Brindusa Armanca - Dalnic - Istorii nespuse din satul lui Doja

PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,25 lei
Diferență: 8,75 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 176

DESCRIERE

„Am rascolit satul, am batut la porti sa vedem conacele si miraculoasele lor parcuri, unde troneaza arbori seculari Ginkgo biloba, am bantuit prin cimitirul de pe deal, am fost la biserica reformata si am asistat nu doar la slujba de duminica, ci si la lucrarea ciocanitoarei care descojea streasina clopotnitei, am gustat painea cu cartofi, slana si ceapa rosie, precum si kürtös-ul cu nuci si vanilie, mai bun aici decat oriunde, am fotografiat si am filmat statuile masive ale lui Doja, am vizitat muzeele secuilor si mofetele cu legende, ne-am infruptat din memoria locului. […] Ne-am petrecut serile pe platoul de sub nucul cu patru trunchiuri al Conacului Gál, unde se afla Centrul Cultural Barabás Miklós, sau tolaniti pe canapele in saloanele aristocratice ale conacului, la focul din semineu, am legat dialoguri fertile pentru ceea ce este azi cartea, nascuta din curiozitate jurnalistica si din bucuria ca povestile exista, sunt autentice si nimic nu trebuie inventat.
Cartea de fata este si o invitatie la calatorie: mergeti acolo sa va convingeti!“

BrInduSa Armanca

BRINDUSA ARMANCA este ziarista si preda, ca profesor universitar, jurnalismul. A lucrat in echipe prestigioase la Radio Europa Libera, la publicatii ca Revista 22, Expres, Timisoara sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum si la TVR Timisoara, studio regional pe care l-a condus sase ani. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internationale si nationale. In afara sutelor de articole de presa, emisiuni de radio si televiziune care fac parte din viata unui jurnalist activ, a publicat volumele Televiziunea regionala in Romania, Ghid de comunicare pentru jurnalisti si purtatori de cuvant, Mesajul lui Crypto, Invata sa invingi, Media culpa, Istoria recenta in mass-media. Frontieristii, Abolirea timpului buimac. A fost directoarea Institutului Cultural Roman din Budapesta si presedinta EUNIC-Ungaria. In 2005 a primit Distinctia Culturala a Academiei Romane, iar in 2012 Distinctia pentru Diplomatie Culturala a Ministerului Culturii din Ungaria. Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.

BIRÓ ISTVÁN este artist fotograf la ClujNapoca, specializat in fotografia documentara si in fotografia de platou, cel mai recent interes al sau fiind portretul, dar avand disponibilitate si pentru genuri comerciale. Dupa absolvirea Facultatii de Arte si Design din Cluj, a inceput in anul 2000 ca fotoreporter la cotidianul Krónika, unde lucreaza si in prezent ca fotoredactor. Trimite sistematic corespondente la MTI– Agentia Ungara de Stiri, una dintre cele mai vechi din Ungaria. A inceput sa practice fotografia de scena in 2005, la Teatrul Maghiar din Cluj, iar de atunci a lucrat pentru diverse teatre la Satu Mare, Targu Mures, Iasi. A documentat spectacole ale unor regizori reputati ca Gábor Tompa, Andrei Serban, Silviu Purcarete, Robert Woodruff, Matthias Langhoff, David Zinder, Michal Dočekal. Abordarea sa este surprinderea clipei irepetabile, imortalizarea evanescentei teatrului, transpunerea atenta a scenei in spatiul fotografic.

MARIUS COSMEANU este jurnalist si sociolog, castigator al premiului european„Otto von Habsburg“. Ca jurnalist a facut parte din echipele publicatiilor Cotidianul, Academia Catavencu, Corso (director editorial) si Romania libera. A publicat peste o mie de articole in tara si in strainatate si are de mai multi ani un blog personal. Experienta sa de cercetator include colaborari cu Banca Mondiala, Organizatia Internationala a Muncii, Coca Cola HBC, Flora and Fauna International si alte organizatii internationale. Ca evaluator de tara a coordonat proiecte privind migratia ilegala, administratia publica, drepturile omului, problemele de mediu si conditia minoritatilor. In prezent lucreaza ca specialist consultant. A absolvit programul de masterat Ethnic and Minority Studies (ELTE-UNESCO, Budapesta) si este presedintele Tempo Giusto, organizatie dedicata proiectelor slow media. E bursier UNESCO, German Marshall Fund, Open Society Institute, ERSTE&Bosch si Institute for Human Sciences.

MONA DIRTU s-a pregatit sa devina profesor de chimie si fizica, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a facut-o 20 de ani in presa generalista (in fosta retea Monitorul), in cea de business (ca redactorsef al Business Magazin si apoi al Money Express) si in digital, ca director al diviziei online a TVR. In 2012 porneste pe cont propriu cu proiecte de jurnalism/corporate writing si antreprenoriat. Lanseaza in 2014, impreuna cu Andreea Rosca, Cei care schimba jocul, prima carte despre cum gandesc, decid si actioneaza antreprenorii din prima generatie post-’89; este coautor al newsletter-ului Monday Memo, un digest de informatie de business cu o baza de abonati in continua crestere. In 2015 a creat, alaturi de Fundatia Friends For Friends, Creative Writing Studio, un curs de scriere pentru oameni din companii si ONG-uri. Continua sa lucreze in proiecte de jurnalism, ca jurat al Premiilor Superscrieri si mentor in programele de burse Superscrieri; sustine anual seminarii de jurnalism si scrie din cand in cand pe blogul sau, monadirtu. ro.

GAZDAÁRPÁD a devenit jurnalist datorita experientei traite prin participarea sa la revolta de la Timisoara din decembrie 1989. Dupa terminarea studiilor de fizica in 1990 la Universitatea din Timisoara, s-a angajat direct in presa. Pe parcursul carierei de jurnalist a fost corespondent de Timisoara la cotidianul bucurestean Romániai Magyar Szó, corespondent pentru Romania la Radio Europa Libera, sectia maghiara, redactor-sef al saptamanalului Erdélyi Napló, redactor-sef adjunct al cotidianului Krónika, redactor la Radio Timisoara, colaborator al Info Rádió si al saptamanalului Heti Válasz din Ungaria. A obtinut diploma de jurnalist radiofonic la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta in 1999, dupa noua ani de experienta acumulata in presa. A obtinut mai multe premii jurnalistice si de proza scurta. In prezent este corespondent de Transilvania al agentiei ungare de presa MTI. Este autor al volumului de reportaje cu titlul: Mikor kicsi voltam, magyar voltam (Cand am fost mica, am fost unguroaica). Din 2008 este presedintele Fundatiei pentru Comunitate.

RUXANDRA HUREZEAN a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea sociologie. Lucreaza in presa de peste 25 de ani, timp in care s-a specializat in reportajul social. A condus redactii si a contribuit la infiintarea de publicatii, lucrand atat pentru presa locala, cat si cea nationala. Este autoarea a cinci volume de reportaje si proza scurta. A fost premiata in mai multe randuri de catre Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) si a primit premiul mass-media al Ambasadei Germaniei la Bucuresti pentru reportajele privind istoria si prezentul minoritatii germane din Romania.

LIVIU IOLU are 15 ani de experienta in presa. Din anul 2012 pana in martie 2016 a fost editorialist al cotidianului Adevarul si coordonator al proiectului de televiziune online Adevarul LIVE. A fost unul dintre reporterii speciali ai cotidianului Evenimentul zilei (2004–2011), a colaborat cu revista Dilema Veche, iar in studentie a fost redactor-sef al revistei Opinia studenteasca si reporter la TVR Iasi. Este absolvent al Departamentului de jurnalism al Universitatii„Al. I. Cuza“ din Iasi si s-a perfectionat laÉcole Supérieure de Journalisme de Lille si la Erasmushogeschool din Bruxelles. Are in palmares mai multe premii profesionale pentru reportaj si expresivitate jurnalistica acordate de organizatii de prestigiu, printre care Clubul Roman de Presa (CRP), Freedom House sau World Vision. In 2008 a primit Marele Premiu pentru presa scrisa al Clubului Roman de Presa pentru seria de articole Arestati de aliati, care a dus la demisia ministrului de externe din acea perioada. In 2006 a fost desemnat„Reporterul anului“ la Premiile„Ioan Chirila“, cea mai prestigioasa competitie a jurnalistilor sportivi. In palmares mai are o exclusivitate de presa importanta: dupa o investigatie care a durat doi ani, l-a gasit si i-a realizat portretul pentru prima data lui Daniel Valentin Ceausescu, nepotul fostului dictator Nicolae Ceausescu. In ultimii ani a mai lucrat ca jurnalist freelance pentru Al Jazeera English si ITV News si a fost producatorul emisiunii Generatia cu cheia de gat. Din luna martie 2016 este consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Ciolos si, din iunie 2016, purtator de cuvant al Guvernului.

ANDREEA PORA este ziarista din 1989, primul articol publicat, un reportaj de la mineriada, fiind in Revista 22. A lucrat la Radio Europa Libera, Evenimentul zilei, Romania libera, Cotidianul si Expres, pentru care a scris sute de articole si a facut numeroase anchete si investigatii. Este printre primii ziaristi care s-au ocupat de dosarele fostei Securitati, in special de cel vizand Televiziunea Romana. Emisiunea sa, Romania la raport, de la Radio Mix FM a primit premiul pentru cel mai bun talk-show de radio. De-a lungul timpului, a coordonat Sectiile de actualitate si politica interna la publicatiile unde a activat. In prezent este redactor-sef adjunct la Revista 22. A fost busiera la World Press Institute, SUA, si este implicata in diferite programe ale societatii civile, militind pentru independenta justitiei, programe anticoruptie si reforma institutiilor statului. Participarea la numeroase emisiuni televizate i-a creat notorietatea unui jurnalist intransigent, care pune pret pe deontologie si independenta.

T. KOÓS IMOLA este reporter TV, redactor si specialist in domeniul relatiilor publice. A fondat in 2000 prima revista-magazin de programe din Cluj, intitulata Afis, in limba romana. A lucrat ca responsabila PR la Tranzit Ház, considerata acropola artei alternative transilvane si, de asemenea, ca redactor la cotidianul maghiar Krónika. Timp de sase ani a fost corespondent regional pentru Duna TV si colaboratoare a emisiunii in limba maghiara a Televiziunii Romane. A fost asistenta si responsabila cu relatiile publice a regizorului Gábor Tompa, directorul Teatrului de Stat Maghiar din Cluj. Din 2012 este sef de rubrica culturala la portalul Maszol. ro, versiunea online a publicatieiÚj Magyar Szó. Scrie la hebdomadarul Nőileg. A primit in 2006 Premiul Bolyai pentru modul obiectiv si consecvent in care a prezentat situatia drepturilor lingvistice ale minoritatilor din Romania. In prezent este interesata de influenta exercitata reciproc de domenii distantate, cum sunt artele, in special teatrul, si stiintele.

Nr. de pagini: 176
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0480 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.