Aripi Brasovene de Alcibiade Kivu
DESCRIERE
Cartea autorului Alcibiade Kivu „Aripi Brasovene de Alcibiade Kivu" de la editura LIBRIS EDITORIAL
Asociatia Aviatorilor Brasoveni, consecventa ideilor sale de cinstire a inaintasilor, s-a straduit si speram ca a si reusit, prin volumul Aripi Brasovene, sa cuprinda in paginile sale amintirea unor zburatori de legenda, continuand cu o istorie a dezvoltarii industriei aeronautice brasovene prin legendarul I. A. R. si nu numai continuand pana in zilele noastre.
Paginile cartii doresc sa reaminteasca stralucirea si stradania acelor oameni minunati si a realizarilor lor deosebite.
Veti gasi exemple demne de urmat prin abnegatia si perseverenta cu care s-au daruit fauririi unor aripi romanesti si nu numai, fiind recunoscuti pe plan international pentru talentul si priceperea tehnica.
Au fost avuti in vedere si cei care, de mici si de mai mari, s- au daruit construirii de micromodele si machete in care au pus multa pasiune si pricepere.
Aceasta carte se doreste a fi un stimulent al cunoasterii realizarilor tehnice brasovene in domeniul aeronauticii, a micilor si marilor realizari de modele si machete, o chemare spre acest domeniu atat de minunat, dar si complex, al constructiei de aeronave, modele si machete, de revigorare si aducere pe noi culmi a aripilor romanesti faurite de brasoveni. - Maior (rtg) ing. Alexandru Corpade
Fragment din cartea: Aripi Brasovene - Alcibiade Kivu, Traian Tomescu
Incercam, in randurile urmatoare sa ii prezentam pe acei zburatori brasoveni care au luat parte la toate campaniile militare duse de Romania in anii 1941-1945 in Basarabia, Odessa, Cotul Donului, Stalingrad, Transilvania, Ungaria, Cehoslovacia, precum si in apararea teritoriului tarii. S-au confruntat cu cele mai puternice aviatii din lume, pe frontul din est cu aviatia sovietica (dotata in ultima parte a razboiul cu avioane anglo-americane), pe frontul din vest cu aviatia germana, iar in apararea teritoriului tarii, cu aviatia anglo-americana (cea mai numeroasa si mai puternica aviatie din lume).
Pilotii de razboi brasoveni au obtinut multe succese, dar au avut si pierderi dureroase. Cei care au supravietuit crancenelor lupte aeriene predominant in inferioritate numerica, firesc, au devenit veterani de razboi ai celui de al doilea razboi mondial – cum este cazul pilotului Traian Burduloiu care a luptat si in primul razboi mondial. Lor, acestor bravi zburatori, le inchinam acest capitol, cu regretul ca, la data cand apar aceste randuri, in viata mai avem un singur veteran: Pavel Verdesi.
Regret avem si pentru faptul ca, din lipsa de date oficiale, nu suntem in masura sa spunem ca nu am omis nici un nume.
Nr. de apgini: 328
Anul aparitiei: 2018
OPINIA CITITORILOR