publicitate si pentru a nu mai cumpara produsele care promoveaza astfel de mesaje negative. Vestea buna este ca nimeni nu te obliga sa te lasi conditionat in acest fel si ca te poti focaliza asupra iubirii de sine. Daca vei invata sa eviti mesajele care iti stimuleaza rusinea si te vei reconecta cu sistemul tau intern de ghidare, iti vei face o parere mai clara despre lucrurile pe care ti le doresti cu adevarat. Vei putea opta pentru a nu te mai uita si pentru a nu mai asculta mesajele care iti programeaza mintea, conditionand-o negativ, precum si pentru a te focaliza asupra gandurilor pozitive care iti reamintesc ca esti deja perfect, complet si desavarsit asa cum esti. Noi ne aflam in permanenta intr-o stare de crestere, de schimbare si de evolutie. Ceea ce este demn de remarcat este faptul ca este mult mai usor sa cresti atunci cand te accepti si te iubesti pe tine insuti exact asa cum esti. Retine: tu esti deja perfect si demn de a fi iubit exact asa cum esti in momentul de fata. Cel mai sigur fundament al schimbarii este cel al iubirii si al acceptarii de sine. Timp de 16 ani, Heather a cautat solutii pentru a scapa de bulimie. Desi aparent a avut succes, devenind foarte optimista, ea nu a reusit multa vreme sa se simta cu adevarat fericita si sa se accepte asa cum este din cauza rusinii si vinovatiei pe care le resimtea de pe urma tulburarii alimentare de care suferea. Ea s-a ferit sa ii dezvaluie cuiva secretul ei, temandu-se ca oamenii nu o vor mai accepta daca i l-ar cunoaste. Intr-o zi, ea a realizat insa ca rusinea, vinovatia si lipsa acceptarii de sine o impiedica sa se bucure plenar de viata. Heather a inceput sa se intrebe: Ce se va intampla daca nu ma voi recupera niciodata? Oare ma pot accepta asa cum sunt? Ma pot bucura de momentele pretioase din viata mea? Ma pot iubi asa cum sunt? Dupa cum iti poti imagina, astfel de ganduri au speriat-o intr-o oarecare masura, caci cei mai multi dintre noi suntem invatati ca daca dorim sa ne schimbam, nu ne putem accepta asa cum suntem in momentul prezent. Pentru Heather, acesta a fost inceputul procesului de recuperare. In clipa in care ea s-a decis sa se accepte asa cum este, ceva in interiorul ei s-a schimbat. Ea a inceput sa priveasca viata dintr-o perspectiva mai ampla, mai deschisa si mai plina de iubire. Intr-un singur an, ea a reusit sa identifice solutiile care au condus-o la o vindecare deplina. Acceptarea de sine nu a impiedicat-o sa caute raspunsuri, dar a determinat-o sa se iubeasca asa cum este si sa isi iubeasca mai plenar viata, fapt care a condus-o la o recuperare aparent simpla, dar aproape miraculoasa. Procesul de schimbare presupune multe ajustari, silindu-te adeseori sa iesi din zona ta de confort. Este mult mai greu sa faci acest lucru atunci cand te simti impovarat de teama, de rusine si de vinovatie. Este posibil sa cauti solutii inclusiv din aceasta perspectiva negativa, dar ele sunt rareori sustenabile.
A sosit timpul sa renunti la toate mesajele care iti cer sa faci altceva decat sa te iubesti pe tine insuti si sa te focalizezi asupra crearii unui fundament stabil pentru o schimbare durabila. Acceptarea de sine este o senzatie expansiva care te poate conduce la gasirea propriilor tale raspunsuri, dincolo de cele pe care ti le ofera„altii”. Cu cat te vei iubi mai mult pe tine insuti, cu atat mai sigur vei fi calauzit catre ceea ce ti se potriveste cu adevarat. Dietele, greutatea corporala si starea de sanatate: cand infatisarea exterioara devine mai importanta decat lumea interioara. Daca ai intreba un om oarecare ce inseamna o stare de sanatate optima, ce crezi ca ti-ar raspunde? Din pacate, cei mai multi dintre noi am fost invatati ca starea noastra de sanatate este direct determinata de felul in care aratam in exterior. Iar principalul lucru asupra caruia ne focalizam atunci cand vine vorba de sanatate este greutatea noastra corporala. In anul 2013, piata produselor pentru scaderea in greutate din Statele Unite a ajuns la o cifra de afaceri de 66, 5 miliarde de dolari, 83% din aceasta piata fiind directionata catre femei. Foarte multe americance incearca 4-5 diete (incercari de a slabi) in fiecare an. In acelasi timp, rata obezitatii creste in intreaga lume, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca peste un miliard de adulti sunt supraponderali, din care peste 300 de milioane sunt clinic obezi, acest numar fiind in crestere. De ce creste asadar rata obezitatii, in pofida pietei in crestere a produselor pentru slabit si a numeroaselor incercari de a slabi ale oamenilor? Datorita industriei produselor pentru slabit, a industriei modei si a altor mesaje din mass-media, foarte multe femei adopta mantra:„Nu sunt suficient de buna. Ce rost mai are sa incerc?” Acest mod de a gandi le determina pe multe dintre ele sa isi transforme corpul intr-un obiect al urii de sine. Sub aceste ganduri se ascund alte convingeri negative, la fel de nocive, precum:„Daca as fi suficient de supla, oamenii m-ar iubi.”
Daca astfel de mesaje ti se par familiare, este posibil sa fi crescut intr-o familie in care mama ta isi critica frecvent corpul sau sa fi asistat la diete extreme adoptate de prietenele tale. Poate ca ai fost o gimnasta de performanta trimisa acasa deoarece cantarea prea mult pentru a mai fi acceptata in competitiile oficiale (acest lucru i s-a intamplat Ahleei). Poate ca ai remarcat ca oamenii se complimenteaza reciproc atunci cand slabesc, dar se critica deschis atunci cand se ingrasa sau din cauza felului in care arata. In aceste conditii, nu este de mirare ca atat de multi oameni au ajuns la concluzia ca greutatea ideala este un scop mai presus decat multe altele. Adevarul este ca nimic nu conduce la rezultate bune atunci cand ne focalizam asupra lui exclusiv din exterior. Aproximativ 80% dintre cei care tin cure de slabire se ingrasa la loc. Acceptarea si iubirea de sine sunt singura modalitate de a slabi in mod echilibrat si de a-ti pastra greutatea optima la care ai ajuns. Si iata inca un secret pe care il cunosc foarte bine cei din publicitate, dar pe care refuza sa il comunice maselor: conteaza enorm inclusiv ceea ce mananci (si nu vorbim aici de alimentele procesate), caci selectia alimentelor reprezinta o forma a iubirii de sine. Dietele bazate pe restrictiile calorice, pe alimente procesate si pe formula:„Nu exista castig fara durere” nu au fost si nu vor fi niciodata sustenabile. Singura dieta care functioneaza: refuzul de a mai consuma mass-media. Daca chiar vrei sa tii o dieta, noi iti recomandam refuzul de a mai consuma articole din mass-media care te fac sa te separi de persoana minunata care esti in realitate. Acelasi principiu se aplica si lucrurilor pe care le auzi de la altii, inclusiv criticilor pe care si le adreseaza acestia bazandu-se strict pe felul in care arata. Noi te invitam sa proiectezi asupra acestor oameni energia iubirii tale, pornind de la premisa ca ei nu fac altceva decat sa reactioneze automat la ceea ce au invatat in copilarie si ca se judeca cu siguranta la fel de sever si pe ei insisi. Ceea ce cred altii nu este niciodata la fel de important ca ceea ce crezi si simti tu insuti in ceea ce te priveste. Opinia ta este singurul lucru pe care il poti controla si singurul criteriu care te poate ajuta sa faci alegeri care iti sustin binele suprem. Starea de sanatate nu este o masura a greutatii tale. Ea nu este consecinta unui proces dureros pentru a scadea pe cantar sau pentru a incapea in haine cu un numar mai mic. Starea de sanatate incepe intotdeauna de la ceea ce gandesti si se termina cu ceea ce simti in ceea ce te priveste. Ea porneste de la ingrijirea pe care ti-o acorzi prin gandurile tale si prin alimentele pe care le consumi. La acestea se adauga si toate acele lucru marunte, dar incantatoare, pe care le faci pentru tine insuti. Daca iti propui sa slabesti, iti vom arata o cale simpla si naturala de a face acest lucru si iti vom impartasi cateva povesti inspirationale ale unor oameni care au slabit in mod natural prin aplicarea catorva schimbari simple. Mai intai de toate dorim insa sa iti impartasim alte criterii ale starii de sanatate decat greutatea corporala. Te rugam sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
Cum te simti?
Se misca trupul tau cu usurinta?
Sustine el viata pe care ti-o doresti?
Functioneaza bine creierul tau? Esti echilibrat din punct de vedere emotional?
Ai energia pe care ti-o doresti?
Dormi bine noaptea?
Ai incredere in sistemul de ghidare al corpului tau?
Te simti confortabil in propria ta piele?
Raspunsurile pe care le-ai dat la intrebarile de mai sus reprezinta criterii mult mai bune de a-ti evalua starea de sanatate decat un simplu numar pe care ti-l prezinta cantarul. Mancarea conteaza: daca nu creste, nu manca articolul respectiv. In cartea Minciuna veche de o suta de ani: cum iti distrug sanatatea alimentele si medicamentele, jurnalistul Randall Fitzgerald descrie observarea unor tipare care l-au determinat sa investigheze relatia care exista intre hrana procesata si starea de sanatate. Fitzgerald a descoperit ca exista trei factori care au o mare influenta asupra alimentelor pe care le consumam: industria alimentelor procesate, cea farmaceutica si cea chimica. Scopul lor este sa ne convinga ca alimentele lor sintetice create chimic sunt mai bune decat cele crescute in natura. Din pacate, ele au reusit cu mare succes sa ii convinga pe oameni de acest lucru, ajutate si de anumite evenimente istorice, cum ar fi deficitul de alimente din timpul Marii Recesiuni si al celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in vremurile mai recente gradul de ocupatie din ce in ce mai mare al familiilor. Un exemplu perfect pentru ceea ce dorim sa spunem este margarina. Prin anii 30-40, Marea Recesiune si cel de-al Doilea Razboi Mondial au generat un deficit de alimente in Statele Unite. Dat fiind ca untul lipsea in acei ani de pe piata,„oleomargarina” a devenit un inlocuitor foarte popular al acestuia. Louise isi mai aminteste inca de aceasta substanta alba ce venea in calupuri de plastic insotita de un mic recipient cu un lichid galben. Ea amesteca impreuna cele doua substante, obtinand un produs tartinabil de culoarea galbena a untului
Nr. de pagini: 480
Anul aparitiei: 2015
Citind cartea Bucura-te de o stare de sanatate perfecta cultivand iubirea de sine vei afla:
-Secretele pe care le-a aplicat Louise de-a lungul anilor pentru a da o eficacitate maxima afirmatiilor repetate, fapt care te va ajuta sa iti ali-niezi corpul cu mintea;
-Vei descoperi ce inseamna de fapt nutritia si cum sa transcenzi confuzia care domneste la ora actuala in legatura cu dietele cele mai adecvate;
-Vei invata sa asculti povestile pe care ti le spune corpul;
-Vei afla tehnici de prelungire a longevitatii, de amplificare a vitalitatii, de imbunatatire a starii de spirit, de aprofundare a intuitiei si de satis-facere a nevoilor unice de vindecare ale corpului tau, de-a lungul fie-carei etape de viata.
La cei 88 de ani ai sai, Louise are foarte multe lucruri de spus despre felul in care poti trai o viata lunga, fericita si sanatoasa. Te invitam sa ni te alaturi intr-o calatorie uimitoare care iti va transforma viata in cea mai frumoasa poveste de iubire posibila
Cuprins:
Prefata: Incepe-ti propria poveste de iubire, de Louise Hay... ix
Introducere: Cum am ajuns sa scriem impreuna aceasta carte, de Ahlea Khadro si Heather Dane... xiii
Partea Intai: 7 pasi pentru a-ti imbunatati starea de sanatate prin alimentatie, gandire si iubire
Capitolul 1
Pasul nr. 1: Creeaza-ti o perspectiva noua asupra sanatatii... 1
Descopera de ce apar simptomele, bolile si afectiunile, si cum iti poti crea o perspectiva diferita asupra capacitati tale de a-ti crea o stare de sanatate optima, de fericire si de longevitate.
Capitolul 2
Pasul nr. 2: Iubeste-te pe tine insuti si iubeste-ti corpul– Despre alimentatie, pier- derea in greutate, boli si multe altele... 37
Adevarul despre alimentatie, pierderea in greutate si boli, si pasii plini de iubire pe care ii poti face pentru a-ti vindeca trupul si mintea.
Capitolul 3
Pasul nr. 3: Afla cum functioneaza in realitate corpul tau– Fundamentul starii de sanatate... 85
Afla cum functioneaza sistemul tau digestiv si faptul ca organismul tau a fost perfect conceput pentru a-ti sustine starea de bine.
Capitolul 4
Pasul nr. 4: Asculta-ti corpul– Un secret atotputernic, dar putin cunoscut, al starii de sanatate... 153
Descopera cum iti poti asculta organismul, lasand astfel sistemul tau interior de ghidare sa preia controlul ori de cate ori deciziile personale legate de sanatate, buna dispozitie si nutritie ti se par confuze.
Capitolul 5
Pasul nr. 5: Pune accentul pe alimentele si pe gandurile care iti pot vindeca organismul si mintea... 185
Afla care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi si cele pe care trebuie sa le eviti pentru a te bucura de o sanatate optima.
Capitolul 6
Pasul nr. 6: Imbunatateste-ti starea de sanatate– Remedii preparate acasa pentru tratarea simptomelor tale... 255
Descopera o serie de remedii naturale usor de preparat, care te pot ajuta sa te eliberezi de simptome si sa iti imbunatatesti starea de sanatate.
Capitolul 7
Pasul nr. 7: Calea catre o stare de sanatate optima... 295
Un plan de actiune pe care il poti adopta in propriul tau ritm.
Partea a doua: Imi iubesc bucataria– Cum iti poti prepara singur mese pe cat de delicioase, pe atat de sanatoase
Capitolul 8
De unde trebuie sa incepi... 309
Elemente de baza ale artei culinare, inclusiv informatii despre ustensile, echipamente si depozitarea alimentelor pentru mesele luate in timpul unei calatorii.
Capitolul 9
Exemple de meniuri si optiuni alimentare... 317
Nu esti sigur ce sa mananci la micul dejun, la pranz, la cina, ca desert sau ca o gustare? Vei gasi aceste informatii aici, inclusiv o lista cu alimentele pe care ar trebui sa pui accentul si cu cele pe care ar trebui sa le eviti.
Capitolul 10
Retete... 351
Tabelul conversiilor... 452
Despre autoare... 453
Fragment:
Capitolul 2
Pasul nr. 2: Iubeste-te pe tine insuti si iubeste-ti corpul– Despre alimentatie, pierderea in greutate, boli si multe altele. Am aratat asadar ca starea de sanatate este o reflectare a relatiei tale cu tine insuti si ca boala este maniera corpului tau de a te invita sa revii la iubirea de sine. Mai intai de toate, dorim insa sa explicam de ce exista atat de multa boala pentru pamant– de ce s-au deconectat atat de multi oameni de ei insisi si de ce pare atat de dificil sa te iubesti pe tine insuti? Asa cum am mai spus, lipsa iubirii de sine deriva din senzatia ca nu esti suficient de bun. Haide sa analizam mai indeaproape acest concept. Cati oameni au crescut afland de la adulti ca sunt perfecti? Ca tot ce tine de fiinta lor este frumos, unic si sublim? Adevarul este ca marea majoritate a oamenilor au primit in copilarie exact mesajul opus: ca aproape nimic nu este in regula cu ei. Ei au primit astfel de mesaje de la„Iubirea este cel mai miraculos remediu. Iubirea de sine produce miracole in viata noastra.”
- Louise Hay
Familie, de la scoala, de la institutiile religioase, de la prieteni si de la mass-media. Astfel s-a nascut o convingere aproape generalizata ca nu suntem suficient de buni. Cum am putea fi cine suntem cu adevarat si cum am putea avea incredere in sistemul nostru intern de ghidare daca avem convingerea ca nu suntem suficient de buni? In bestsellerul ei, Poti sa-ti vindeci viata, Louise descrie cateva exercitii importante pe care ti le recomandam cu caldura. Iata doua dintre ele, direct legate de subiectul nostru:
1. Scrie pe o foaie de hartie toate convingerile negative pe care le ai in legatura cu tine insuti si identifica-le sursa de provenienta. Au provenit ele de la parintii tai, de la scoala, de la biserica, de la alte figuri autoritare, din mass-media? Identificarea sursei acestor convingeri reprezinta un prim pas catre intelegerea faptului ca ele sunt simple ganduri si ca nu sunt adevarate. Aceste convingeri stau in calea acceptarii si iubirii tale de sine. (La sfarsitul acestui capitol iti vom oferi o serie de afirmatii pe care le vei putea aplica in fata oglinzii ori de cate ori vreuna din aceste convingeri va iesi la suprafata.)
2. Imagineaza-ti un copil de trei ani. Uita-te la el si intreaba-te ce s-ar intampla daca i-ai spune pe un ton furios toate lucrurile negative pe care le gandesti despre tine insuti. Cu totii avem un astfel de copil in interiorul nostru, iar atunci cand ii spunem in mod repetat ca nu este suficient de bun, nu este deloc de mirare ca ajungem sa ne simtim atat de rau.
Ce crezi ca s-ar intampla daca in loc sa iti repeti in permanenta ce nu este in regula cu tine, ti-ai spune incontinuu cat de mult te iubesti? Cum crezi ca ar arata viata ta daca te-ai incuraja in permanenta si daca te-ai accepta in fiecare zi exact asa cum esti? Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a-ti crea o stare de sanatate optima. Eliminarea mesajelor negative primite din mass-media. Daca te-ai angajat sa te reconectezi cu iubirea de sine, este posibil sa devii dintr-odata mult mai constient de mesajele primite prin intermediul mass-mediei. Exista foarte multe emisiuni de radio si de televiziune, reviste si multe site-uri de Internet special create pentru a face bani prin intarirea mesajului ca nu esti suficient de bun. Publicitatea te face sa te simti mai putin perfect decat esti, astfel incat sa cumperi anumite produse si servicii. Ea se adreseaza in mod special acelei parti din tine care crede in mesajele negative primite in copilarie. Inca din secolul XIX, expertii in publicitate s-au folosit de teama, de vinovatie si de rusine pentru a crea un dezechilibru emotional, astfel incat sa ii determine pe oameni sa cumpere anumite lucruri. Scopul lor a fost dintotdeauna sa amplifice senzatia de deconectare de sine, astfel incat oamenii sa simta ca au nevoie de anumite lucruri pentru a deveni acceptabili sau mai buni. In cartea sa, Programarea mentala, autorul Eldon Taylor (publicat de Hay House) afirma ca numai in anul 2007 companiile de publicitate au cheltuit 149 de miliarde de dolari, folosind psihologi si alti experti, pentru a afla ce i-ar determina cel mai mult pe oameni sa le cumpere produsele. Cu aceasta ocazie, ei au aflat care sunt butoanele prin care ii pot manipula cel mai usor pe oameni, schimbandu-le alegerile si comportamentul. Aceste mesaje de teama, de vinovatie si de rusine, au modelat in nenumarate feluri viata oamenilor, deciziile si atitudinile lor. De multe ori, ele conduc la optiuni care nu au nimic de-a face cu o stare de sanatate perfecta, insistand asupra infatisarii exterioare si asupra opiniilor celorlalti, nu asupra lumii interioare care ne face pe fiecare in parte sa fim unici si minunati. Intr-o prelegere tinuta in anul 2014 la San Diego, in cadrul unei conferinte TEDxYouth, dr. Caroline Heldman a vorbit audientei despre un studiu pe care l-a facut pentru a afla ce se intampla atunci cand mass-media le prezinta pe femei ca pe niste simple obiecte ale dorintei sexuale a barbatilor. Iata cateva dintre concluziile la care a ajuns:
- Numarul reclamelor la care este expus un om obisnuit a crescut de la 500 pe zi in anii 70 la 5. 000 pe zi la ora actuala. In publicitatea moderna, 96% din trupurile prezentate ca obiecte sexuale sunt feminine.
- Copiii cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani depind in medie de tehnologie opt ore pe zi, devenind astfel o prada usoara pentru agentiile de publicitate. Pentru a atrage atentia consumatorilor in competitia cu alte agentii de publicitate, aceste reclame tind sa devina hipersexualizate.
- Cu cat femeile sunt mai conditionate sa se simta niste obiecte sexuale, cu atat mai mult:
- Sunt mai deprimate.
- Isi monitorizeaza corpul, devenind excesiv de atente la felul in care stau, in care le sta parul, la cei care le privesc si asa mai departe. O femeie obisnuita isi monitorizeaza corpul la fiecare 30 de secunde.
- Se simt rusinate de corpul lor, suferind de tulburari alimentare.
- Cad prada disfunctiilor sexuale.
- Sufera de absenta pretuirii de sine.
- Le scad notele la scoala.
- Intra in competitie cu alte femei.
Toate aceste argumente sunt tot atatea motive pentru a nu mai consuma articolele de publicitate si pentru a nu mai cumpara produsele care promoveaza astfel de mesaje negative. Vestea buna este ca nimeni nu te obliga sa te lasi conditionat in acest fel si ca te poti focaliza asupra iubirii de sine. Daca vei invata sa eviti mesajele care iti stimuleaza rusinea si te vei reconecta cu sistemul tau intern de ghidare, iti vei face o parere mai clara despre lucrurile pe care ti le doresti cu adevarat. Vei putea opta pentru a nu te mai uita si pentru a nu mai asculta mesajele care iti programeaza mintea, conditionand-o negativ, precum si pentru a te focaliza asupra gandurilor pozitive care iti reamintesc ca esti deja perfect, complet si desavarsit asa cum esti. Noi ne aflam in permanenta intr-o stare de crestere, de schimbare si de evolutie. Ceea ce este demn de remarcat este faptul ca este mult mai usor sa cresti atunci cand te accepti si te iubesti pe tine insuti exact asa cum esti. Retine: tu esti deja perfect si demn de a fi iubit exact asa cum esti in momentul de fata. Cel mai sigur fundament al schimbarii este cel al iubirii si al acceptarii de sine. Timp de 16 ani, Heather a cautat solutii pentru a scapa de bulimie. Desi aparent a avut succes, devenind foarte optimista, ea nu a reusit multa vreme sa se simta cu adevarat fericita si sa se accepte asa cum este din cauza rusinii si vinovatiei pe care le resimtea de pe urma tulburarii alimentare de care suferea. Ea s-a ferit sa ii dezvaluie cuiva secretul ei, temandu-se ca oamenii nu o vor mai accepta daca i l-ar cunoaste. Intr-o zi, ea a realizat insa ca rusinea, vinovatia si lipsa acceptarii de sine o impiedica sa se bucure plenar de viata. Heather a inceput sa se intrebe: Ce se va intampla daca nu ma voi recupera niciodata? Oare ma pot accepta asa cum sunt? Ma pot bucura de momentele pretioase din viata mea? Ma pot iubi asa cum sunt? Dupa cum iti poti imagina, astfel de ganduri au speriat-o intr-o oarecare masura, caci cei mai multi dintre noi suntem invatati ca daca dorim sa ne schimbam, nu ne putem accepta asa cum suntem in momentul prezent. Pentru Heather, acesta a fost inceputul procesului de recuperare. In clipa in care ea s-a decis sa se accepte asa cum este, ceva in interiorul ei s-a schimbat. Ea a inceput sa priveasca viata dintr-o perspectiva mai ampla, mai deschisa si mai plina de iubire. Intr-un singur an, ea a reusit sa identifice solutiile care au condus-o la o vindecare deplina. Acceptarea de sine nu a impiedicat-o sa caute raspunsuri, dar a determinat-o sa se iubeasca asa cum este si sa isi iubeasca mai plenar viata, fapt care a condus-o la o recuperare aparent simpla, dar aproape miraculoasa. Procesul de schimbare presupune multe ajustari, silindu-te adeseori sa iesi din zona ta de confort. Este mult mai greu sa faci acest lucru atunci cand te simti impovarat de teama, de rusine si de vinovatie. Este posibil sa cauti solutii inclusiv din aceasta perspectiva negativa, dar ele sunt rareori sustenabile.
A sosit timpul sa renunti la toate mesajele care iti cer sa faci altceva decat sa te iubesti pe tine insuti si sa te focalizezi asupra crearii unui fundament stabil pentru o schimbare durabila. Acceptarea de sine este o senzatie expansiva care te poate conduce la gasirea propriilor tale raspunsuri, dincolo de cele pe care ti le ofera„altii”. Cu cat te vei iubi mai mult pe tine insuti, cu atat mai sigur vei fi calauzit catre ceea ce ti se potriveste cu adevarat. Dietele, greutatea corporala si starea de sanatate: cand infatisarea exterioara devine mai importanta decat lumea interioara. Daca ai intreba un om oarecare ce inseamna o stare de sanatate optima, ce crezi ca ti-ar raspunde? Din pacate, cei mai multi dintre noi am fost invatati ca starea noastra de sanatate este direct determinata de felul in care aratam in exterior. Iar principalul lucru asupra caruia ne focalizam atunci cand vine vorba de sanatate este greutatea noastra corporala. In anul 2013, piata produselor pentru scaderea in greutate din Statele Unite a ajuns la o cifra de afaceri de 66, 5 miliarde de dolari, 83% din aceasta piata fiind directionata catre femei. Foarte multe americance incearca 4-5 diete (incercari de a slabi) in fiecare an. In acelasi timp, rata obezitatii creste in intreaga lume, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca peste un miliard de adulti sunt supraponderali, din care peste 300 de milioane sunt clinic obezi, acest numar fiind in crestere. De ce creste asadar rata obezitatii, in pofida pietei in crestere a produselor pentru slabit si a numeroaselor incercari de a slabi ale oamenilor? Datorita industriei produselor pentru slabit, a industriei modei si a altor mesaje din mass-media, foarte multe femei adopta mantra:„Nu sunt suficient de buna. Ce rost mai are sa incerc?” Acest mod de a gandi le determina pe multe dintre ele sa isi transforme corpul intr-un obiect al urii de sine. Sub aceste ganduri se ascund alte convingeri negative, la fel de nocive, precum:„Daca as fi suficient de supla, oamenii m-ar iubi.”
Daca astfel de mesaje ti se par familiare, este posibil sa fi crescut intr-o familie in care mama ta isi critica frecvent corpul sau sa fi asistat la diete extreme adoptate de prietenele tale. Poate ca ai fost o gimnasta de performanta trimisa acasa deoarece cantarea prea mult pentru a mai fi acceptata in competitiile oficiale (acest lucru i s-a intamplat Ahleei). Poate ca ai remarcat ca oamenii se complimenteaza reciproc atunci cand slabesc, dar se critica deschis atunci cand se ingrasa sau din cauza felului in care arata. In aceste conditii, nu este de mirare ca atat de multi oameni au ajuns la concluzia ca greutatea ideala este un scop mai presus decat multe altele. Adevarul este ca nimic nu conduce la rezultate bune atunci cand ne focalizam asupra lui exclusiv din exterior. Aproximativ 80% dintre cei care tin cure de slabire se ingrasa la loc. Acceptarea si iubirea de sine sunt singura modalitate de a slabi in mod echilibrat si de a-ti pastra greutatea optima la care ai ajuns. Si iata inca un secret pe care il cunosc foarte bine cei din publicitate, dar pe care refuza sa il comunice maselor: conteaza enorm inclusiv ceea ce mananci (si nu vorbim aici de alimentele procesate), caci selectia alimentelor reprezinta o forma a iubirii de sine. Dietele bazate pe restrictiile calorice, pe alimente procesate si pe formula:„Nu exista castig fara durere” nu au fost si nu vor fi niciodata sustenabile. Singura dieta care functioneaza: refuzul de a mai consuma mass-media. Daca chiar vrei sa tii o dieta, noi iti recomandam refuzul de a mai consuma articole din mass-media care te fac sa te separi de persoana minunata care esti in realitate. Acelasi principiu se aplica si lucrurilor pe care le auzi de la altii, inclusiv criticilor pe care si le adreseaza acestia bazandu-se strict pe felul in care arata. Noi te invitam sa proiectezi asupra acestor oameni energia iubirii tale, pornind de la premisa ca ei nu fac altceva decat sa reactioneze automat la ceea ce au invatat in copilarie si ca se judeca cu siguranta la fel de sever si pe ei insisi. Ceea ce cred altii nu este niciodata la fel de important ca ceea ce crezi si simti tu insuti in ceea ce te priveste. Opinia ta este singurul lucru pe care il poti controla si singurul criteriu care te poate ajuta sa faci alegeri care iti sustin binele suprem. Starea de sanatate nu este o masura a greutatii tale. Ea nu este consecinta unui proces dureros pentru a scadea pe cantar sau pentru a incapea in haine cu un numar mai mic. Starea de sanatate incepe intotdeauna de la ceea ce gandesti si se termina cu ceea ce simti in ceea ce te priveste. Ea porneste de la ingrijirea pe care ti-o acorzi prin gandurile tale si prin alimentele pe care le consumi. La acestea se adauga si toate acele lucru marunte, dar incantatoare, pe care le faci pentru tine insuti. Daca iti propui sa slabesti, iti vom arata o cale simpla si naturala de a face acest lucru si iti vom impartasi cateva povesti inspirationale ale unor oameni care au slabit in mod natural prin aplicarea catorva schimbari simple. Mai intai de toate dorim insa sa iti impartasim alte criterii ale starii de sanatate decat greutatea corporala. Te rugam sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
Cum te simti?
Se misca trupul tau cu usurinta?
Sustine el viata pe care ti-o doresti?
Functioneaza bine creierul tau? Esti echilibrat din punct de vedere emotional?
Ai energia pe care ti-o doresti?
Dormi bine noaptea?
Ai incredere in sistemul de ghidare al corpului tau?
Te simti confortabil in propria ta piele?
Raspunsurile pe care le-ai dat la intrebarile de mai sus reprezinta criterii mult mai bune de a-ti evalua starea de sanatate decat un simplu numar pe care ti-l prezinta cantarul. Mancarea conteaza: daca nu creste, nu manca articolul respectiv. In cartea Minciuna veche de o suta de ani: cum iti distrug sanatatea alimentele si medicamentele, jurnalistul Randall Fitzgerald descrie observarea unor tipare care l-au determinat sa investigheze relatia care exista intre hrana procesata si starea de sanatate. Fitzgerald a descoperit ca exista trei factori care au o mare influenta asupra alimentelor pe care le consumam: industria alimentelor procesate, cea farmaceutica si cea chimica. Scopul lor este sa ne convinga ca alimentele lor sintetice create chimic sunt mai bune decat cele crescute in natura. Din pacate, ele au reusit cu mare succes sa ii convinga pe oameni de acest lucru, ajutate si de anumite evenimente istorice, cum ar fi deficitul de alimente din timpul Marii Recesiuni si al celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in vremurile mai recente gradul de ocupatie din ce in ce mai mare al familiilor. Un exemplu perfect pentru ceea ce dorim sa spunem este margarina. Prin anii 30-40, Marea Recesiune si cel de-al Doilea Razboi Mondial au generat un deficit de alimente in Statele Unite. Dat fiind ca untul lipsea in acei ani de pe piata,„oleomargarina” a devenit un inlocuitor foarte popular al acestuia. Louise isi mai aminteste inca de aceasta substanta alba ce venea in calupuri de plastic insotita de un mic recipient cu un lichid galben. Ea amesteca impreuna cele doua substante, obtinand un produs tartinabil de culoarea galbena a untului
Nr. de pagini: 480
Anul aparitiei: 2015
OPINIA CITITORILOR