Alchimia ilustrata de la A la Z

PRP: 54,59 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 44,19 lei
Diferență: 10,40 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 1998

DESCRIERE

O enciclopedie completa si ilustrata a alchimiei.

Eirenaeus, Philalethes, Cosmopolitul

"Pasnicul Iubitor de Adevar, Ratacitorul prin Lume". Cel mai privat si mai poetic dintre alchimisti. Acest misterios adept anonim din secolul al VII-lea, cunoscut ca Eirenaeus, si-a scris trista si emotionanta marturie pentru procesele si tribulatiile unui alchimist in Introitus Apertus ad Occlusum Regis Palatium ("Intrarea deschisa in palatul inchis al regelui"). Fara har, s-a autodescris pe sine ca reusind sa fi facut Piatra si putandu-si reinnoi incontinuu elixirurile.

Reiese ca l-a abordat pe alchimistul George Starkey si i-a demonstrat proiectia pulberii. Starkey l-a descris in termeni foarte lucizi pe acest "artist" si modul sau de a face aur.

In mod interesant, Eirenaeus a prezentat dificultatile de a trata cu aurul alchimic in tari care aveau standarde diferite ale aurului. Oamenii erau banuitori si nu-l cumparau, nici elixirul inteleptelor tratamente medicale.

Eirenaeus a spus, in prefata alteia dintre operele sale, "Ripley reinviat", ca ii datora cunostintele lui alchimice in primul rand lui George Ripley, apoi lui Flamei.

Cosmopolitul exemplifica marea majoritate a alchimistilor de-a lungul veacurilor, "cosmopolitani" care se mutau in tacere dintr-o tara in alta, scriin-du-si tratatele cu mana si disparand fara urma.

William Cooper a publicat in engleza toate scrierile lui Eirenaeus pe care le-a putut gasi, si mai cu seama "Intrarea deschisa" (1669), "Maduva alchimiei" si "Ripley reinviat". Cooper a catalogat din auzite inca alte treisprezece carti, carora nu le-a putut da de urma.

Reproducere dupa pagina de titlu a exemplarului lui Newton din "Intrarea deschisa" (1669). Chipul lui Newton se inalta din spatele propriei lui adnotari: "Aceasta intrare s-a deschis in palatul ascuns al tau, rege''

Elemente

Convingerea anticilor, decurgand in mare masura de la Anaximandru, prin Aristotel, ca orice materie este o combinatie a celor patru elemente (foc si apa, opuse aerului si pamantului) care la randul lor formeaza o baza a tuturor operatiunilor alchimice era impartasita in mare masura de alchimistii Evului Mediu, pana cand a fost rafinata de Paracelsus, in secolul al XV-lea.

Conform acestuia, apa si pamantul formeaza "corpul elementar, iar focul si aerul, "corpul sideral''. Exista patru elemente superioare sau spirituale (tatii) si patru inferioare sau fizice (mamele).

Prin urmare, toate fiintele au cate patru tati si patru mame. Aceasta idee dateaza de la ogdoad si se perpetueaza pana la genetica. Vezi si Ogdoad; Xenofan.

Elixir

Unul dintre cuvintele nebuloase din alchimie, foarte dificil de clarificat. Sensurile sale variaza de la "cvintesenta'', "spirit animat al substantei'', "potiune de viata lunga'' (acesta fiind scopul ferm al alchimiei chineze), pana la Piatra Filosofala si Mercur.

Chinezii foloseau metale si minerale la prepararea unui Elixir Divin pentru transformare, dar arabul Jabir a pornit la drum cu maduva, sange, oase, urina de leu, ceapa, piper si pere! Vezi si Jabir ibn Hayyan; Mercur; Piatra Filosofala; Physika si Mystika; Cvadruplex...

…………….

Enoch

Unul dintre transmitatorii actului preo tese al alchimiei. O scoala de gandire din Evul Mediu presupunea ca alchimia era un dar dat de Dumnezeu, prin intermediul lui Raziei, ingerul misterelor, lui Adam, care i l-a predat mai departe lui Enoch.

La randul sau, Enoch i-a transmis darul alchimiei lui Abraham (Avraam), care i l-a dat lui Moise; de la Moise a fost primit de Iov, care se pare ca si-a inmultit de sapte ori averea cu ajutorul Pietrei Filosofale.

Enoch a fost identificat cu Hermes si cu profetul numit in Coran Idris (ingropat, conform traditiei musulmanilor egipteni, intr-un mormant din Marea Piramida a lui Cheops)...

Nr. de pagini: 226
Anul aparitiei: 1998

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0540 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.