Analele Universitatii din Bucuresti - Seria Drept, 2016

PRP: 99,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 85,14 lei
Diferență: 13,86 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 220

DESCRIERE

Incepand cu anul 2014, revista Analele Universitatii din Bucuresti, seria Drept, va fi publicata intr-un singur numar pe an. In cele peste 250 de pagini ale revistei se regasesc rubrici traditionale (Profesori invitati, Doctrina, Tineri cercetatori, Jurisprudenta si Varia), precum si noi rubrici, de exemplu Concursuri, Conferinte.

La rubrica Profesori invitati articolul domnului conf. univ. dr. Dorin CIMIL trateaza cateva discutii privind regimul juridic al contractelor complexe. Sunt avute in vedere idei precum: construirea de catre stiinta juridica a unui sistem bine aranjat de obligatii civile ce ar corespunde pe deplin exigentelor vietii cotidiene; analiza regimului juridic al contractelor complexe care impune  si analiza impactului elementelor contractuale constitutive; analiza interactiunii si compatibilitatii juridice a elementelor contractului complex si modul in care instantele de judecata aplica prevederile referitoare la aceste contracte complexe.

La rubrica de Doctrina doamna Adriana ALMASAN si domnul Stefan BOGREA semneaza un studiu despre aplicabilitatea articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului persoanelor juridice in investigatiile realizate de catre Consiliul Concurentei. Astfel, Statele Membre ale Uniunii Europene trebuie sa aplice nu numai Dreptul Uniunii Europene, ci si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, inclusiv in procedurile din dreptul concurentei. Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului este aplicabila tuturor procedurilor desfasurate in fata Consiliului Concurentei, trebuind sa fie aplicata ca atare.  Articolul domnului Corneliu-Liviu POPESCU propune o analiza a dreptului roman intre Pactul de la Varsovia si NATO. Domnul Nicolae Dragos COSTESCU trateaza decizia Google Spain-Analiza dreptului de a fi uitat. Analiza acestui drept inregistreaza o regresie fata de interpretarile din trecut, astfel sunt analizate prevederile legale in vigoare si, de asemenea, jurisprudenta din domeniul dreptului de a fi uitat.

In final, analizeaza in ce consta involutia dreptul de a fi uitat, ce rezulta din decizia analizata, abordand mai intai problemele de jurisdictie si in al doilea rand aspectele ce tin de caracterul de noutate, originalitate. In continuare, doamna  Luminita DIMA semneaza un studiu al inadmisibilitatii constatarii pe cale judiciara a prestarii muncii in conditii deosebite sau speciale. Domnul Ion GALEA propune un articol referitor la o noua perspectiva asupra relatiei dintre dreptul international si dreptul intern, fundamentata pe statul de drept in care sustine ideea ca unul din elementele care face parte integranta din continutul principiul statului de drept este obligatia statului de a asigura aplicarea dreptului international in dreptul intern in cea mai larga masura posibila. Articolul doamnei Lavinia Valeria LEFTERACHE despre amnistie si gratiere isi propune sa aduca in discutie despre principalele deosebiri dintre cele doua institutii si despre efectele acestora. Totodata sunt evaluate elementele de tehnica legislativa folosite de-a lungul timpului in redactarea legilor referitoare la amnistie si gratiere. Domnul Manole Ciprian POPA propune un studiu aprofundat despre consideratiile referitoare la guvernarea corporativa a entitatilor reglementate pe piata de capital din perspectiva Regulamentului A. S. F. nr. 2/2016. Sunt analizate aici dispozitiile cu caracter de noutate. Doamna Elena Simina TANASESCU semneaza un studiu interesant referitor la cultura juridica si transferul cultural in dreptul constitutional roman.

La rubrica Jurisprudenta doamna Carmen Gina ACHIMESCU propune un studiu pe tema valorii interpretative a notiunii de demnitate umana in jurisprudenta CEDO. Este analizat faptul ca notiunea de demnitatea umana poate juca un rol dublu - de afirmare, dar si de excludere sau limitare a garantiilor oferite de Conventie.

Rubrica Tineri cercetatori prezinta studii amanuntite si bine documentate ale unor  cercetatori, doctoranzi ai Facultatii de Drept: Emilia Lucia CATANA, Ioan-Paul CHIS, Maria-Claudia IVAN, Tiberiu-Vlad PATANCIUS.

La rubrica Recenzie doamna Amalia Monica RATIU realizeaza o recenzie privind lucrarea „Echilibrul bugetar – Impact normativ si institutional. Efecte asupra protectiei drepturilor fundamentale”. Cele trei dezbateri care au stat la baza studiului au avut in vedere notiunea propriu-zisa de echilibru bugetar, inclusiv valoarea, natura, eficienta si limitele sale, precum si determinarea locului „regulii de aur” in sistemul juridic si impactul echilibrului bugetar asupra ordinii constitutionale, in general, si, in special, asupra normelor, institutiilor si drepturilor fundamentale.  Aceasta scurta prezentare a lucrarii constituie un argument pentru aprofundarea acestui rezultat stiintific al unui proiect de cercetare atat de riguros abordat.

Rubrica Varia prezinta  evenimentele juridice si culturale in care a fost implicata Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti pe parcursul anului 2016: concursuri studentesti, Hexagonul Facultatilor de Drept, sesiunea de comunicari stiintifice 2016 si alte manifestari studentesti.


Nr. de pagini: 220
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0541 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.