Arii vechi
PRP: 28,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 23,80 lei
Diferență: 4,20 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Ioan Salomie
Editura: GRAFOART
Anul publicării: 2010
DESCRIERE
Ariile vechi cunoscute in repertoriul universal sub numele de Arii antice sau Arii preclasice sunt creatii pentru voce solo cu acompaniament instrumental, ale compozitorilor din secolele XVI -XVIII.
Aceste arii care au jucat un rol important in istoria muzicii, ducand la inflorirea scolii de bel canto italian si a virtuozitatii vocale, au ocupat un loc de frunte in toate genurile muzicii vocale, care incepusera sa se dezvolte: opera, cantata, oratoriul.
Caracteristic pentru ariile vocale este faptul ca in ele isi gaseste expresia un nou continut, laic, umanist, reflectand, in opozitie cu muzica religioasa, increderea in fortele ornenesti, dragostea de viata, de natura etc.
Aaa-zisele Arii vechi cuprinse in volumul de fata reprezinta un stadiu in care exagerarile virtuozitatii vocale nu-si pusesera inca amprenta asupra discursului muzical. De aceea vom constata ca intre versuri - majoritatea de autori anonimi - si melodiile expresive, pline de naturalete si cantabilitate, exista o unitate perfecta, o intrepatrundere desavarsita, menita sa redea bogatia si diversitatea continutului, Imaginile suave, gingasia si totodata exaltarea versurilor de dragoste, in care razbat ecourile poeziei trubadurilor cu tendinta ei de idealizare a femeii si a sentimentelor de iubire - determina ardoarea melodica plina de sinceritate a unor piese ca: Mi-ai soptit tu, dulce gura de Antonio Lotti, Dulcea mea vapaie de Benedetto Marcello, sau Mult adorata de Gluck. Patetismul versurilor din Impaca-te si spera de Domenico Scarlatti, Sumbre cugetari si Lasa-ma sa plang de Handel, strabate si in accentele dramatice ale melodiei. O frematatoare bucurie de viata se revarsa din Dans de Francesco Durante, Victorie de Carissimi sau din binecunoscuta Plaisir d'amour (Bucuria dragostei) de Martini. Grandilocventa"poeziei de curte" medievale, patosul cavaleresc cu exagerarile lui, se reflecta in unele arii pline de emfaza cum ar fi Maretul invingator de Mercadante sau O, lasati-ma sa mor de Alessandro Scarlatti. Multe din Ariile vechi au fost destinate teatrului de opera, autorii lor (Alessandro Scarlatti, Paisiello, Carissimi, Handel, Gluck s. a.) fiind maestrii recunoscuti ai acestui gen. Dar daca majoritatea operelor carora au fost destinate nu se mai reprezinta de veacuri, minunatele arii incanta si astazi ascultatorii din lumea intreaga, iar educatia muzicala a tinerilor cantareti este de neconceput fara aportul lor substantial. Interpretarea ariilor vechi necesita o serioasa tehnica vocala, finete si eleganta in exprimare. Prin inaltele lor calitati artistice ele contribuie la formarea bunului gust al iubitorilor de muzica, la intregirea cunostintelor asupra patrimoniului muzicii clasice.
Cuprins:
Gian Giacomo Carissimi - Victorie
Antonio Cesti - In preajma iubirii mele
Alessandro Scarlatti - Sunt numai jale
Alessandro Scarlatti - Violetele
Alessandro Scarlatti - O, lasati-rna sa mor
Alessandro Scarlatti - Sa-mi daruiesti
Antonio Lotti - Mi-ai soptit tu, dulce gura
Antonio Caldara - Atat de nemiloasa
Francesco Durante - Dans
Georg Friederich Handel - Inima cumplit rapusa
Georg Friederich Handel- Lasa-ma sa plang
Georg Friederich Handel - Sumbre cugetari
Domenico Scarlatti - Impaca-te si spera
Benedetto Marcello - Dulcea mea vapaie
Cristoph Willibald Gluck - Mult adorata
Tommaso Giardini - Dragul meu
Giovanni Paisiello - Tigancusa
Jean- Paul Martini - Bucuria dragostei
Giuseppe Mercadante - Tu, chip gingas
Giuseppe Mercadante - Maretul invingator
Nr. de pagini: 96
OPINIA CITITORILOR