10 Cantece Aromanesti pentru voce si pian de Ion Dumitrescu

PRP: 20,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 17,00 lei
Diferență: 3,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 30

DESCRIERE

Cartea autorului Ion Dumitrescu „10 Cantece Aromanesti pentru voce si pian de Ion Dumitrescu" de la editura GRAFOART

Ion Dumitrescu realizeaza prin liedurile sale aromanesti nu numai un raspuns cultural romanesc — omagiu latinitatli comune dar si o prima incercare de fixare in coordonate europene a unei culturi arhaice regionale, balcanice, melodica aromana beneficiind de cuceririle limbajului muzical modern.

Interpretand aceste lieduri pe taramurile de odinioara ale aromanilor, in Albania, am intalnit lacrimile de emotie si multumire ale unui compozitor albanez contemporan, Toma Gaqi, care a auzit in muzica lui Ion Dumitrescu ecourile copilariei sale din Korca, orasul care i-a leganat, impreuna cu graiul aroman necunoscut albanezilor, primele perceptii muzicale.

Clasic al muzicii romanesti, personalitate culturala de referinta de la mijlocul veacului XX, compozitor, pro fesor, dirijor, muzicolog, scriitor, Ion Dumitrescu (1913-1996) a fost un reprezentant stralucit al artei nationale. "Majoritatea creatilior lui Ion Dumitrescu au devenit deja pagini de antologie sonora a muzicii contemporane romanesti, lucrari ca Suita a III-a pentru orchestra (dirijata in prima auditie de George Enescu), Preludiul simfonic, Concertul pentru orchestra de coarde, Simfonietta, suita din muzica de film "Muntele Retezat" inscriindu-se deja in circuitul artei universale."

Prin aceste lieduri, Ion Dumitrescu s-a autodefinit inca din tinerete ca un compozitor roman de o consistenta clasica, crez urmarit in evolutia sa ulterioara, realizand un lucru singular in muzica romaneasca — un raspuns cultural dat unei civilizatii arhaice inrudite cu a Romaniei, cea a aromanilor macedoneni (din care ar fi putut sa si descinda prin strabuni).

Publicarea lor tarzie, ca o reabilitare a unei literaturi de sertar (in manuscris, un creion suplimentar inlocuieste cuvantul "preot" cu "vecin"!), completeaza deodata doua spatii culturale din perimetrul balcanic, cel roman si cel macedoroman, cu o realizare nobila si necesara.
dr. Camelia Pavlenco Bucuresti, 26 mai 2014.

Nr. de pagini: 30
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0607 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.