Artur Balauca - Olimpiade, Concursuri si Centre de Excelenta - Aritmetica, 1480 de probleme semnificative pentru clasa a V-a

PRP: 21,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 19,95 lei
Diferență: 1,05 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

Se alatura cam prea des vorbele carte si dialog; mai mereu, cartea este un monolog al unuia ce are (sau nu) ceva de spus catre altii care vor, sau trebuie, sau sunt impinsi de intamplare.

Sustinem ca aceasta carte (si suratele ei) este un dialog. Autorul are multe de spus si stie cum sa le spuna: de decenii el slefuieste nestemate pentru alte nestemate: cizeleaza probleme pentru adolescenti ce pot si vor sa lase mintile lor iscoditoare si insetate sa patrunda si sa cuprinda matematica. Pentru a lucra asemenea nestemate trebuie sa stii sa vezi - dincolo de zguri sterile - lacuri si scantei, mari si aurore ce le innobileaza. Mai stie autorul cum sa monteze problemele nestemate in culegeri = poteci si trepte spre tariile matematicii. Tot el, stie sa monteze nestematele de elevi in grupuri potrivite calauzirii pe poteci relevante si pe trepte prielnice pornirii de zboruri. La marile expozitii matematice ale elevilor, olimpiade sau concursuri interjudetene, elevii sai acapareaza mai toate premiile.

Despre trei asemenea diamante solitare trebuie sa vorbim mai adanc: Cezar Chirila, Ioana Mihailescu si Daniel Hurmuz, elevi ai mesterului din Botosani, Artur Balauca. Prefatatorul a avut sansa de a-i pretui in diverse lumini si satisfactia de a-i vedea - la distanta de cativa ani a varstelor lor - cucerind aurul competitiei balcanice de juniori. Taria acestor diamante vine si din carti ale colegului Balauca, strabatute de ei in lung si in lat. Pentru aceasta carte (si pentru vecinele ei de raft de librarie sau biblioteca) Cezar, Ioana si Daniel sunt mesteri cizelatori. S-a cumpanit daca sa li se zica autori; este mai potrivit sa se spuna ca din ucenici au devenit calfe, zidari de carte, mesteri, asistenti ai profesorului.

Este drept sa ne amintim de ceva mai varstnicul lor coleg, Daniel Moldovan, din alt umar al tarii, Clujul, si el medaliat la o balcaniada de juniori. Nu 1-a avut profesor pe Artur Balauca la clasa, ci doar la loturi de juniori prin Buciumul Iasilor. Dupa ce a sorbit in vreme din culegerile mesterului, a zamislit de unul singur trei carti pentru elevi, indreptatindu-si numele de autor. Prefatatorul nu gaseste disonante intre numirile de mester cizelator si autor, ci doar potriviri de cuvinte pentru activitati consonante. Se stie bine dar repetarea este aici cu folos: nestematele de elevi descopar in nestematele de probleme straluciri ascunse dar profunde. Mesterul are privilegiul, sarguinta, priceperea si intelepciunea de a se apleca asupra rezonantelor dintre nestemate, sa le recizeleze si remonteze in noi culegeri. Circumscriem faptuirile sale zicand ca ii invata pe elevi (nu doar din clasele sale) sa aleaga, sa pretuiasca si sa cizeleze probleme la care sunt un pic co-autori.
Este dreptul cititorilor sa aprecieze daca potrivirile de cuvinte carte - dialog si autor - mester cizelator sunt aici oportune. Poate alte carti, nascande din acestea, ne vor ajuta sa gasim vorbe mai adecvate.
Cuprins:

    Programa olimpiadei de matematica
    Capitolul I Numere Naturale
    I. 1. Compararea si ordonarea numerelor naturale
    I. 2. Factor comun
    I. 3. Impartirea cu rest a numerelor naturale
    I. 4. Puteri. Reguli de calcul cu puteri. Compararea puterilor
    I. 5. Multimi
    I. 6. Ultima cifra. Patrate perfecte. Cuburi perfecte
    I. 7. Sisteme de numeratie
    I. 8. Sume semnificative de tip Gauss
    I. 10. Numere prime. Numere compuse. Descompunerea numerelor
    naturale in produs de factori primi. Numarul divizorilor unui
    numar natural
    I. 11. Metode aritmetice de rezolvare a problemelor
    (Tema pentru centrul de excelenta)
    1. Metoda comparatiei
    2. Metoda figurativa
    4. Metoda falsei ipoteze
    3. Metoda mersului invers
    5. Probleme de miscare
    I. 12. Principiul cutiei. Metoda reducerii la absurd
    Capitolul II Probleme de numarare si de colorare. Probleme de perspicacitate. Probleme distractive. Probleme recreative
    Capitolul III Numere rationale pozitive
    IV. 1. Media aritmetica
    Capitolul V Elemente de geometrie. Unitati de masura
    Solutii. Rezultate. Indicatii. Comentarii
    Bibliografie


PROGRAMA OLIMPIADEI DE MATEMATICA

Etapa locala
Metode de rezolvare a problemelor de aritmetica
Metoda comparatiei. Metoda grafica. Metoda falsei ipoteze. Metoda mersului invers. Probleme de miscare. Probleme de perspicacitate si de numarare. Principiul cutiei (Principiul lui Dirichlet). Metoda reducerii la absurd.
Numere naturale
Factorul comun. Teorema impartirii cu rest. Reguli de calcul cu puteri. Compararea puterilor. Ultima cifra. Etapa judeteana (municipiul Bucuresti) / nationala
Multimi. Submultimi. Cardinalul unei multimi. Operatii cu multimi: reuniunea, intersectia, diferenta, produsul cartezian.
Numere rationale pozitive
Elemente de geometrie si unitati de masura.

Nr. de pagini: 240
Anul aparitiei: 2015
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0575 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.