Autoritatea parinteasca exclusiva
DESCRIERE
„Lucrarea intitulata in mod original «Autoritatea parinteasca exclusiva» pare ca se plaseaza sub semnul exceptiilor de la regula exercitarii in comun si in mod egal a autoritatii parintesti instituita de Codul civil.
Totusi, continutul lucrarii nu trebuie judecat strict prin titlu, deoarece, intr-o logica naturala, lucrarea nu trateaza (si nu putea sa trateze) doar exceptiile sau doar o exceptie (autoritatea parinteasca exclusiva) de la regula. In realitate, lucrarea abordeaza in extenso si regula exercitarii in comun si in mod egal a autoritatii parintesti, iar nu doar exceptiile de la aceasta, precum si toate chestiunile intrinsec legate de exercitarea autoritatii parintesti (locuinta copilului, dreptul la legaturi personale, raspunderea civila a parintilor). De aceea, in realitate, sub acest titlu incitant, destinat sa stimuleze curiozitatea cititorului (tinta pe care si-o poate usor atinge), lucrarea, in substanta ei, constituie o veritabila monografie a exercitarii autoritatii parintesti, astfel incat ar putea purta cu eleganta si titlul «Exercitarea autoritatii parintesti».
Tema este actuala, atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, fiind axata pe una dintre cele mai importante si complexe institutii juridice din sfera dreptului civil al familiei, care, cu siguranta, dupa o perioada de aplicare de peste un deceniu de la intrarea in vigoare a Codului civil necesita o analiza, un bilant din punct de vedere doctrinar si jurisprudential, pentru a evalua obiectiv impactul reglementarii din Codul civil, in raport cu realitatile factuale si noile perspective legislative. Lucrarea este, asadar, mai mult decat binevenita”.
Prof. univ. dr.
Marieta Avram
„Prin lucrarea de fata, autorul aduce in atentia noastra o analiza in detaliu a uneia dintre cele mai importante si frumoase institutii cu care opereaza dreptul familiei, si anume autoritatea parinteasca, oferind totodata raspunsuri care, fara urma de indoiala, chiar daca nu vor fi imbratisate unanim, vor suscita discutii interesante si vor reprezenta valoroase repere atat pentru legiuitor in vederea imbunatatirii legislatiei, cat si un instrument util profesionistilor dreptului si nu numai.
Suntem beneficiarii privilegiati ai unei lucrari care aduce un plus patrimoniului stiintei juridice romanesti si care va ramane, fara urma de indoiala, de referinta a acesteia atat prin modul original si totodata inedit in care a fost abordata tema, cat si prin valoroasele contributii personale si, de ce sa nu admitem, prin creativitatea si sensibilitatea autorului.
Rigoarea stiintifica a autorului, eleganta in exprimarea si sustinerea propriilor sale idei, rabdarea pentru a diseca in mod profund normele legale, sensibilitatea de care da dovada ne fac sa ne aflam in prezenta unei lucrari stiintifice de o inalta si indiscutabila valoare”.
OPINIA CITITORILOR