Bazele statisticii pentru afaceri internationale

PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 30,10 lei
Diferență: 4,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

Statistica este un domeniu al cunoasterii stiintifice, care se fundamenteaza preponderent pe abordarea inductiva a domeniului cercetat. Pornind de la inregistrarea de evenimente (manifestari) nemijlocit sesizabile ale realitatii empirice, printr-un proces de comparare, abstractizare si generalizare, statistica:
• observa regularitatea si variabilitatea;
• formuleaza si testeaza ipoteze si legitati, contribuind, prin rigoarea expresiilor numerice, la caracterizarea si explicarea cauzala a fenomenelor si proceselor abordate. Tocmai din acest motiv, se afirma ca statistica are un continut metodologic, care devine„matricea“ oricarei stiinte cu caracter aplicativ. In randul economistilor si al oamenilor de afaceri este insa frecvent intalnita parerea ca Statistica este o disciplina academica dificila, abstracta, cu prea multe formule si obositoare tabele de calcul.

Acest manual indrazneste sa contrazica o astfel de opinie. Mai mult decat atat, printr-o riguroasa selectie a continuturilor si a exemplificarilor, capitolele cartii demonstreaza, speram noi, atat necesitatea insusirii metodei Statisticii de catre viitorii specialisti in afaceri internationale, cat si usurinta invatarii Statisticii.
In acest scop, in acest manual accentul este transferat de la fundamentarea teoretica a diferitelor metode si procedee de prelucrare statistica a datelor catre problemele rezolvate cu ajutorul acestora.
Cei interesati in aprofundarea aspectelor teoretice ale metodei Statisticii sunt invitati sa consulte unele dintre lucrarile enumerate in Bibliografia orientativa de la sfarsitul prezentului volum, lucrari ce pot fi cu siguranta accesate fizic sau virtual in marile biblioteci publice din tara sau in fondul de manuale universitare.
Prezentul volum cuprinde opt capitole dedicate prezentarii teoretice succinte a unor metode, procedee si tehnici de prelucrare a datelor observarii statistice. Sunt adaugate doua capitole care introduc perspectiva analizei cantitative si calitative in domeniul afacerilor economice internationale.
Cititorului ii sunt prezentati indicatorii specifici cercetarii statistice a relatiilor economice internationale ale unei tari, asa cum se regasesc ele fie in publicatiile oficiale ale rezultatelor macroeconomice sau la nivel de ramura de activitate, fie in balanta de plati externe si in pozitia investitionala internationala a fiecarei tari. Fiecare din cele zece capitole are o structura didactica similara.
La inceputul fiecarui capitol, atragem atentia cititorului asupra aspectelor pe care le va gasi tratate teoretic succint in paragrafele capitolului cu intentia de a-i canaliza atentia catre clarificarea si fixarea acestora. Pentru a evita obositoare suprapuneri intre exemplele care insotesc, in multe manuale universitare prezentarea teoretica a metodelor de investigare si studiile de caz cuprinse in problemele rezolvate, am optat pentru eliminarea aproape integrala a ilustrarilor numerice din paragrafele de sinteza teoretica. Ele au fost inlocuite cu trimiteri la problemele rezolvate, aflate in continuarea capitolului.
In sfarsit, fixarea si verificarea cunostintelor poate fi facuta personal de catre fiecare utilizator al manualului prin rezolvarea problemelor propuse. Tocmai de aceea, credem ca printre beneficiarii acestui volum se vor numara:
• studentii din facultatile economice, in particular, cei care parcurg ciclul de studii universitare de licenta in economie si afaceri internationale, care se familiarizeaza cu metodele, tehnicile si procedeele statistice frecvent utilizate in analiza economica cantitativa;
• cursantii de la invatamantul deschis la distanta, care gasesc in acest volum instrumentul necesar pentru intelegerea si verificarea autonoma a cunostintelor de statistica pe care le acumuleaza;
• studentii inscrisi la acele programe de masterat care dezvolta competente in domeniul relatiilor internationale, cu deosebire aceia care nu au o formare initiala in domeniul economiei si afacerilor internationale;
• practicienii din mediul intern si international de afaceri sau din institutiile administratiei publice centrale si locale, care cauta o fundamentare cantitativa riguroasa pentru intelegerea si solutionarea problemelor profesionale de zi cu zi.

Despre autor

Liviu - Stelian Begu
Mihai Korka
Erika Marin
Adriana Anamaria Alexandru



Anul publicarii: 2009
Pagini: 331
Editia: I


OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0460 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.