18 Lectii despre societatea industriala

PRP: 9,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 7,92 lei
Diferență: 1,98 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-684-505-2
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 280

DESCRIERE

Predate pe parcursul anului universitar 1955-1956, la Sorbona, in cadrul Facultatii de litere, cele 18 lectii despre societatea industriala (prima piesa a unui triptic inchegat de Aron in 1964 si 1965 prin La lutte de classes. Nouvelles lecons sur les societes industrielles, respectiv Democratie et totalitarisme) au vazut lumina tiparului in anul 1962, formand o prima selectie de reflectii asupra viitorului societatilor industriale, asupra relatiilor dintre economie si sociologie si asupra raporturilor dintre structurile sociale si regimurile politice.

Chiar daca pastreaza caracteristicile unei lucrari dedicate invatamantului - instrument de lucru pentru studenti(i de la sociologie), tributar pe alocuri improvizatiei si oralitatii, recurgand la expunerea unor notiuni elementare de economie sau avansand rezultate fara detaliile analizelor si ale calculelor specifice si, pe aceasta cale, evitand tehnicizarea extrema a limbajului - cursul reprezinta . o introducere obiectiva in studiul unor probleme exacerbate de pasiunile politice [. ] Fara sa impuna raspunsuri dogmatice, el demonteaza mitologia "evolutiei necesare a capitalisamului catre sistemul sovietic", pe aceea a "convergentei fatale a celor doua tipuri de societati industriale", ca si pe aceea a "caracterului omolog al diverselor faze ale dezvoltarii, indiferent de epoca si de regimul politic."

Pe bazele teoretice puse in literatura temei de cartea lui Walt W. Rostow, The Stages of Economic Growth, ale distinctiei intre fazele cresterii economice derivate din opozitia intre regimurile politice, lectiile predate de Raymond Aron (14.03.1905-17.10.1983) vorbesc despre echipotenta intre doua notiuni, tip de societate industriala si faza de dezvoltare, subliniind nu numai diferenta clasica intre capitalism si socialism, ci chiar disonantele aparute intre evolutiile diferitelor componente-tari ale unui sistem.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0498 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.