12 pasi catre o alimentatie raw. Editia a II a
DESCRIERE
Cartea autorului Victoria Boutenko „12 pasi catre o alimentatie raw. Editia a II a" de la editura CURTEA VECHE
Victoria Boutenko - 12 pasi catre o alimentatie raw - este experta in alimentatia raw, cercetatoare, inventatoare si autoare de renume international.
Victoria a venit impreuna cu familia ei in Statele Unite ale Americii, in 1990. Atunci cand toti membrii familiei sale s-au confruntat cu probleme grave de sanatate, care le amenintau viata, Victoria a cautat modalitati alternative de ingrijire a sanatatii si a descoperit alimentatia formata exclusiv din cruditati. Curand, starea de sanatate a intregii familii a inceput sa se imbunatateasca, iar odata cu trecerea anilor, bolile ce le amenintau viata au devenit doar o amintire.
Animata de dorinta de a impartasi lumii intregi beneficiile hranei fara foc - si in special a smoothie-urilor verzi, bauturi foarte nutritive, facute din alimente naturale - Victoria a inceput sa predea cursuri de viata sanatoasa, povestindu-le oamenilor experienta familiei sale, impartasindu-le tainele artei culinare a cruditatilor si scriind carti si articole de popularizare a alimentatiei raw.
Victoria Boutenko este autoarea cartilor Verde pentru viata, Revolutia smoothie-urilor verzi, The Green Smoothie Prescription, Green Smoothie Retreat si inventatoarea Jawcerciser™, un dispozitiv pentru intarirea osului maxilarului si a dintilor.
Toti membrii familiei Boutenko au devenit celebri la nivel mondial ca profesori, mari maestri bucatari si autori in materie de alimentatie raw, fiind cunoscuti sub numele de raw family - o familie campioana a nutritiei naturale, care, prin neobosita sa activitate, ne impartaseste, cu modestie si caldura, nu numai tainele unei alimentatii pe baza de cruditati, ci, in general, stilul de viata raw. Locuiesc in Ashland, Oregon.
Aceasta este Biblia celor care au adoptat alimentatia fara foc - apreciaza un reputat specialist in biochimia cuantica a nutritiei, Ralph Anderson.
Intr-adevar, Victoria Boutenko reuseste sa intoc-measca o lucrare fundamentala nu numai pentru persoanele care vor sa adopte o alimentatie sanatoasa, ci si pentru cei doritori de a imbratisa un nou stil de viata – un stil care, pe langa vitalitate si forta fizica sporite, asigura o stare sufleteasca ameliorata si o atitudine nobila, altruista, fata de semeni.
Povestea incercarilor pe care le-au avut de infruntat membrii familiei Boutenko pentru a trece la raw food si progresul inregistrat de ei se constituie intr-un model, autoarea izbutind o scriere foarte personala si extrem de sincera. Date fiind atasamentul la valorile culturale, presiunile sociale si programarea inca de la nastere, hrana gatita este o dependenta ce ar trebui depasita. Telul constituindu-l, desigur, o sanatate fizica si psihica pe care „hrana vie“ are potentialul de a o ameliora intr-un mod spectaculos.
Tocmai din pricina dependentei de hrana traditionala, adoptarea dietei raw nu se dovedeste simpla, incepatorii avand nevoie de un program bine gandit, care sa-I sprijine efectiv.
Aici, aportul autoarei nu are egal: programul concret, in 12 pasi, conceput si predat de ea, ajuta nemijlocit mii de cursanti de pe tot mapamondul.
Pentru aceasta editie a lucrarii, Victoria Boutenko s-a documentat asiduu, astfel incat cercetarilor sale anterioare li s-au adaugat acum informatii stiintifice devenite disponibile abia in ultimii ani. Lucrarea a castigat in rigoare si profunzime prin studiile nutritionale despre importanta legumelor verzi in dieta, prin analiza de factura istorica asupra modului in care omul primitiv a trecut de la o alimentatie bazata pe cruditati la una carnivora, prin cercetarea medicala a produsilor finali ai glicarii avansate, cu rol major in procesul degenerativ – pentru a cita doar cateva dintre aspectele stiintifice abordate.
Nu mai putin interesanta si elocventa este aducerea in prim-plan a unor studii ce ilustreaza prezenta unei multitudini de elemente nutritive esentiale in alimentatia fara foc, precum fitonutrientii si antioxidantii. Bunaoara, aflam ca moleculele de resveratrol pot activa genele longevitatii, iar falcarinolul din morcovii cruzi ajuta la prevenirea si vindecarea cancerului.
Din pledoaria autoarei pentru raw food nu lipsesc sfaturile privind pregatirea alimentelor, in special a valoroaselor smoothie-uri verzi, nici cateva ingenioase retete culinare proprii. O demonstratie convingatoare ca a manca sanatos poate reprezenta totodata o sarbatoare a simturilor.
„Victoria Boutenko merita cu prisosinta un loc de cinste in panteonul literaturii raw food... Multitudinea de informatii oferite deschide calea unei ample discutii privind gandirea conventionala cu privire la dieta optima a rasei noastre.“
Dr. Gert Schuitemaker
fondator al Ortho Institute of Europe, Olanda,
si presedinte al International Society for Orthomolecular Medicine, Canada
„Publicata in peste 25 de limbi, cartea a devenit un bestseller, cu 250 000 de exemplare vandute... Dovedind o bunatate rara, autoarea il ia de mana pe cititor, ii arata tinta si il calauzeste printre obstacolele ivite in cale. Nu exista indoiala ca acesta va urma neabatut drumul - iar trupul sau isi va revela curand intregul potential.“
Jerusalem Post, 27 februarie 2011
„Victoria transmite cu succes semnificatia deosebita a alimentatiei raw, profunzimea cartii sale datorandu-se nu doar noilor cercetari extinse, ci si puritatii ce transpare din aceste pagini - puritatea sufletului ei. Intelepciunea si intelegerea de care da dovada sunt impartasite tuturor intr-o maniera limpede si plina de entuziasm.“
Dr. Gabriel Cousens
specialist in Ayurveda, homeopatie si psihiatrie,
membru in American Board of Holistic Medicine,
director al Tree of Life Rejuvenation Center
An aparitie: 2019
Format: 22 X 15
Numar pagini: 272
OPINIA CITITORILOR