Alexandru Boboc, Filosofie si cultura - Reevaluare si reconstructie moderna in filosofie (de la Nietzsche la Heidegger)

PRP: 25,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 23,75 lei
Diferență: 1,25 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2013
Pagini: 242
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Cartea autorului Alexandru Boboc „Alexandru Boboc, Filosofie si cultura - Reevaluare si reconstructie moderna in filosofie (de la Nietzsche la Heidegger)" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE

Epoca noastra, a "tehnicii planetare", a deconstructiilor si reevaluarilor in toate sferele vietii spirituale si ale culturii, aflata, azi mai mult ca oricand, sub impactul interactiunilor si al intercomunicarii, ilustreaza cat se poate de adecvat "criza modernitatii" si a incercarilor multiple de reasezare a lumii intr-o normalitate careia i se cauta mereu liniamentele unei impliniri posibile.

Capata rezonante, profetice cumva, cuvintele prin care Hegel caracteriza (la un alt inceput de secol) "spiritul timpului" (Zeitgeis): "Nu este greu de vazut - scria Hegel - ca timpul nostru este un timp al nasterii si al trecerii la o noua perioada. Spiritul a rupt cu lumea de pana acum a existentei si a reprezentarii lui, si sta pe punctul de a o cufunda in trecut, se afla in munca  transformarii lui. De fapt, el nu e niciodata in odihna, ci prins intr-o miscare mereu progresiva... presimtirea nedeterminata a ceva necunoscut, sunt indicii ca altceva se pregateste.

Aceasta faramitare continua, care nu schimba fizionomia intregului, este intrerupta de rasaritul soarelui, care, ca un fulger face sa apara dintr-o data configuratia lumii noi" (G. W. F. Hegel, Fenomenologia spiritului, 1807, trad. rom., Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2012, p. 36).

In noua epoca a inlantuirii varstelor istoriei universale devine tot mai clar ca "altceva se pregateste", ba chiar este, pe alocuri, in desfasurare, numai ca "rasaritul soarelui" se lasa inca asteptat! Aceasta situare intr-un orizont de asteptare este, in cea mai mare masura, caracteristica ganditorilor prezentati in acest volum.

Poate ca, dincolo de formula lui Nietzsche - "Noul in pozitia noastra de acum fata de filosofie il constituie o convingere pe care nici o epoca nu a avut-o, anume ca nu avem adevarul"... (Die Unschuld des Werdens. Der Nachlab, I, p. 225) - Heidegger are in mai mare masura dreptate:... "in gandire putem doar sa facilitam in cel mai inalt grad desteptarea unei stari pregatitoare pentru asteptare" (Spiegel Gesprach mit Martin Heidegger,. Der Spiegel", nr. 23, 1976, p. 209).

Nr. de pagini: 242
Anul aparitiei: 2013

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0573 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.