Atat de aproape de Nobel si totusi... atat de departe. Romanii care meritau Premiul Nobel

PRP: 14,99 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 12,74 lei
Diferență: 2,25 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

DESCRIERE

Doar patru personalitati de origine romana figureaza in palmaresul celor distinsi cu Premiul Nobel, pana in prezent. Este vorba de Ioan Moraru, George Emil Palade, Elie Wiesel si Herta Müller. Altii au fost pe punctul de a fi premiati cu aceasta distinctie, insa au ratat-o „la mustata”. Printre acestia se numara Nicolae Constantin Paulescu, Lucian Blaga si Stefan Procopiu.

 

Ioan Moraru este singurul roman care, in momentul decernarii Premiului Nobel pentru pace, pe anul 1985, se afla pe teritoriul tarii, fara sa fi emigrat. Premiul i-a fost acordat impreunaa cu americanul Bernard Lown si rusul Mihail Kuzin, constituiti in organizatia „Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”. In timp ce americanul si rusul au fost ovationati in tarile lor pentru performanta, in Romania lui Ceausescu, Ioan Moraru a ramas un anonim. Ceausescu insusi isi dorise acest premiu…

 

Prezentat in enciclopediile lumii ca „om de stiinta american de origine romana”, Gorge Emil Palade a fost laureat al Premiului Nobel pentru stiinta si medicina in 1974. Este cunoscut ca specialist in domeniul biologiei celulare.

 

Elie Wiesel s-a nascut ca cetatean roman la Sighetu Marmatiei, in anul 1928. Dupa ocuparea Ardealului de Nord, si-a continuat studiile la Debrecen si Oradea, de unde a fost exmatriculat de autoritatile maghiare, ca evreu. La 16 mai 1944, a fost trimis in lagarele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau si Buchenwald. Supravietuitor al Holocaustului, a ajuns scriitor, ziarist si filosof, fiind distins cu Premiul Nobel pentru pace in anul 1986.

 

Nascuta in Banat in anul 1953, Herta Müller a fost distinsa cu Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2009. Enciclopediile o citeaza ca „autoare germana, nascuta in Romania”.

 

In 1956, profesorul Basil Munteanu, aflat la Paris, si poeta Rosa del Conte, au inaintat la Stockholm documentatia pentu decernarea premiului lui Lucian Blaga. Tocmai cand propunerea era sa izbuteasca, lovitura a venit de la Bucuresti: statul roman nu si-a dat asentimentul pentru premierea poetului, socotit „burghez”.

 

Academicianul Stefan Procopiu este cel care a calculat cu un an inaintea savantului Niels Bohr momentul magnetic al electronului, numit si „magnetonul”, ce avea sa poarte numele Bohr-Procopiu. Premiul Nobel a fost acordat prietenului sau danez pentru simplul motiv ca mediile academice romane nu s-au ocupat de formalitati…

 

‒      Istoria unor mari ratari, istoria unor mari frustrari… si cateva consolari

 

‒      Statul roman se opune premierii lui Lucian Blaga!

 

‒      Alti romani susceptibili de a primi Nobelul pentru literatura, feat. Norman Manea

 

‒      Ne vine sa… turbam de furie in cazul lui Victor Babes

 

‒      Paulescu si controversa descoperirii insulinei

 

‒      Stefan Procopiu pierde in favoarea lui Niels Bohr dintr-o neglijenta administrativa

 

‒      Psihologia consonantista vs. cibernetica, Stefan Odobleja vs. Norbert Wiener

 

‒      Aerodina lenticulara si alte inventii uluitoare ale genialului Henri Coanda

 

‒      Spectrul de raze X al lui Horia Hulubei

 

‒      Nicolae Vasilescu-Karpen si primul perpetuum mobile

 

‒      Si, totusi, ei au luat Premiul Nobel: George Emil Palade, Ioan Moraru, Elie Wiesel, Herta Müller

 

ROMANI SI ROMANCE CARE AU SCHIMBAT LUMEA (20 volume)

 

Fara a inventa false merite si prioritati inexistente in enciclopediile serioase, destui romani si destule romance au impresionat lumea – sau, macar, Europa! – cu performantele lor in diverse domenii, de la impunatoarea cultura de profunzime la seducatoarea industrie a entertainmentului profan, fara a neglija domenii precum sportul de performanta, medicina de pionierat sau aventurile exploratorii in diferite zone abisale si necunoscute muritorilor de rand.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0520 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.