Alexandru Madgearu, Istoria militara a Daciei post-romane (275-614)

Preț: 40,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2012

DESCRIERE

Prin maniera tratarii, autorul isi indeamna cititorul sa gandeasca si sa aleaga singur intre variantele cele mai plauzibile.

Ii invit pe cititori sa urmeze atat de interesanta istorie care se ordoneaza cronologic in aceasta carte si care aduce multa noutate pentru intelegerea evenimen-telor in care a fost implicata fosta provincie intre ultimul sfert al secolului al III-lea si inceputul celui de al VII-lea.
prof. univ. dr. Alexandru Barnea

La propunerea Editurii„Cetatea de Scaun”, am unificat intr-un singur volum cele doua carti aparute in 2008 si 2010, care au tratat doua etape din istoria militara a Daciei post-romane, 275-376 si 376-614. Lucrarea de fata cuprinde unele corecturi si adaugiri.
Acest volum isi propune sa reconstituie istoria miliara a perioadei dintre abandonarea provinciei Dacia si retragerea ultimelor elemente ale puterii militare romano-bizantine de pe frontiera dunareana, in al doilea deceniu al secolului al VII-lea. Prin Dacia intelegem tot spatiul marginit de Tisa, Dunare si Nistru, care inainte de cucerirea romana a fost populat de triburile denumite conventional de istoricii moderni„geto-daci”. Retragerea armatei si a administratiei romane a eliminat frontiera dintre teritoriul care fusese ocupat si cel ramas in afara pro-vinciei, si, de aceea, istoria acestui spatiu trebuie tratata in ansamblul sau, pentru perioada care a urmat. Am dorit sa evit folosirea termenului„spatiul carpato-dunarean” pentru a-l denumi, pentru ca este anistoric.
Lucrarea nu-si propune studierea istoriei romanitatii nord-dunarene, si nici nu discuta problema continuitatii de locuire a daco-romanilor in secolele IV-VII, la nord de Dunare. Este o istorie a conflictelor care s-au desfasurat in Dacia. Nu este o sarcina usoara, deoarece izvoarele care au supravietuit nu ne ingaduie decat o cunoastere lacunara a ceea ce s-a petrecut in acest spatiu de-a lungul unui sfert de mileniu. Ele au inregistrat in cea mai mare proportie evenimente petrecute pe teritoriul de atunci al Imperiului Romano-Bizantin, iar Dacia post-romana intra din ce in ce mai mult intr-un con de umbra. Incepea ceea ce se numeste in mod curent„mileniul intunecat”
dr. Alexandru Madgearu

Nr. de pagini: 320
Anul aparitiei: 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0510 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.